Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége

Tárgyalás időpontja: 
2020. július 27., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége
Ügyszám: 
B.26/2020.
Tárgyalás helyszíne: 
Ajka, Rózsa u. 1.
Tárgyaló: 
fsz. 1. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülés

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A vádirat lényege:

A vádlott buszsofőrként 2018 áprilisában egy Mercedes típusú menetrendszerinti autóbusszal közlekedett Bakonygyepes felől Noszlop irányába, amikor 19:30 magasságában Devecser külterületén, a 8401-es számú közút kivilágítatlan szakaszán műszaki meghibásodás miatt megállt, elfoglalva ezzel a menetirány szerinti jobb oldali forgalmi sávot. A műszaki mentésre várakozás közben besötétedett, ennek ellenére - a KRESZ szabályait megszegve - a vádlott a jármű vészvillogóját nem kapcsolta be, elakadásjelző háromszöget nem helyezett ki és egyéb módon sem gondoskodott a busz kivilágításáról annak ellenére, hogy a műszaki hiba a világító berendezéseket nem érintette.

Ugyanezen az útszakaszon haladtak gépjárművükkel a sértettek mintegy 80 km/h-s sebességgel. A gépjármű vezetője a szürkületi fényviszonyok mellett ugyan észlelte a kivilágítatlanul álló autóbuszt, azonban vészfékezés ellenére sem tudott már megállni, ezért az autóbusz hátuljának ütköztek. A baleset következtében a személygépkocsit vezető férfi 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett, míg az anyósülésen utazó nő a baleset következtében a helyszínen életét vesztette.

Az ügyészség vádiratában felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabására és közúti járművezetéstől eltiltásra tett indítványt. Az ügyészség indítványozta, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesz és lemond a tárgyalásról, akkor a bíróság a vádlottat 1 év – végrehajtásában 2 évre felfüggesztett – fogházbüntetésre ítélje és tiltsa el 2 év 6 hónapra a közúti járművezetéstől. Amennyiben a vádlott él ezzel a lehetőséggel és a bíróság a beismerést elfogadja, a vádlottal szemben az ügyészi indítványban szereplőnél súlyosabb büntetést nem szabható ki.

Megjegyzés: A bíróság az ügyben előkészítő ülést tart. Kérjük a sajtó képviselőit, hogy kizárólag egészségesen jelenjenek meg, saját felelősségre, valamint a bíróság épületében orrot és szájat eltakaró maszkban vagy kendőben tartózkodjanak!

Eljáró bíróság: