2020/25. - Több ember, részben 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2020. június 19., péntek 09.00
Ügy tárgya: 
több ember, részben 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette
Ügyszám: 
B.316/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
8200 Veszprém, Vár utca 19.
Tárgyaló: 
023. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Az ügy lényege:

Az ügy a sajtóban „várpalotai kettős gyilkosság” -ként ismert.

A tényállás ismertetése a nyugalom megzavarására alkalmas! Csak 18 éven felülieknek!

A vádlott és élettársa (továbbiakban: sértett) 2018 tavaszán ismerkedtek meg egymással, közöttük előbb bizalmi, majd szerelmi kapcsolat alakult ki. Emiatt a sértett korábbi élettársa elköltözött a Baglyas szőlőhegyi házukból, míg közös gyermekük, a kiskorú sértett az édesanyjával a baglyasi házban maradt. A vádlott 2018 júliusában odaköltözött a sértettekhez, aki a korábbi élettárs tulajdoni hányadát megvásárolta és azt a kiskorú sértett nevére íratta.

A vádlottat erős érzelmek fűzték a sértetthez, aki ezzel szemben bizonytalan volt, édesanyjának többször panaszkodott arra, hogy a vádlottal sokszor veszekednek, s a vádlott nem megfelelően bánik a gyermekkel. A sértett gyermekével együtt 2018 szeptemberében felkereste volt élettársát, akivel együtt töltötték a hétvégét. A Baglyas szőlőhegyre visszatérve a sértett közölte a vádlottal, hogy volt élettársához vissza fog költözni, ezért szakítani szeretne vele. A sértettek 2018. szeptember 18. napján végleg odaköltöztek a korábbi élettárs lakásába, azonban több használati tárgyukat Baglyason hagyták.

A vádlott a szakítást nem tudta elfogadni és feldolgozni, ezért egy telefonos alkalmazáson keresztül több üzenetet küldött a sértett részére, aki a vádlott közeledését visszautasította, azonban tájékoztatta a vádlottat arról, hogy amikor visszamennek a Baglyas szőlőhegyi házban maradt dolgaikért, a vádlott elbúcsúzhat tőlük és visszaadja a vádlott nála lévő laptopját.

A sértettek 2018. szeptember 26. napján visszamentek a Baglyas szőlőhegyi házba, hogy ottmaradt dolgaikat becsomagolják és két nappal később elszállítsák. A vádlott másnap délután előzetes megbeszélés szerint megérkezett a sértettek házához, ahol a sértettel beszélgetett, együtt dohányoztak, eközben sört fogyasztott. A beszélgetés során a sértett ismét egyértelművé tette, hogy a szakítással kapcsolatos döntése végleges.

A vádlott az esti órákban a ház TV szobájában a kanapén hanyatt fekvő sértett fejét kezdte masszírozni. A vádlott mintegy 15 percig masszírozta a sértett fejét halántékánál, amikor két kézzel, szemből, teljes erővel megragadta a sértett nyakát és megfojtotta a szorításból kapálózva kiszabadulni szándékozó sértettet.

A szobába ekkor jött be a kiskorú sértett, aki sírva az édesanyját szólította és felmászott mellé a kanapéra. A vádlott a kiskorú sértettet megragadta és átvitte a gyerekszobába, majd egy 33 cm centiméter hosszú, 21 cm pengehosszúságú hegyes konyhakést magához vett, és azt nagy erővel a gyermekszobában a földön fekvő kiskorú sértett mellkasába szúrta, majd anélkül, hogy a kést teljesen kihúzta volna, azt kismértékben visszahúzva ismét a sértett mellkasába szúrta. A kiskorú sértett a fokozódó vérveszteség miatt a szúrásokat követően perceken belül eszméletét vesztette, majd néhány perc múlva vérzéses shock következtében elhalálozott.

A vádlott rablógyilkosság látszatának keltése érdekében a ház bejárati ajtajának üvegét betörte, a szobákban felfordulást csinált, az értékesebb műszaki cikkeket pedig a melléképületben elrejtette.

A vádlott a személyiségfejlődés zavarában szenved, ez azonban beszámítási képességét nem érinti.

A megyei főügyészség életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta a vádlottra.

Megjegyzés: A tárgyaláson tanúk meghallgatásával folytatódik a bizonyítási eljárás. A bíróság a kép-és hangfelvétel készítését nem engedélyezi. A vádlott távmeghallgatás útján vesz részt az eljárásban. A sajtó munkatársai a tárgyalóteremben jelen lehetnek. Kérjük a sajtó képviselőit, hogy kizárólag egészségesen jelenjenek meg, saját felelősségre, valamint a bíróság épületében orrot és szájat eltakaró maszkban vagy kendőben tartózkodjanak!

Eljáró bíróság: