2019/47. - Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2019. november 18., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B.320/2018.
Tárgyalás helyszíne: 
8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
102. tárgyaló (Csajághy Károly-terem)
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Folytatólagos tárgyalás

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A vádirat lényege:

Az I. rendű vádlott sógora az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szerepelt, azonban ténylegesen gazdasági tevékenyéget nem fejtett ki. Az I. rendű vádlott sógorának tudta nélkül, az ő nevében egyéni vállalkozói tevékenységet folytatott. Ennek keretében Szlovákiából élősertést és bőrös félsertést vásárolt, melyet belföldön értékesített. Ezen túl a vádlott több irányítása alatt álló gazdasági társaság nevében is vásárolt élősertést és bőrös félsertést, melyeket szintén belföldön értékesített. A vádlott ezen társaságok több adóévet érintő áfabevallásaiban az állami adóhatóságot megtévesztve, az áfafizetési kötelezettségét eltitkolta, valamint annak mértékét több esetben valótlan tartalmú számlák könyvelésbe befogadásával jogosulatlanul csökkentette.

Az I. rendű vádlott az állami költségvetés adóbevételét a 2010. év I. negyedévétől a 2015. év IV. negyedévéig terjedő időszakban általános forgalmi adó (áfa) adónemben 1.480.311.494,- Ft-tal jogosulatlanul csökkentette.

Az ügy további vádlottjai az I. rendű vádlott által vezetett gazdasági társaságok részére fiktív számlákat állítottak ki, vagy a számlák kiállításához nyújtottak segítséget.

Megjegyzés: Az ügyben a bíróság folytatólagos tárgyalást tart.

Eljáró bíróság: