2019/46. - Halált okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2019. november 12., kedd 09.30
Ügy tárgya: 
Halált okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B.374/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék Veszprém, Vár utca 19.
Tárgyaló: 
101. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

tárgyalás

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A vádirat lényege:

A vádirat szerint a vádlottak 2018. szeptember 8. napján a hajnali órákban gépjárművükkel egy badacsonytomaji parkolóba szabálytalanul hajtottak be. A gépjárművel szemben a parkolóban gyalogosan közlekedett a sértett és három ismerőse. A sértett a gépjármű útjából nem tért ki, ezért az I. rendű vádlott a gépjárművel tovább haladni nem tudott, közvetlenül a sértett előtt megállt. A vádlottak

ekkor hirtelen kiszálltak a járműből és a sértettet több alkalommal ököllel arcon ütötték. A sértett társaságában lévő személyek felhívására a vádlottak a bántalmazást abbahagyták.

A sértett ismerőseinek gépkocsijába beszállni készült, amikor szóváltásba került a vádlottakkal, akik ököllel többször arcon ütötték a sértettet, amelytől hanyatt esett. A sértett társaságában lévő két személy az eseményeket észlelve a sértett segítségére kívánt sietni. Ekkor az egyik személyt az I. rendű vádlott lendületből, ököllel arcon ütötte, míg a másik személyre a vádlottak együtt rátámadtak, de ő az ütéseket elhárította, és a helyszínről elmenekült annak érdekében, hogy segítséget hívjon.

A sértett társaságában lévő harmadik személy is kiszállt a gépjárművükből, s megpróbálta megnyugtatni a vádlottakat, akikkel beszélgetni kezdett annak érdekében, hogy megakadályozza a további verekedést. Az I. rendű vádlott a békítés hatására már távozni készült, amikor meglátta ismét a sértettet és a korábban elfutott társát, s futva elindult feléjük. A II. rendű vádlott futva csatlakozott társához és közösen ismét a sértettre támadtak úgy, hogy a futás erejét is felhasználva többször arcon, fejen ütötték sértettet, aki a bántalmazástól a járdára esett. A vádlottak a járdán fekvő sértettet legfeljebb közepes erővel a fején, valamint testszerte kis közepes erővel, többször megrúgták.

Amikor a vádlottak a bántalmazással felhagytak, a parkolóban álló autójukhoz futottak annak érdekében, hogy a helyszínről elmeneküljenek. A vádlottak távozását a verekedésben nem érintett, helyszínen jelen lévő két személy megkísérelte megakadályozni, mire dulakodás alakult ki közöttük. A dulakodás közben az I. rendű vádlott elővett egy gáz- és riasztópisztolyt, amellyel az egyik személyre célzott, azonban lövést leadni nem tudott, mert az működésképtelenné vált. Végül az I. rendű vádlott nagy gázzal kitolatott a parkolóból, azonban az úton a gépkocsival egy árokba csapódott.

Mindeközben a közelben tartózkodó járókelők, majd a helyszínre érkező mentőorvos a sértett újraélesztését sikertelenül kísérelték meg, a sértett elhalálozott.

Eljáró bíróság: