2019/40. - lőfegyverrel visszaélés bűntette és más bűncselekmény

Tárgyalás időpontja: 
2019. október 2., szerda 09.30
Ügy tárgya: 
Lőfegyverrel visszaélés bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
B.48/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
8420 Zirc, Deák F. u. 4.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést követő első tárgyalás

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Az ügy lényege:

Az eljárás alatt elhalálozott N. Cs. és a II. rendű vádlott 2017 augusztusában felkereste az I. rendű vádlottat, hogy az N. Cs. által ismeretlen módon megszerzett vadászpuskát és sörétes fegyvert próbálja meg eladni. A vadászpuska ezt megelőzően lopás útján került ki a tulajdonosa birtokából. Az I. rendű vádlott a vadászpuskát értékesítette egy azóta szintén elhalálozott vevőnek, akitől a fegyvert egy igazoltatás során lefoglalták.

A III. rendű vádlott ezt követően felkereste az I. rendű vádlottat, hogy segítsen ismerősének, IV. rendű vádlottnak fegyvert szerezni. Ennek érdekében az I. rendű vádlott ismét felvette a kapcsolatot N. Cs-vel, akitől 180.000,- Ft-ért megvásárolt egy kispuskát a hozzá tartozó távcsővel és hangtompítóval, melyet 190.000,- Ft-ért továbbértékesített a III. rendű vádlottnak.

Az I. rendű vádlottnak azért is felelnie kell, mert egy internetes oldalon megvásárolt egy hatástalanított sportpisztolyt, melyet engedély nélkül éles fegyverré alakított, majd azt egy gesztenyefa odújába rejtve tárolta. A nyomozó hatóság az I. rendű vádlott gépjárművéből 15 db pisztolytöltényt, valamint lőfegyver és lőszer készítéséhez felhasználható eszközöket is lefoglalt. Az I. rendű vádlott munkahelyén, a kizárólagos használatában lévő szekrényben egy szétszerelhető kispuskát, lőszereket, valamint lőfegyver és lőszer készítéséhez felhasználható eszközöket tárolt.

Az I. rendű vádlott a fenti lőfegyverek megszerzésére, tartására, forgalomba hozatalára engedéllyel nem rendelkezett. A II-IV. rendű vádlottak ugyancsak nem rendelkeztek a szükséges engedéllyel a lőfegyver és lőszerek megszerzésére, tartására, vagy forgalomba hozatalára.

Az ügyészség az I. és II. rendű vádlottak esetén végrehajtandó, míg III. és IV. rendű vádlottak vonatkozásában felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt. Az ügyészség az I. és III. rendű vádlottak esetében vagyonelkobzásra is indítványt tett.

Megjegyzés: Az előkészítő ülésen az I. rendű vádlott részben, a III-IV. rendű vádlott teljeskörűen beismerte, míg a II. rendű vádlott tagadta a bűncselekmény elkövetését. A bíróság az előkészítő ülést követő első tárgyalást tartja.

Eljáró bíróság: