2019/37. - különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete

Tárgyalás időpontja: 
2019. szeptember 11., szerda 09.00
Ügy tárgya: 
Különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete
Ügyszám: 
B.262/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
101. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülést követő első tárgyalás

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Az ügy lényege:

A vádirat szerint az elkövető testvérével és annak volt feleségével lakott egy házban úgy, hogy a földszinti részt a vádlott, míg az emeleti, külön bejárattal rendelkező részt a sértettek használták. A testvérek nem fizették a vízdíjat, s mivel a számla a vádlott nevére szólt, a végrehajtó a hátralékot is az ő járandóságából tiltatta le. A vádlott ezért nem tudott úgy munkát vállalni, hogy a bérét levonások nélkül megkapja, és ezért a testvérét okolta.

Nézeteltérésük odáig fajult, hogy az ittas férfi 2018 júliusában, kezében fejszével bekopogott a sértetthez, s azzal fenyegette, hogy rá fogja törni az ajtót, a későbbiekben pedig többször a ház felgyújtásával is fenyegetőzött.

2018. augusztus közepén a testvérek fát vágtak a családi ház udvarán. A vádlott a délutáni órákra ittas állapotba került, és felidézte, hogy a sértett miatt jutott nehéz anyagi helyzetbe, majd dühében elhatározta, hogy korábbi ígéretét beváltja, és felgyújtja az emeleti lakrészt.

Az elkövető este hét óra körül mintegy fél liter, olajjal kevert benzint locsolt a sértett lakrészének fa ajtaja melletti, nikecellel szigetelt falfelületre, s azt meggyújtotta. Miután a bejárati ajtó melletti falfelület, valamint a lábtörlő is égni kezdett, a vádlott lement az udvarra.

Mindeközben a vádlott testvére és annak volt házastársa a lakásban tartózkodott. A testvér észlelte a tüzet, kiment az erkélyre, s az ott lévő felmosóvödörből öntött vizet a falra és a lábtörlőre, amellyel a tüzet eloltotta.

Az ügyészség vádiratában végrehajtandó fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt.

Megjegyzés: A bíróság előkészítő ülést követő első tárgyalást tartja. A tárgyaláson a bizonyítási eljárás alakulásától függően akár ítélet hozatalára is sor kerülhet.

Eljáró bíróság: