2019/27. - bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2019. július 1., hétfő 08.30
Ügy tárgya: 
A bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B.528/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Járásbíróság, 8200 Veszprém, Bajcsy-Zsilinszky u. 11.
Tárgyaló: 
112. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülés

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Az ügy lényege:

A vádirat szerint az egymással rokoni kapcsolatban álló férfiak vagyon elleni bűncselekmények elkövetésével fedezték a saját, illetve családtagjaik megélhetését, melynek érdekében adó-vevő készülékekkel felszerelve, gépkocsival utaztak a megtervezett bűncselekmények helyszíneire. Az elkövetők 2017. június és július hónapokban, esetenként 3-4 vádlott részvételével Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom és Vas megyei városokban és falvakban követtek el bűncselekményeket, összesen nyolc sértett sérelmére, melyek közül a szomszédok, illetve a sértettek ébersége miatt négy cselekmény kísérleti szakban maradt.

Egy esetben azonban a vádlottak az eltulajdonított dolog megtartása végett erőszakot is alkalmaztak. Ez alkalommal, 2017 július elején négy vádlott utazott Nyergesújfaluba, ahol a kiszemelt házba ketten surrantak be, miközben társaik az autóban indulásra készen várakoztak. Az egyik vádlott a szobájában pihenő idős sértettet a kezénél fogva az ágyból kirángatta, s megpróbálta a szobából az udvarra csalni, miközben társa a másik szobában lévő TV-szekrényt felfeszítette, s az ott lévő lemezkazettában lévő aranyórát és 2 millió forintot megszerezte. A férfi az értékekkel ki akart jutni a házból, de a sértett – akinek kezét közben a másik elkövető lefogta – az ajtóban útját állta. A férfi az értékek megtartása érdekében akkor félrelökte a sértettet, majd a lakásból mindketten kiszaladtak, és társaikkal együtt elhajtottak a helyszínről.

Az ügyészség valamennyi vádlott vonatkozásában végrehajtandó szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint kérte a vádlottak közügyektől való eltiltását.

Megjegyzés: A bíróság az ügyben előkészítő ülést tart.

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
110.86 KB