2019/26. - zsarolás bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2019. június 25., kedd 13.00
Ügy tárgya: 
Zsarolás bűntette
Ügyszám: 
B.131/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
Pápai Járásbíróság, 8500 Pápa, Fő u. 17.
Tárgyaló: 
12. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülés

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Az ügy három vádlottja és két sértettje ugyanabba a pápai iskolába jártak. A fiatalkorú vádlottak 2017 szeptemberében a tanévkezdést követően elhatározták, hogy Sz. G. B. sértettől különféle értékeket szereznek meg. Ennek érdekében a sértettet az óraközi szünetekben több alkalommal körbeállták, lökdösték és követelték tőle, hogy készpénzt, mobiltelefont, vagy tabletet adjon a részükre. A vádlottak a sértettet összekötözésével, megverésével és felgyújtásával fenyegették meg. A sértettben a fenyegetés hatására komoly félelem alakult ki, melynek hatására a történtekről senkinek nem mert szólni. A sértett a fenyegetések hatására egy tablet készüléket vitt otthonról az iskolába, amelyet a vádlottak elvettek tőle.

A fenti cselekmények kifejtése során a legtöbb esetben jelen volt V. P. sértett is, aki többször szólt a vádlottaknak, hogy hagyják békén Sz. G. B. sértettet.  A vádlottak emiatt V. P. sértettet is fenyegetni kezdték azzal, hogy hozzon nekik otthonról értékeket, különben vele fogják folytatni erőszakos magatartásukat. A fenyegetések V. P. sértettben is komoly félelmet keltettek, azonban a vádlottak követeléseinek nem tett eleget, mert nem volt otthonról mit elhoznia.

A vádlottak Sz. G. B. sértettet két alkalommal az iskolaudvaron bántalmazták, melyet egy esetben a felügyelő pedagógus észlelt. A sértett a bántalmazás során sérüléseket nem szenvedett, azonban a történtek annyira megviselték, hogy folyamatosan sírt.

Az ügyészség mindhárom fiatalkorú vádlott vonatkozásában felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

Eljáró bíróság: