2019/26. - a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény

Tárgyalás időpontja: 
2019. június 28., péntek 10.00
Ügy tárgya: 
A bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
B.119/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
8300 Tapolca, Köztársaság tér 4.
Tárgyaló: 
fsz. 4. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Előkészítő ülés

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

A vádirat szerint a II. rendű vádlott 2018 tavaszán Tapolcán személygépkocsival közlekedett, amikor észrevette a gyalogosan közlekedő régi ismerősét, a sértettet. A II. rendű vádlott megállt a gépjárművel és felajánlotta az idős, komoly betegséggel küzdő sértettnek, hogy üljön be a kocsiba, majd miután a sértett ebbe beleegyezett, a vádlott az édesanyja tulajdonát képező házhoz ment, ahol ott tartózkodott a fia, az I. rendű vádlott.

A II. rendű vádlott a ház udvarán leparkolt, majd behívta a sértettet a házba. Ahogy beértek – arra hivatkozással, hogy a fiának szüksége lenne pénzre – a II. rendű vádlott egyből pénzt kért a sértettől, majd az I. rendű vádlott is csatlakozott hozzá.

A sértett – annak ellenére, hogy a nadrágja zsebében tartott mintegy 60.000,- Ft készpénzt, melyet aznap reggel vett fel a bankban – közölte a vádlottakkal, hogy nincs nála pénz, majd tartva attól, hogy azt a vádlottak erőszakkal is elveszik tőle, belenyúlt a nadrágzsebébe és a markába szorította az ott lévő bankjegyeket. Ekkor mindkét vádlott megragadta a sértett kezét, azt csavargatva erőszakkal próbálták kitépni az ott szorongatott készpénzét. Mivel a sértett nem akarta kiengedni a kezéből a pénzt, az I. rendű vádlott több alkalommal, nagy erővel megütötte a sértett fejét, felsőtestét, melynek hatására a sértett nem tudott tovább védekezni a vádlottakkal szemben, akik végül kikapták a kezében lévő készpénzt. Ezt követően a sértett kimenekült a házból, az utcán segítségért kiáltott, majd összetalálkozott a körzeti megbízottal, akitől azonnal segítséget kért.

A vádlottak a rablással mintegy 60.000,- Ft kárt okoztak a sértettnek, aki a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló koponya zúzódásos sérülést szenvedett.

A II. rendű vádlott az I. rendű vádlott nevelésére, felügyeletére köteles személy, aki azon magatartásával, hogy fiával közösen bűncselekményt követett el, I. rendű vádlott értelmi, erkölcsi fejlődését súlyosan veszélyeztette.

Eljáró bíróság: