2017/49.

Tárgyalás időpontja: 
2017. december 7., csütörtök 13.00
Ügy tárgya: 
Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette
Ügyszám: 
B.1035/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Járásbíróság, 8200 Veszprém, Bajcsy-Zsilinszky u. 11.
Tárgyaló: 
106. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A járásbíróság az ügyben első tárgyalást tart, amelyen a vádlottat és a tanúkat kihallgatja, majd ítélethozatal várható.

A vádirati tényállás lényege szerint:

A vádlott 2017. május 6. napján 16 óra körüli időben Aszófőnél felszállt a Volánbusz Zrt. menetrend szerint Hévíz és Budapest között közlekedő távolsági buszjáratára. Felszálláskor E. Cs. buszsofőrnél menetjegyet váltott Balatonfüredig, majd jelezte, hogy Balatonfüreden a Tescónál szállna le. E. Cs. sértett tájékoztatta a vádlottat, hogy a busz a Tescónál nem, legközelebb csak a balatonfüredi autóbusz-pályaudvaron áll meg, mire a vádlott megjegyezte, majd úgyis rosszul lesz, és így meg kell állnia ott is a busszal.

A vádlott ezt követően a vezetőülés mögött foglalt helyet, majd miután a busz elhagyta a Fürdő utcát és a sofőr nem állt meg a Tescónál, a vádlott folyamatosan szidalmazni kezdte a sértettet. A busz a Fürdő utcáról a Horváth Mihály utcába kanyarodott, amikor a vádlott az első ülések felett lévő vésznyitóval akarta az ajtót kinyitni. A vésznyitó vész esetén használható, a kart elfordítva az ajtót kézzel ki lehet nyitni.

Mivel veszélyhelyzet nem állt fenn, ezért a sértett a járművel megállt, majd odament a vádlotthoz és elrántotta a kezét a vésznyitótól. A vádlott ennek ellenére továbbra is megpróbálta elfordítani a vésznyitót, így a sértettet lökdöste, melynek során egyik alkalommal olyan erővel lökte meg, hogy a sértett bal könyökét is beütve lefordult a lépcsőre. A vádlott eközben folyamatosan tovább szidta a sértettet, majd a közlekedőn magát, az arcán kezdte el ütni, és azt mondta, azt fogja állítani, hogy a sértett ütötte meg. A vádlott ezután sem hagyott fel azzal, hogy a vésznyitót elfordítsa, így tovább lökdöste az ezt akadályozni próbáló sértettet. Ezt követően a buszon utasként tartózkodó P. L. sietett a sértett segítségére, aki megfogta a vádlottat és visszaültette a helyére – aki még ezután is megkísérelte vésznyitóval kinyitni az ajtót –, majd közben egy másik utas értesítette a rendőrséget is.

A sértett a bűncselekmény elkövetésének idején a Volánbusz Zrt.-nél, mint autóbusz-vezető állt alkalmazásban, a Btk. 459. § (1) bekezdésének 12. pontjának n) alpontja értelmében közfeladatot ellátó személynek minősül. A sértettnek a vádlott cselekménye következtében sérülése nem keletkezett.

A Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség indítványozta a vádlottal szemben börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását, a vádlott közügyek gyakorlásától való eltiltását, valamint a büntető eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére kötelezését.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: