2017/48.

Tárgyalás időpontja: 
2017. november 30., csütörtök 08.30
Ügy tárgya: 
Csalás bűntette
Ügyszám: 
Bf.793/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék, 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 2.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben nyilvános ülést tart.

A megállapított tényállás lényege szerint:

Pontosan meg nem határozható személy, de nem kizárhatóan a vádlott 2014. október 10. napján felhívta B. J.-né sértettet annak vezetékes telefonján, és magát a sértett unokájának kiadva, a sértettet tévedésbe ejtve vele elhitette, hogy nagy bajban van és 1.200.000 Ft-ra van szüksége. A 83 éves sértett megijedt és aggódott az unokájáért, ezért megígérte, hogy 700.000 Ft-ot ad neki. A hívó ekkor közölte, hogy egy osztálytársa fog menni a pénzért. Ezt követően 15.00 óra körüli időben a vádlott megjelent a sértett lakásán, ahol átvette a sértett által borítékban összekészített 700.000 Ft készpénzt, egyúttal jelezte a sértettnek, hogy siet, hogy az unokája mielőbb tudja rendezni a dolgát. A vádlott jogtalan haszonszerzési célzattal a fenti módon tévedésbe ejtette a sértettet és neki 700.000 Ft kárt okozott, mely nem térült meg. A sértett polgári jogi igényt előterjesztett. Az nem volt kétségen kizáróan bizonyítható, hogy a sértettet telefonon a vádlott hívta fel.

A vádlott vagy ismeretlen társa 2014. október 12. napján 15.54 órakor felhívta B. Gy.-né 74 éves sértettet annak vezetékes telefonján. A telefonáló a sértett unokájának adta ki magát és nevében pénzt kért tőle kölcsön. Mivel a sértett közölte, hogy nincsen pénze, ezt követően újra felhívták és arany ékszerei átadását kérték tőle. Az idős sértett elhitte, hogy valóban az unokája van a vonalban és mivel segíteni akart neki, megígérte, hogy átadja az ékszereit. Az unokának vélt hívó közölte, hogy az aranyékszerekért az egyik barátját fogja elküldeni. Ezt követően 17.00 óra körül a vádlott megjelent a sértett lakásánál és magát a sértett unokája barátjának adta ki. A vádlott ezt követően átvett a sértettől összesen 94.840.- Ft értékű aranyékszert, majd miközben a sértett kikísérte a lakásból, a vádlott ismeretlen társával telefonált, és továbbra is azt a látszatot keltették, hogy az unoka van a vonalban. A vádlott és ismeretlen társa jogtalan haszonszerzési célzattal a fenti módon tévedésbe ejtette a sértettet és neki összesen 94.840 Ft kárt okozott. Az ékszerek közül egy db arany nyaklánc a nyomozás során lefoglalásra került, a sértett az ezt meghaladó 60.000.- Ft kárának megtérítését kérte.

A fentieket követően 2014. október 12. napján a vádlott ismeretlen társa I. I.-né 76 éves sértettet hívta fel annak vezetékes telefonján. A vádlott társa a sértett unokájának adta ki magát és a sértettet tévedésbe ejtve előadta, hogy bajban van és 450.000 Ft-ra lenne szüksége, mert tartozik valakinek. A sértettnek nem volt pénze, erre a vádlott ismeretlen társa rábeszélte a sértettet, hogy adja oda az arany ékszereit, amibe a sértett beleegyezett. A telefonáló közölte, hogy egy barátja fog jönni az ékszerekért. A vádlott ezt követően 20.30 óra körüli időben megjelent a sértett lakásánál és magát a sértett unokája barátjának kiadva a sértettől arany és ezüst ékszereket vett át összesen 166.200.- Ft értékben. A vádlott a fenti módon a sértettet jogtalan haszonszerzési célzattal tévedésbe ejtette és neki összesen 166.200.- Ft kárt okozott, amely nem térült meg. A sértett a nyomozás során bejelentett polgári jogi igényét nem tartotta fenn.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat 3 rendbeli, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt halmazati büntetésül 3 év 10 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság kötelezte továbbá a vádlottat a sértettek részére a bűncselekménnyel okozott összesen 760.000,- Ft kár megfizetésére, valamint a büntetőeljárás során felmerült bűnügyi költség megtérítésére.

Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, ellene a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: