2017/46.

Tárgyalás időpontja: 
2017. november 15., szerda 13.00
Ügy tárgya: 
Hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
B.944/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Járásbíróság, 8200 Veszprém, Bajcsy-Zsilinszky u. 11.
Tárgyaló: 
112. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A járásbíróság az ügyben első tárgyalást tart, amelyen a vádlottat és a tanúkat hallgatja ki, ítélethozatal várható.

A vádirati tényállás lényege szerint:

A vádlottat 2017. február 15. napján 14.45 óra körüli időben a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény miatt indult nyomozás terheltjeként előállították a Csolnoky Ferenc Kórház sürgősségi betegellátó osztályára sérüléseinek ellátása, valamint vérvétel céljából.

A vádlott előállítását a szolgálatban lévő, egyenruhát viselő K. Zs. rendőr zászlós, valamint az ugyancsak szolgálati egyenruhát viselő, szolgálatban lévő F. B. közterület felügyelő végezték.

A vádlott a vérvételi minta biztosítása közben a székről felugrott és jobb öklét ütésre emelte azért, hogy F. B. sértett fejét megüsse, azonban az ütést a sértett a kezével elhárította. A sértett a vádlott mind két kezét megfogta és a falhoz szorította. Eközben K. Zs. rendőr zászlós sértett a vádlotthoz lépett, aki ekkor jobb kezét ökölbe szorítva egy alkalommal a rendőr zászlós sértett arcának bal oldalát megütötte. Az intézkedés során a sértettek a vádlottat a karjait tartva a földre vitték, azért, hogy megbilincseljék, melynek során a vádlott a kezeit maga alá húzva ezt megakadályozta és közben a kezét a szájához közelítve többször megharapta F. B. sértett alkarját a pulóverén és a kabátján keresztül. A sértettnek ekkor sérülése nem keletkezett.

K. Zs. rendőr zászlós és F. B. sértettek a vádlott bántalmazása következtében 8 napon belül gyógyuló arc- és rágóízület nyílt sebének sérülését szenvedték el.

K. Zs. rendőr zászlós sértett könnyű testi sértés vétsége miatt a vádlottal szemben joghatályos magánindítványt terjesztett elő.

K. Zs. rendőr zászlós és F. B. közterület-felügyelő a Btk. 459. § (1) bekezdés 11. k). pontja alapján hivatalos személynek minősülnek.

A vádlott a bűncselekményt kóros elmeállapotban követte el. Kóros elmeállapotát mérgezéses és üldözéses téveszmék, valamint akusztikus, becsmérlő jellegű hallucinációk (hanghallások) jellemezték. Jelenleg nála drogok és pszichoaktív anyagok használata által okozott mentális és viselkedészavar, valamint reziduális pszichoaktív (elmekóros) zavar áll fenn. Kóros elmeállapota képtelenné tette arra, hogy a terhére rótt bűncselekmény következményeit felismerje, és ennek megfelelő magatartást tanúsítson.

A Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség indítványozta, hogy a bíróság a vádlottat kóros elmeállapotára tekintettel az ellene emelt vádak alól mentse fel és rendelje el a kényszergyógykezelését.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: