2017/43.

Tárgyalás időpontja: 
2017. október 24., kedd 10.30
Ügy tárgya: 
Felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
Bf.625/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék, 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 23.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben nyilvános ülést tart.

A megállapított tényállás lényege szerint:

A vádlott 2017. február 2. napján 02.30 óra körüli időben ittas és gyógyszertől befolyásolt, bódult állapotban V.-n, az utcán gyalogolt, amikor a V.-i Rendőrkapitányság állományába tartozó, szolgálatban lévő, szolgálati egyenruhát viselő, rendőrségi gépkocsival járőröző M. L. rendőr főtörzszászlós és N. A. rendőr őrmester igazoltatni akarták.

Az intézkedés kezdetén a vádlott tagadta, hogy nála szúró-, vágóeszköz van és együttműködött. Mikor a rendőrök észlelték a nyakán lévő, saját maga által okozott vágást és zavart viselkedését, rádión mentőt hívtak. M. L. rendőr főtörzszászlós felszólította, hogy ruházatátvizsgálás érdekében álljon a falhoz és tegye fel a kezét. A vádlott az ekkor tőle kb. 3 méter távolságra álló rendőr főtörzszászlós sértett irányába fordult és a „Kinyírlak!” szó előrebocsátásával támadólag megindult a sértett felé. A rendőr főtörzszászlós sértett figyelmeztette társát, hogy a vádlottnál kés van, majd hátrálni kezdett a jeges, lefagyott úton, közben rádión a szolgálatparancsnoktól segítséget kért. A vádlott a kést a jobb kezében tartva folyamatosan ment M. L. rendőr főtörzszászlós sértett felé, aki a törvény nevében felszólította, hogy tegye le a kést, aminek a vádlott nem tett eleget, hanem továbbra is a sértett felé haladt. Mivel a vádlott a felszólításnak nem tett eleget és a kést kezében tartotta, a rendőr főtörzszászlós sértett a szolgálati lőfegyverét tűzkész állapotba helyezte és a vádlott jobb vállára célzott, majd ismét felszólította, hogy dobja el a kést, mert lőfegyvert fog használni vele szemben. A vádlott folyamatosan közeledett a késsel a sértett felé, majd tőle kb. 5 méterre megállt.

A vádlott folyamatosan provokálta, szidalmazta a rendőröket, kiabálta, hogy „Úgysem mersz lelőni, szarok vagytok, levágom a fejedet!”, majd visszament a rendőrségi gépkocsihoz és a kést a kezében tartva elkezdte ököllel ütni a hátsó szélvédőt, ami 2-3 ütés után betört. A rendőr főtörzszászlós sértett felszólította, hogy hagyja abba a cselekményét, de a vádlott ekkor újra megindult felé, miközben folyamatosan fenyegette azzal, hogy „Kinyírlak, elvágom a torkodat!”. A sértett ismét felszólította, hogy hagyja abba a cselekményét, mert lőfegyvert fog használni. Eközben N. A. rendőr őrmester sértett is többször felszólította a vádlottat, hogy tegye le a kést, de a vádlott tovább fenyegetőzött.

M. L. rendőr főtörzszászlós sértett 2 óra 40 perc körüli időben rádión erősítést kért, amit hallva a vádlott a szolgálati gépkocsihoz ment, majd azt ütve-rúgva ismét rongálni kezdte: berúgta mindkét hátsó lámpáját, valamint a jobb első lámpát.

A rádióforgalmazást hallgató B. V. rendőr főtörzszászlós és R. K. rendőr törzszászlós sértettek kb. 2 óra 50 perckor értek a helyszínre, ők szintén próbálták a vádlottat a cselekmény abbahagyására rábírni, valamint felszólították a kés letételére, azonban ennek a vádlott nem tett eleget, tovább szitkozódott, valamint azt kiabálta, hogy ha valaki a közelébe megy, annak levágja a fejét. A vádlott eközben folytatta a szolgálati gépkocsi rongálását, betörte a szélvédőjét, jobb külső visszapillantó tükrét és a jobb első lámpát berúgta, miközben a rendőri felszólításokat továbbra is figyelmen kívül hagyta.

A helyszínre 03 óra 00 perckor érkezett M. Cs. rendőr törzszászlós és F. Á. rendőr zászlós sértettek, akik gyalogosan próbáltak a késsel a kezében magából kikelve ordító, fenyegetőző vádlott mögé kerülni. Amikor a vádlott észrevette F. Á. rendőr zászlós sértettet, a kést maga előtt, heggyel a rendőrök felé tartva megindult feléjük. Mivel a rendőr törzszászlós és rendőr zászlós sértettek látták, hogy a jeges út miatt nem fognak tudni biztonságosan intézkedni, visszafordultak, hogy más irányból közelítsék meg a helyszínt. Ezt látva a vádlott is visszament a rendőrautó közelébe, majd a korábban a ruházatátvizsgálásnál nála megtalált és a földön lévő vodkás üveget N. A. rendőr őrmester, B. V. rendőr főtörzszászlós és R. K. rendőr törzszászlós sértettek irányába dobta, ami elől a rendőrök kitértek. F. Á. rendőr zászlós sértett a további rendőri erő kiérkezéséig próbálta szóval tartani a vádlottat, lebeszélni az ellenszegülésről, ennek ellenére a vádlott folyamatosan fenyegette a rendőröket, F. Á. rendőr zászlós sértettel közölte, hogy ha közelebb megy, megöli, levágja a fejét.

A vádlott ezután a késsel hirtelen a járőrautó gumiabroncsába szúrt, mire a kés pengéje több darabra tört, de a vádlott a kés nyelét a penge maradékával még mindig maga előtt tartotta és azzal F. Á. rendőr zászlós sértett irányába mozdult, aki rendőrbottal a vádlott alkarjára ütött, majd a tőlük kb. 5 méterre álló M. Cs. rendőr törzszászlós sértett a nála lévő golyóálló mellényt nekidobta a vádlott felsőtestének, amitől egyensúlyát vesztette. Ekkor R. K. rendőr törzszászlós sértett is ráütött a rendőrbottal a vádlott kezére, majd B. V. rendőr főtörzszászlós sértettel együtt testi kényszert alkalmazva a földre vitték és megbilincselték a vádlottat.

A vádlott fenti magatartásával a vele szemben jogszerűen intézkedő sértetteket jogszerű eljárásukban felfegyverkezve, fenyegetéssel akadályozta.

A vádlott a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság tulajdonát képező szolgálati gépkocsiban a fentiekben részletezett szándékos rongálással összesen 926.958 Ft kárt okozott, amely nem térült meg, a sértett polgári jogi igényt terjesztett elő.

A vádlott a cselekmény elkövetésének időpontjában nem szenvedett az elmeműködés olyan kóros állapotában, amely a bűncselekmény vonatkozásában képtelenné tette vagy korlátozta volna abban, hogy e cselekmény következményeit felismerje és e felismerésnek megfelelően cselekedjék.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak és rongálás bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt 2 év 4 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság kötelezte továbbá a vádlottat a bűncselekménnyel okozott 926.958,- Ft kár Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sértett részére történő megtérítésére, valamint a büntetőeljárás során felmerült 231.973,- Ft bűnügyi költség megfizetésére.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére, súlyosabb büntetés kiszabásáért, a vádlott és védője enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: