2017/39.

Tárgyalás időpontja: 
2017. szeptember 26., kedd 10.00
Ügy tárgya: 
Fegyveresen elkövetett garázdaság bűntette
Ügyszám: 
Bf.377/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék, 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 2.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben nyilvános ülést tart.

A megállapított tényállás lényege szerint:

A vádlott 2016. március 21. napján 10.30 óra körüli időben P.-án egy parkolóban közlekedett egy Audi TT típusú személygépjárművel. A vádlott által vezetett jármű mögött közlekedett a 62 éves B. I. tanú egy Suzuki Vitara típusú személygépjárművel. A jármű utasa B. I. tanú 17 éves unokája volt.

B. I. tanú a járművel leparkolt, a motort leállította. Ekkor a vádlott megjelent a jármű vezető oldali első ajtaja előtt és szitkozódni kezdett, azt kiabálta, hogy „a k. anyádat, mit képzelsz Te magadról? Én is ide akartam leparkolni!” illetve „a k. anyádat, mit gondolsz, miért tolattam hátra? Te szemét.”

A tanú megkísérelt kiszállni a járműből, annak ajtaját kb. 15-20 cm-re kinyitotta, ekkor azonban a vádlott a jármű nyíló ajtaját a tanúra rácsapta, majd tovább kiabálva, a tanút szidalmazva a járművéhez ment és annak jobb első ajtaját kinyitva az utastérből elővette az engedéllyel tartott gáz- és riasztófegyverét.

A vádlott a fegyvert a kinyújtott kezében tartva, azzal a tanúra célozva továbbra is kiabálva visszaindult a járműve mellett várakozó tanúhoz. Ekkor a járműből már kiszállt a tanú unokája is. A vádlott a tanúhoz érve, mintegy egy méter távolságból a fegyverrel a tanúra célzott és megkérdezte tőle, hogy „mi van, beszartál, öreg?”. Ezt követően a tanú a vádlott fegyvert tartó, kinyújtott kezét egy hárító mozdulattal félretolta. Ekkor a vádlott cselekményével felhagyott, majd távozott a helyszínről.

A vádlott olyan kihívóan közösségellenes és erőszakos magatartást tanúsított, amely alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat fegyveresen elkövetett garázdaság bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt 1 év végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. A bíróság kötelezte továbbá a vádlottat a büntetőeljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, ellene a vádlott és védője felmentésért jelentett be fellebbezést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: