2017/37.

Tárgyalás időpontja: 
2017. szeptember 14., csütörtök 11.00
Ügy tárgya: 
Orgazdaság vétsége
Ügyszám: 
Bf.326/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék, 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 23.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben nyilvános ülést tart.

A megállapított tényállás lényege szerint:

A sértett – aki a Magyar Honvédség Légierő v.-i zenekarában trombitán játszik – 2014. október 23. napján fellépésen vett részt, majd a késő esti órákban a V.-ben, a KRESZ pályánál barátjával egy padra ülve beszélgettek, ahonnan másnap a kora hajnali órákban távoztak el.

A sértett ekkor a 170.000,- Ft értékű trombitáját, annak 9.000,- Ft értékű vízálló, fekete vászontokját, valamint az abban található 2 db ezüst fúvókát 24.000,- Ft és 5 db szordínót 40.000,- Ft értékben a padon felejtette. Egy barna színű bőrtáskában volt még egy hangszertartó állvány, valamint a sértett beléptető kártyája, amit szintén elhagyott.

A sértett által elhagyott hangszert és tartozékait rövid idővel később, a hajnali órákban az eljárás során felderíthetetlen személyazonosságú, hajléktalan személyek megtalálták.

Az I. r. vádlott hajnali 5 óra körül találkozott ezen hajléktalan személyekkel, akiktől a trombitát tartozékaival együtt 1 liter bor áráért megvásárolta. A mindösszesen 243.000,- Ft értéket képviselő hangszert és tartozékait az I. r. vádlott mintegy 300,- Ft értékű borért szerezte meg úgy, hogy nyilvánvaló volt számára, hogy a hajléktalan személyek bűncselekmény elkövetése útján kerültek annak birtokába. Az I. r. vádlott a hangszertokban lévő, gondozott, szemmel láthatóan jól karbantartott hangszert még ugyanezen a napon egy v.-i bizományi üzletbe vitte értékesítései szándékkal.

A fenti üzletben dolgozó II. r. vádlott a trombitát tovább értékésítésre átvette és annak vételárát 10.000,- Ft-ban határozta meg. Az I. r. vádlott ezt az árat elfogadta, s eladta a trombitát.

A II. r. vádlott azonban az interneten leellenőrizte a hasonló típusú hangszerek értékét, melynek során megállapította, hogy a trombita legkevesebb 100-120.000,- Ft-ot ér. A trombita tényleges értékére, valamint az értékesítés körülményeire is tekintettel a II. r. vádlottnak a vásárláskor tudnia kellett arról, hogy a hangszer bűncselekmény elkövetése útján jutott az eladó birtokába. A II. r. vádlott a megvásárolt hangszert az internetes OLX.hu oldalon 80.000,- Ft-ért értékesítésre meghirdette.

A sértett a hirdetésben szereplő hangszerben felismerte saját hangszerét és jelentkezett a hirdetésre, majd értesítette a rendőrséget. A nyomozóhatóság a II. r. vádlottól lefoglalta, majd a sértett részére kiadta a trombitát, a vászontokot, benne a két fúvókával, a tisztítókészletet, valamint egyéb kiegészítőket. A sértett a meg nem térült kár vonatkozásában polgári jogi igényt nem terjesztett elő.

Az elsőfokú bíróság a vádlottakat orgazdaság vétségében mondta ki bűnösnek, ezért az I. r. vádlottat mint különös visszaesőt 8 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra, a II. r. vádlottat mint különös visszaesőt 8 hónap, végrehajtásában 1 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A bíróság kötelezte továbbá a vádlottakat a büntetőeljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, ellene az I. rendű vádlott és védője enyhébb büntetés kiszabásáért, a II. rendű vádlott és védője felmentésért jelentett be fellebbezést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: