2017/36.

Tárgyalás időpontja: 
2017. szeptember 6., szerda 11.30
Ügy tárgya: 
Hivatalos személy elleni erőszak bűntette
Ügyszám: 
Bf.564/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék, 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 23.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben nyilvános ülést tart.

A megállapított tényállás lényege szerint:

N. A.-né vádlott és férje, N. A. 2016. június 8. napján az esti órákban a ny.-i házukban együtt italoztak ismerőseikkel. A kora hajnali órákban, amikor már csak ketten tartózkodtak otthon, szóváltás alakult ki a házaspár között, melynek során a vádlott bejelentést tett a 112-es segélyhívón és rendőri segítséget kért.

A vádlott bejelentése alapján hajnali 1 óra 32 perckor a helyszínre érkezett a Pápai Rendőrkapitányság állományában dolgozó, szolgálatban lévő, szolgálati egyenruhát viselő M. G. rendőr főtörzsőrmester és K. P. rendőr főtörzsőrmester sértettek, akiket a vádlott férje az utcán fogadott.

Ahogy M. G. rendőr főtörzsőrmester és K. P. rendőr főtörzsőrmester megkísérelte megközelíteni a fenti ingatlant, a vádlott az ablakban állva kiabálni kezdett, szidta a rendőröket és a férjét; többek között: „hiába hívtál ide rendőröket, megdöglesz”, illetve öléssel fenyegette meg a rendőröket is. A vádlott ezt követően az épület 1,16 méter magasságú nyitott ablakán keresztül kiugrott a ház előtti füves területre, miközben a kezében egy kb. 32,5 cm hosszú, kb. 20,5 cm pengehosszúságú ún. fejtőkést tartott. A földre érkezést követően azonnal megindult a rendőrök és a férje felé, miközben folyamatosan szidalmazta őket és a késsel kaszáló mozdulatokat tett. A rendőr sértettek a vádlottat többször felszólították, hogy tegye le a kést, aminek a vádlott nem tett eleget. Ekkor egymást követően mindkét rendőr a körülbelül 2 méter távolságban lévő vádlottal szemben gázsprayt használtak, amitől a vádlott megtorpant, de támadó fellépésével nem hagyott fel, hanem a kést nyelénél fogva a feje fölé emelte és azt lendületből, erőteljes mozdulattal jobb kezével a rendőrök és a férje felé dobta. A dobás indításakor a kés hegye az érintett személyek felé mutatott. A rendőrök a kés elől elhajoltak, ami mögöttük a vádlottól számítva kb. 6 méterre esett a fűbe.

Fentieket követően a rendőr sértettek a vádlottal szemben testi kényszert alkalmaztak, kezét megbilincselték és a szolgálati gépkocsihoz kísérték. A vádlott eközben is próbált ellenállni, és sértegette a rendőröket. A szolgálati gépkocsinál – miközben M. G. rendőr főtörzsőrmester sértett a bal kezével fogta a vádlott jobb felkarját – a vádlott hirtelen az ülésen kifordult a fogásból és többször rugó mozdulatot tett M. G. rendőr főtörzsőrmester sértett irányába, melyek közül egy a sértett jobb combját elérte. A vádlott M. G. rendőr főtörzsőrmester sértettet legalább egy alkalommal leköpte, illetve folyamatosan obszcén szavakkal illette az intézkedő rendőröket. M. G. rendőr főtörzsőrmesternek és K. P. rendőr főtörzsőrmesternek, illetve a vádlott férjének sérülése nem keletkezett.

Amennyiben a vádlott által eldobott kés M. G. rendőr főtörzsőrmestert, K. P. rendőr főtörzsőrmestert vagy N. A.-t találta volna el, akkor a kés az érintett személyek felsőtestével érintkezett volna és azon – legkedvezőbb esetben – 1 cm-nél nem mélyebb, 8 napon belül gyógyuló sérülést hozott volna létre.

A vádlott az elkövetés és az vizsgálat időpontjában sem szenvedett az elmeműködés olyan kóros állapotában, amely képtelenné tette vagy korlátozta volna abban, hogy cselekményének következményeit felismerje és e felismerésnek megfelelő magatartást tanúsítson. A vádlott fenti cselekményével erőszakot alkalmazva akadályozta a jogszerű rendőri intézkedést.

A Btk. 459. § 11. k./ pontja alapján M. G. rendőr főtörzsőrmester és K. P. rendőr főtörzsőrmester hivatalos személyeknek minősülnek.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért – valamint a vádlottal szemben korábban becsületsértés miatt alkalmazott próbára bocsátást megszüntetve – halmazati büntetésként 2 év, végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítélte. A bíróság kötelezte továbbá a vádlottat a büntetőeljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

Az elsőfokú ítéletet a vádlott és védője tudomásul vette, ellene az ügyész a vádlott terhére, súlyosabb büntetés kiszabásáért jelentett be fellebbezést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: