2017/22.

Tárgyalás időpontja: 
2017. május 30., kedd 10.45
Ügy tárgya: 
Rablás bűntette
Ügyszám: 
Bf.272/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék, 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 23.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben nyilvános ülést tart.

A megállapított tényállás lényege szerint:

Az I. és II. rendű vádlottak élettársak. 2016. május végén P.-n, az Agrár expó rendezvényen vettek részt. Az I. rendű vádlott a rendezvényen szeszes italt fogyasztott, amelytől ittas állapotba került.

Az I. rendű vádlott a rendezvényen megismerkedett T. L. E.-né sértettel, akinek a kezén ekkor több aranygyűrű volt, a nyakában egy kb. 60 cm hosszúságú, 14 karátos aranyból készült nyakláncot viselt, amelyen egy 20 mm átmérőjű, kör alakú medál volt, a közepén közepes nagyságú csiszolt üvegkővel díszítve. A sértett nyaklánca a medállal együtt 80.000,- Ft értékű volt. A sértett a rendezvényen a férjével együtt vett részt, a sértett is fogyasztott szeszes italt, jól érezte magát.

A sértett 21 óra után a rendezvényről egyedül, gyalog indult a lakása irányába. A sértett már a rendezvényről elindulva észlelte, hogy a vádlottak őt ekkor még nagyobb távolságról követik, de ennek nem tulajdonított jelentőséget. A vádlottak a Piactéren érték utol a sértettet, megszólították őt, az I. rendű vádlott udvarolni kezdett a sértettnek, mindkét vádlott dicsérte a sértettet. A II. rendű vádlott azt mondta a sértettnek, hogy az I. rendű vádlott jó parti lenne a számára. A sértett felszólította a vádlottakat, hogy hagyják őt békén, ne molesztálják, mert férjes asszony.

A vádlottak nem sokkal később közrefogták a sértettet, és számon kérték tőle, hogy „mit képzel magáról”, majd mindketten a karjainál fogva lökdösték a sértettet, a fejére ütéseket mértek. Eközben a II. rendű vádlott szidalmazni kezdte a sértettet. Amikor a sértett a Cs. L. utca kereszteződéséhez ért, őt a vádlottak nagy erővel hátulról ellökték, a sértett a földre esett, közben a fejéről leesett a szemüvege és eltörött.

A sértett a földre esését követően a hasán feküdt. A vádlottak két oldalról fölé hajoltak, a II. rendű vádlott elkezdte a sértett fejét ütni, hogy megszerezze a sértett értékeit. Az ütések a sértett fejének hátsó részét érték. Ekkor a sértett jobb vállán volt a válltáskája, amelyet magához szorított. Miközben a II. rendű vádlott a sértettet ütötte, az I. rendű vádlott a sértett kezeit lefogta. A II. rendű vádlott a sértett nyakában lévő 80.000,- Ft értékű nyakláncot a sértett fejéről leemelte és azt magához vette. Ezt követően a vádlottak megragadták a sértett kézitáskáját és azt nagy erővel rángatni kezdték, hogy megszerezzék. Miután a táska egyik pántja elszakadt, azt a II. rendű vádlott a sértett válláról levette és a táskát magához vette. A sértett az értékei elvétele közben segítségért kiabált.

A sértett többszöri segélykiáltását többen hallották, ők a sértett segítségére siettek.

A II. rendű vádlott észlelte a sértett segítségére érkező személyeket, ezért megpróbált a sértett nyakláncával és táskájával elmenekülni. Ekkor R. T. tanú a II. rendű vádlott után szaladt, míg egy másik tanú a telefonján értesítette a rendőrséget. R. T. tanú felszólította a II. rendű vádlottat, hogy álljon meg. Ekkor a II. rendű vádlott a sértett aranyláncát a medállal együtt a fűbe hajította, a sértett táskáját ettől 80 méter távolságra egy parkoló személygépkocsi eleje előtt dobta a földre, majd kerékpárját tolva visszatért a bűncselekmény helyszínére.

Eközben az I. rendű vádlott több alkalommal megütötte a sértett fejét azért, hogy a kezén lévő gyűrűket elvegye, amelyet a sértett a kezének elhúzásával hárított el. Ekkor érkezett a bűncselekmény helyszínére T. D., Á. P. és B. Zs. tanú, akik felszólították az I. rendű vádlottat, hogy fejezze be a sértett ütlegelését. Ekkor az I. rendű vádlott fel akart szállni a kerékpárjára, hogy elmeneküljön, ezt a tanúk megakadályozták, és visszatartották a rendőrök kiérkezéséig.

A nyomozóhatóság a sértett értékeit a helyszínen megtalálta, lefoglalta és azokat a sértett részére kiadta, így az okozott kár jelentős része megtérült. A szemüveg megrongálódásával 17.000.- Ft, a női válltáska megrongálódásával 2.000.- Ft, összesen 19.000.- Ft rongálási kár keletkezett, amely nem térült meg. A sértett a bűncselekménnyel okozott kár megtérítése érdekében polgári jogi igénnyel élt. A sértett a bántalmazás következtében nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérülést szenvedett.

Az elsőfokú bíróság a vádlottakat társtettesként elkövetett rablás bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért az I. rendű vádlottat mint erőszakos többszörös visszaesőt 8 év 6 hónap fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra, míg a II. rendű vádlottat 5 év 10 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság a kiszabott szabadságvesztésbe a vádlottak által előzetes fogvatartásban töltött időt beszámította, ugyanakkor megállapította, hogy az I. rendű vádlott a kiszabott büntetésből feltételes szabadságra nem bocsátható, a II. rendű vádlott a büntetése kétharmad részének kitöltését követően bocsátható feltételes szabadságra. A bíróság továbbá kötelezte a vádlottakat a büntetőeljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, ellene a vádlottak és védőik elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: