2017/20.

Tárgyalás időpontja: 
2017. május 16., kedd 08.00
Ügy tárgya: 
Halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette
Ügyszám: 
Bf.845/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék, 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 2.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben már tartott tárgyalást. A fenti határnapon a szakértők meghallgatása és ítélethozatal várható.

A megállapított tényállás lényege szerint:

A vádlott 2014. november 8. napján az esti órákban H.-n, a művelődési ház mellett lévő kocsmában szórakozott.

A művelődési házban ekkor bált rendeztek, amelyen a környező településekről is sokan vettek részt, így a sértettek is. A vádlott a szórakozóhelyen 21 órától fogyasztott szeszes italt, elsődlegesen sört, másodlagosan tömény szeszes italt.

A vádlott ittas állapotában egy hirtelen ötlettől vezérelve elhatározta, hogy a tulajdonát képező Trabant típusú személygépkocsival hazautazik P.-ba, a családjához. A vádlott legalább 16 km-es, több községen át haladó út megtételére vállalkozott.

A vádlott 2014. november 9. napján 03 óra 25 perc körüli időben az általa vezetett személygépkocsival H. irányából N. irányába haladt lakott területen kívül, éjszakai sötétség mellett. Az úton nem volt közvilágítás. A mellékút kétirányú volt, irányonként egy-egy forgalmi sávval ellátott, amelyeket egymástól útburkolati jel választott el. A vádlott által vezetett gépjármű menetiránya szerinti jobb oldalon kb. 2 méter széles útpadka volt. Ekkor borult idő volt, az aszfalt burkolatú úttest száraz volt.

A vádlott által vezetett személygépkocsi előtt, azzal egy időben és megegyező irányban, egy csoportban, gyalogosan haladtak az úttest jobb széléhez közel a sértettek, akik H.-ről, az ott rendezett bálról hazafelé tartottak N.-re. A gyalogosokon az éjszakai korlátozott látási viszonyok ellenére nem volt fényvisszaverő mellény vagy más ilyen ruházat, láthatóságukat semmilyen más módon nem biztosították. A sértettek közlekedésük során a KRESZ szabályait többszörösen megszegték, mert nem az útpadkán, a menetirány szerinti baloldalon, a forgalommal szemben, és nem egy sorban haladtak.

A vádlott a lejtős úton ittassága miatt a gépjárműve sebességét helytelenül választotta meg, a közepes ívű balra ívelő útkanyarulatban nem követte a kanyar ívét, letért a szilárd burkolatú úttestről és 58-62 km/óra sebességgel haladva, a letérése helyétől számítva kb. 2,9 méterre elütötte az előtte haladó sértetteket.

A vádlott a baleset bekövetkezése után a gépjárművéből kiszállva azonnal a súlyosan sérült sértettek segítségére sietett, újraélesztette H. É. sértettet és megpróbálta életben tartani B. D.-né F. P. sértettet, telefonon értesítette a mentőket.

A mért értékek alapján megállapítható, hogy a vádlott szervezetében a cselekmény időpontjában legalább 2,23 g/l ezrelék véralkohol koncentráció előidézésére alkalmas szeszes ital fogyasztásából származó alkohol volt, amely közepes fokú ittasságnak felel meg.

A baleset során az egyik sértett a helyszínen, míg egy másik a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban elhunyt. A két sértett által elszenvedett baleset és a bekövetkezett halál között közvetlen és egyenes ok-okozati összefüggés állapítható meg. A baleset két további sértettje az elütés következtében 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett.

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ 4. § (1) bekezdés c) pontjában, az 5. § (1) bekezdés a) és c) pontjaiban, a 25. § (1) bekezdésében – figyelemmel a 3. § (1) bekezdés c) pontjában írtakra – és a 26. § (4) bekezdésében írt közlekedési szabályokat.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt 6 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre, 8 év járművezetéstől eltiltásra és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság továbbá kötelezte a vádlottat a büntetőeljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és a védő eltérő jogi minősítés megállapításáért és enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: