2017/19.

Tárgyalás időpontja: 
2017. május 9., kedd 09.00
Ügy tárgya: 
Önbíráskodás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
Bf.882/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék, 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 23.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben nyilvános ülést tart.

A megállapított tényállás lényege szerint:

2014 márciusában P. T. T. sértett megbízta a vádlottat a tulajdonában lévő balatoni nyaraló felújításával. A köztük létrejött megállapodás írásba foglalása elmaradt, így szóbeli megegyezésük alapján a vádlott további személyek alkalmazásával 2014 nyarán kezdte meg a munkálatokat, amelyek magukba foglalták a nyaraló külső és belső felújítását is.

A sértett a vállalkozási munka ellenértékét, valamint az anyagköltséget alkalmanként átutalással, illetve készpénzes kifizetéssel teljesítette a vádlott részére. Az elvégzendő feladatokról, azok ellenértékéről, illetve az anyagköltségről egy füzetet vezettek, mely alapján összesen kb. 1.028.500.- Ft kifizetésére került sor. Ebből a sértett 450.000.- Ft-ot a vádlott élettársának bankszámlájára utalt át, a többit pedig készpénzben adta át.

A vádlott és sértett a készpénzes átadásokról bizonylatot nem állított ki, s mivel az elvégzett munkát a sértett hiányosnak, szakszerűtlennek találta, a sértett és a vádlott között elszámolási vita alakult ki. A vádlott úgy vélte, hogy a köztük fennálló jogviszonyból kifolyólag a sértett tartozik neki.

2014. július 2. napján a sértett a nyaralójához utazott, hogy a munkát ellenőrizze, amikor észlelte, hogy a felújítás nem halad a megfelelő ütemben. A sértett ezért számon kérte a vádlottat, aki agresszíven kezdett viselkedni, „kekec szarnak” nevezte, majd megfogta a sértett karját, a ruháját a mellkasánál megfogva megrázta, melynek következtében a sértett ruházata elszakadt. Fentieket követően a vádlott tenyérrel erősen meglökte a sértettet a mellkasánál, melytől a sértett elvesztette egyensúlyát és beleesett a készülő vízóra akna 1,5 méter mély gödrébe. A sértett - miután kimászott - felszólította a vádlottat, hogy számoljon el neki az ingatlanon végzett felújítási munkával. Ezután a vádlott a sértett nyakát beszorította a karjai közé, fojtogatás nélkül erősen tartotta, mindeközben tartozás címén 650.000.- Ft-ot oly módon követelt sértettől, hogy amennyiben ezen összeget nem fizet meg részére, szétveri a sértettet, illetőleg annak házát, továbbá hozzátette még, hogy az este folyamán két embert küld a dolgok elrendezésére, illetőleg a sértett házának szétverésére.

A sértettben a vádlott erőszakos fellépése félelmet keltett, ezért a pénz megfizetésébe beleegyezett, ennek hatására a vádlott a sértettet elengedte. A sértett az esetet követően ismételten kérte a vádlottat, hogy az elvégzett munkákról bocsásson rendelkezésére részletes elszámolást, erre azonban nem került sor, a sértett a részletes elszámolás hiányában további kifizetést nem teljesített a vádlott felé.

A sértett a vízóra aknába esés következtében a jobb felkar felületes hámsérülését, illetve a jobb hüvelykujj felületes vágott sebét szenvedte el, mely sérülések tényleges gyógytartama 8 napon belüli. A sértett az őt ért könnyű testi sértés vonatkozásában tett feljelentésében joghatályos magánindítványt terjesztett elő.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat önbíráskodás bűntettének kísérletében és könnyű testi sértés vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őt halmazati büntetésül 2 év 10 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság továbbá kötelezte a vádlottat a büntetőeljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, ellene a vádlott és a védő felmentésért, illetve eltérő minősítés megállapításáért jelentett be fellebbezést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: