2017/18.

Tárgyalás időpontja: 
2017. május 4., csütörtök 09.15
Ügy tárgya: 
Rablás bűntette
Ügyszám: 
Bf.195/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék, 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 23.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben nyilvános ülést tart.

A megállapított tényállás lényege szerint:

A vádlottak 2016. október végén közösen szórakoztak egy v.-i szórakozóhelyen. Az I. és II. r. vádlottak a tánctéren több emberrel szóváltásba keveredtek, ezért a biztonsági őr megkérte a III.r. vádlottat, hogy a társaival hagyják el a szórakozóhelyet, mely kérésnek a vádlottak eleget tettek. Ezt megelőzően mindhárom vádlott nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztott, így ittas állapotban voltak.

A vádlottak hajnali fél három körüli időben az utcán sétáltak, amikor meglátták a cigarettázó sértetteket. A vádlottak először megkérdezték a sértettektől, hogy merre van a buszpályaudvar, majd miután a sértettek útbaigazították őket, a vádlottak cigarettát kértek a sértettektől. T. O. Gy. sértett azt mondta, hogy nem ad, míg V. M. sértett azt válaszolta, hogy nincs több cigarettája. A sértettek válaszán az I. r. vádlott felmérgesedett és felszólította a sértetteket, hogy adjanak neki cigarettát. A sértettek ismételt nemleges válaszát követően a vádlottak fenyegetően körbe vették a sértetteket és további 4-5 alkalommal együttesen cigarettát követeltek a sértettektől, azonban a sértettek ennek nem engedelmeskedtek.

Ezután az I. r. vádlott két tenyérrel a mellkasánál meglökte T. O. Gy. sértettet, míg a II.r. vádlott V. M. sértettet a bal tenyerével mellkastájékon lökte, amelytől a sértett megijedt és hátra lépett. Ezek után az I.r. vádlott további 2-3 alkalommal ismételten meglökte T. O. Gy. sértettet, majd több alkalommal ököllel próbálta a sértettet megütni, mely ütések többségét a sértett a kezeivel kivédte, de egy alkalommal a vádlott jobb kezének öklével a sértett bal halántékát eltalálta, miközben a vádlottak folyamatosan azt kiabálták a sértettek felé, hogy adjanak nekik cigarettát.

V. M. sértett próbálta a helyszín elhagyására és a bűncselekmény abba hagyására bírni a II. és III. r. vádlottakat, azonban ezt hallva az I.r. vádlott a sértett felé fordult és őt számonkérte, hogy „miért nyugtatja” a másik két vádlottat, majd az egyik ökölbe szorított kezével nagy erővel V. M. sértett állának jobb oldalát is megütötte, melynek következtében a sértett a földre esett. Ezt követően az I.r. vádlott T. O. Gy. sértetthez lépett vissza és fenyegetően „jó ez nektek, kell ez nektek, akartok még többet kapni?” kifejezéseket intézte, miközben a III.r. vádlott T. O. Gy. sértettet próbálta megütni, illetve megrúgni, de az ütések a sértettet nem találták el.

V. M. sértett miután a földről felállt a további ütések elkerülése érdekében és annak hatására, hogy a vádlottak továbbra is azt hangoztatták, hogy nekik cigaretta kell, a II.r. vádlottnak átadta a cigarettáját és az öngyújtóját, majd kérte a vádlottakat, hogy hagyják őket békén. Az I.r. vádlott azonban ezzel nem elégedett meg és további egy alkalommal nagy erővel az egyik ökölbe szorított kezével megütötte V. M. sértett arcát a szeme alatt és közölte, hogy ne merje őket feljelenteni, mert akkor neki és a családjának is vége lesz, megöli őket. Az I.r. vádlott ezután T. O. Gy. sértetthez fordult, majd a sértettet valamennyi vádlott felszólította, hogy adja át ő is a cigarettáját. T. O. Gy. sértett az I.r. vádlott részére átnyújtotta a cigarettás dobozából elővett 3 szál cigarettát, melyeket az I.r. vádlott magához vett, valamint a sértett bal kezében lévő cigarettásdobozt is elvette.

Ezt követően a II.r. vádlott T. O. Gy. sértettől öngyújtót követelt és a sértettet azzal fenyegette meg, hogy amennyiben nem ad tüzet, úgy megüti mint az I.r. vádlott. A sértett a fenyegetés hatására a ruházatában öngyújtó után kutatott, mivel azonban a sértett azt nem találta, a vádlottak fenyegetően kérdezgeti kezdték, hogy hol laknak, továbbá a sértettet az I.r. vádlott a családja megölésével fenyegette meg. A sértett a fenyegetés hatására átadta a II.r. vádlottnak az időközben a zsebében megtalált vihargyújtót.

Ezt követően mindhárom vádlott azzal fenyegette meg a sértetteket, hogy „az eset meg sem történt és ha hívják a rendőrséget, megölik a családjukat”.

V. M. sértett miután a vádlottak a követelt tárgyakat már mindkét sértettől megszerezték hátrálni kezdett, azonban a II. és III. r. vádlottak őt tovább követték, majd az I.r. vádlott is csatlakozott hozzájuk és V. M. sértettet több alkalommal ököllel arcon ütötte, amelytől a sértett ismételten a földre esett. Az I.r. vádlott a földön fekvő sértettet több alkalommal próbálta megrúgni, mely rúgások azonban a sértettet nem találták el. T. O. Gy. sértett V. M. sértett védelme érdekében hátulról lefogta az I.r. vádlottat, miközben a III.r. vádlott őt próbálta megrúgni. Ez idő alatt V. M. sértett fel tudott állni és a sértettek az úttest másik oldalára futottak, majd a helyszínről elmenekültek.

A vádlottak szándéka a kitartó, részben személy elleni erőszakban megnyilvánuló bántalmazó, részben pedig a testi épség elleni közvetlen fenyegető kijelentések megtételében megnyilvánuló magatartásukkal arra irányult, hogy a sértettektől cigarettájukat, valamint öngyújtójukat megszerezzék.

A bántalmazás következtében V. M. sértett a felső és az alsó ajak felszínes, repesztett sebében megnyilvánuló, míg T. O. Gy. sértett a bal szemöldök repesztett sebében megnyilvánuló sérülést szenvedett, mely sérülések 8 napon belül gyógyulnak.

Az elsőfokú bíróság a vádlottakat 2 rendbeli rablás bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért az I. r. vádlottat halmazati büntetésül 7 év 6 hónap szabadságvesztés büntetésre és 9 év közügyektől eltiltásra, a II. r. vádlottat halmazati büntetésül 5 év 10 hónap szabadságvesztés büntetésre és 7 év közügyektől eltiltásra, a III. r. vádlottat halmazati büntetésül 5 év szabadságvesztés büntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. A kiszabott szabadságvesztés végrehajtási fokozata mindhárom vádlott esetében fegyház. A bíróság továbbá kötelezte a vádlottakat a büntetőeljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, ellene a vádlottak és védőik a kiszabott büntetés enyhítése végett jelentettek be fellebbezést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: