2017/17.

Tárgyalás időpontja: 
2017. április 27., csütörtök 09.00
Ügy tárgya: 
Hivatalos személy elleni erőszak bűntette
Ügyszám: 
Bf.874/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék, 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 2.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben nyilvános ülést tart.

A megállapított tényállás lényege szerint:

A vádlott 2016. augusztus 28. napján 15.42 óra körüli időben V.-n, a T. áruházban garázda magatartást tanúsított, a biztonsági őrt a homlokával orrnyergen fejelte, illetőleg a kezét megrúgta. Ezen büntetőeljárás jelenleg folyamatban van. A biztonsági őr a bántalmazását követően szólt a vevőszolgálati pultban tartózkodó kolléganőjének, aki a történtekről bejelentetést tett a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletére.

A vádlott eközben kiment az áruházból és leült a közeli padra. A vádlott akkor is itt tartózkodott, amikor a helyszínre érkeztek a szolgálatban lévő és szolgálati egyenruhát viselő M. L. rendőr törzszászlós és B. V. rendőr főtörzszászlós sértettek, akik a vádlottal szemben az áruházban tanúsított magatartása miatt intézkedést kezdeményeztek.

A vádlott minden előzmény nélkül hirtelen mozdulattal, ülőhelyzetéből a jobb talpával erősen M. L. rendőr főtörzszászlós sértett lágyékának irányába rúgott, amely a sértett rendőrt nem érte el. A vádlott ezt követően azonnal a jobb öklével erősen a rendőr főtörzszászlós sértett bal arccsontját megütötte, amitől a sértett rendőr egyensúlyából kibillent. A sértettek azonnal testi kényszert alkalmaztak a vádlottal szemben, aki eközben mindkét lábát felhúzta, amivel páros rúgást akart végrehajtani a rendőrök irányába, azonban azt már nem tudta kivitelezni, mivel a rendőrök a földre fektették, megbilincselték, aminek a vádlott próbált ellenállni, rugdalózott, kezeit megpróbálta kiszabadítani.

A vádlott bántalmazása következtében M. L. rendőr főtörzszászlós sértett 8 napon belül gyógyuló arczúzódást szenvedett. A sértett könnyű testi sértés vétsége miatt joghatályos magánindítványt terjesztett elő a vádlottal szemben.

A vádlott az elkövetés időpontjában nem szenvedett az elmeműködés olyan kóros állapotában, amely képtelenné tette volna cselekménye következményeinek felismerésére, vagy arra, hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjék. A korábbi években lezajlott skizofrénia megbetegedés és maradványtünetei, illetőleg jelentős mértékű személyiségzavara, azonban enyhe mértékben korlátozták abban, hogy cselekménye következményeit felismerje és e felismerésnek megfelelő magatartás tanúsítson.

A sértettek a Büntető Törvénykönyv rendelkezése alapján hivatalos személynek minősülnek.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat hivatalos személy elleni erőszak bűntettében és könnyű testi sértés vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őt halmazati büntetésül 1 év 6 hónap - végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett - szabadságvesztés büntetésre ítélte. A bíróság továbbá kötelezte a vádlottat a büntetőeljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

Az elsőfokú ítéletet a vádlott és védője tudomásul vette, ellene az ügyész a kiszabott büntetés súlyosítása végett jelentett be fellebbezést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: