2017/10.

Tárgyalás időpontja: 
2017. március 8., szerda 09.00
Ügy tárgya: 
Súlyos testi sértés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény
Ügyszám: 
B.895/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék, 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
101. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben első tárgyalást tart, amelyen a vádlottat, a tanúkat és a szakértőt hallgatja ki.

A vádirati tényállás lényege szerint:

2015. október 20. napján az esti órákban S. F. vádlott az üzemeltetésében lévő étteremben tartózkodott élettársával, V. L. sértettel, és egy alkalmazottjával, K. B.-vel. Ezt megelőzően a vádlott az este folyamán 4 tabletta Xanaxot vett be és alkoholt is fogyasztott. A vádlott az étteremben papírmunkát végzett, miközben a sértettel szóváltásba keveredett. A vádlott a vita közben odalépett a tőle 3-4 méter távolságban lévő asztalnál ülő sértetthez, majd őt fellökte a székkel együtt, és elkezdte a földön hanyatt fekvő sértett haját tépni. A sértett védekezésképpen több alkalommal megrúgta a vádlottat a hasán, illetve a mellkasán, és amikor a vádlott hátralépett, a sértettnek sikerült a földről felállnia. Ezután azonban a vádlott és a sértett ismét összeverekedtek. A fenti dulakodást a vádlott az étterem konyhájába ment, ahol magához vett egy konyhakést, „Most megdöglesz, te kurva!” fenyegetéssel elindult a sértett felé, és a késsel megszúrta a sértett hátát a bal vese fölötti részen. A sértett a szúrást követően próbált békülni a vádlottal, aki azonban durva szavak kíséretében továbbra is megöléssel, feldarabolással fenyegette a sértettet, miközben a korábban szúrásra használt kés helyett egy húsvágó bárdot vett magához, hogy szavainak nyomatékot adjon. A fenti veszekedés hangjaira, valamint a sértett segélykiáltását hallva, az étterem előtt dohányzó K. B. a további bántalmazás megakadályozása érdekében az étterembe beszaladt, majd látva a véres kezeit maga elé tartó, rémült sértettet, őt az étterem hátsó ajtaján át kivitte, az ott parkoló autóba ültette, majd a gépkocsival barátnője lakására vitte azzal, hogy a sértettet vigye kórházba. A gyanúsított általi késszúrás következtében a sértettnek az ágyéki gerinc bal oldalának környezetében egy 1,5 cm széles és 5 cm mély vágott seb keletkezett, amely a testüreget nem nyitotta meg, így annak gyógytartama 8 napon belüli. A vádlott szándéka azonban súlyosabb sérülés okozás ára irányult, amit a sértett védekezése és kimenekítése akadályozott meg. A vádlott személyiségzavarban szenved, ami azonban a beszámítási képességét nem érintette, képes volt arra, hogy cselekménye következményeit felismerje és ennek megfelelően cselekedjen.

A vádlott 2015. október 21. napján történt elfogását követően a vádlott vizeletéből amfetamint mutattak ki a vizsgálatok. Az amfetamin kábítószernek minősül, leggyakrabban „speed” néven kerül illegális forgalomba.

A vádlott 2015. február 13. napján az esti órákban közlekedett egy BMW típusú személygépkocsival, amikor a rendőrjárőr igazoltatta. A rendőri intézkedés során a vádlott ruházatának és gépjárművének átvizsgálására is sor került, amelynek során a vádlott pulóveréből alufóliába csavart zöld növényi anyagmaradvány került elő, amelyről a szakértő megállapította, hogy kábítószernek minősül. A vádlottól a fenti igazoltatást követően vizeletmintát vettek, amelyből megállapították, hogy a vádlott az igazoltatását megelőzően kábítószert fogyasztott.

A vádlott a kábítószer-függőséget gyógyító kezelésen való részvételt 2015. március 30. napján megkezdte, azonban az egyszer megszakadt, majd 2015. július 20. napján folytatódott, végül 2015. november 19. napján újra megszakadt.

A Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottal szemben határozott ideig tartó, börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását, a vádlott közügyek gyakorlásától való eltiltását, valamint a büntetőeljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére kötelezését indítványozta.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: