2017/6.

Tárgyalás időpontja: 
2017. február 9., csütörtök 08.30
Ügy tárgya: 
Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
B.1469/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Járásbíróság, 8200 Veszprém, Bajcsy-Zsilinszky u. 11.
Tárgyaló: 
113. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A járásbíróság az ügyben első tárgyalást tart, amelyen a vádlott és a tanúk kihallgatása, továbbá a bizonyítási indítványok függvényében ítélet várható.

A vádirati tényállás lényege szerint:

K. I. sértett 2016. február 22. napján az esti órákban egy buszmegállóban beszélgetni kezdett két másik ott tartózkodó személlyel. Az ittas állapotban lévő vádlott autóbusszal érkezett a helyszínre, ahol a beszélgetés miatt kérdőre vonta a sértettet. A vádlott és a sértett között szóváltás alakult ki, majd a vádlott ököllel a jobb álcsúcsán megütötte a sértettet, a nyakát megfogta, és ököllel több alkalommal megütötte a sértett fejét, homlokát. Az ütések következtében a sértett a földre került, a vádlott azonban még ekkor is többször megütötte a fején, a testén és a gerinctájékán, jobb lábánál többször megtaposta. A sértett a bántalmazás során csupán védekezett. A K. I. sértett segítségére siető kiskorú K. Z. E. sértettet a vádlott egy alkalommal hasba rúgta, a szintén kiskorú K. M. I. sértettet pedig megfogta, és ellökte magától, aki a lökés következtében elesett. Ezt követően a vádlott a buszmegálló mögötti bokros részre ment, ahonnan egy kb. 50 cm hosszúságú fa karóval fenyegetően visszament a földön fekvő sértetthez, azonban már nem bántalmazta őt.

A bántalmazás következtében K. I. sértett állkapocs-, koponya-, könyök- és térdsérülést szenvedett, mely utóbbi 8 napon túl gyógyul. A kiskorú sértetteknek – akik életkorukból kifolyólag védekezdésre képtelen személynek minősülnek – a bántalmazás miatt sérülésük nem keletkezett.

A vádlottnál személyiségzavar állapítható meg, ez azonban a beszámítási képességét nem érinti, nem zárja ki és nem is korlátozza. A vádlott képes volt arra, hogy a cselekménye következményeit felismerje, és ennek megfelelő magatartást tanúsítson.

A fenti tényállás alapján a Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség 1 rendbeli súlyos testi sértés bűntette, valamint 2 rendbeli védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés vétségének kísérlete miatt emelt vádat a vádlottal szemben.

A járási és nyomozó ügyészség a vádlottal szemben határozott ideig tartó, börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását, a vádlott közügyek gyakorlásától való eltiltását, valamint a büntetőeljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére kötelezését indítványozta.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: