2016/49.

Tárgyalás időpontja: 
2016. december 8., csütörtök 11.00
Ügy tárgya: 
Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette
Ügyszám: 
Bf.407/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 23. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben nyilvános ülést tart.

A megállapított tényállás lényege szerint:

2014. augusztus 28. napján 19.50 óra körüli időben az Országos Mentőszolgálat éjszakai irányításvezetőjének utasítására K. L. és Gy. Z. I. sértett mentőápolók az ittas állapotban lévő, öngyilkossági szándékot hangoztató O. Sz. vádlott h.-i lakására mentek. A vádlott lakására érkezett a mentőápolókkal egy időben a szolgálatban lévő T. M. rendőr őrmester és K. Gy. rendőr törzsőrmester, akik a mentőápolókkal együtt győzködték a vádlottat, hogy tegyen le öngyilkossági szándékáról.

A vádlott - akivel közölték, hogy kórházba kell szállítani - végül önként lement és beszállt a mentőautóba, amelybe kísérőként, a biztonság érdekében beszállt T. M. rendőr őrmester is. K. Gy. rendőr törzsőrmester a szolgálati gépjárművel kísérte a mentőautót.

2014. augusztus 28. napján 20.00 óra körüli időben a 8. számú főútvonal 44-45 km-szelvényénél a betegszállítás közben a vádlott kikapcsolta a biztonsági övét, majd felállt és ökölbe szorított, ütésre emelt kézzel, „Most megb.-k, te köcsög!” szavak kíséretében lépett a mellette lévő hordágyon ülő Gy. Z. I. sértett felé.

T. M. rendőr őrmester - aki a vádlottal szemben ült - idejében észlelte a vádlott támadó mozdulatát és visszalökte a vádlottat az ülésbe, míg Gy. Z. I. sértett mentőápoló szólt a mentőgépkocsit vezető kollégájának, K. L.-nek, hogy azonnal álljon meg. K. L. megkülönböztető jelzés alkalmazásával megállította a mentőautót.

A mentőautó mögött a szolgálati gépjárművel haladó K. Gy. rendőr törzsőrmester észlelte a mentőautó félrehúzódását, maga is félreállt a gépjárművel, kiszállt az autóból, a mentőautóhoz lépett és T. M. rendőr őrmesterrel együtt kiemelte a továbbra is ellenállást tanúsító vádlottat a mentőautóból. A vádlottat a rendőrjárőrök megbilincselték, majd a mentőautóval a veszprémi Megyei Cholnoky Ferenc Kórházba szállították. K. Gy. rendőr törzsőrmester a szolgálati gépjárművel továbbra is kísérte a mentőautót.

A kórház előtt a megbilincselt vádlottat egy kórházi hordágyra fektették át, amikor a vádlott lábával célzatosan Gy. Z. I. sértett feje irányába rúgott. A sértett észlelte a mozdulatot, hátralépve kitért előle, így a vádlott rúgása nem érte el a fejét.

A vádlott személyiségzavarban szenved, amelyhez a vádbeli időben alkoholabúzus, benzodiazepin származék (Rivotril, Xanax) depedencia és szerves oldószer inhaláció, valamint depedencia társult. A vádlottnál a cselekmény idején kóros elmeállapot nem volt megállapítható.

A vádlottnál nem volt megállapítható olyan pszichológiai tényező fennállása, amely érintené a beszámítási képességét. A vádlott képes volt arra, hogy cselekménye következményeit felismerje és ennek a felismerésnek megfelelő magatartást tanúsítson.

Az elsőfokú bíróság a többszörösen büntetett előéletű vádlottat közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt 4 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság elrendelte a vádlottal szemben korábban jogerősen kiszabott 10 hónap börtönbüntetés utólagos végrehajtását, továbbá kötelezte a vádlottat az eljárás során felmerült 61.965,- Ft bűnügyi költség megfizetésére.

Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, az ítélet ellen a vádlott és védője a kiszabott büntetés enyhítéséért jelentettek be fellebbezést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: