2016/48.

Tárgyalás időpontja: 
2016. november 28., hétfő 08.30
Ügy tárgya: 
Közúti baleset gondatlan okozásának vétsége
Ügyszám: 
B.494/2014.
Tárgyalás helyszíne: 
Ajkai Járásbíróság, 8400 Ajka, Rózsa u. 1.
Tárgyaló: 
1. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A járásbíróság az ügyben már tartott tárgyalást, amelyet további bizonyítás felvétele – a szakértő meghallgatása – céljából elnapolt.

A vádirati tényállás lényege szerint:

B. T. vádlott 2014. január 10. napján 05.45 óra körüli időben az általa vezetett Wartburg személygépkocsival közlekedett éjszakai sötétségben, működő közvilágítás mellett, száraz aszfaltburkolatú úttesten D. belterületén a Sz. utcában K. irányából, D. városközpont irányába. Ezzel azonos időben közlekedett D. belterületén a H. utcából a Sz. utcára kanyarodva P.-né M. M. az általa vezetett Suzuki Swift típusú személygépkocsival.

A vádlott haladása során utolérte a H. utcából a Sz. utcára kikanyarodó P.-né M. M. által vezetett Suzuki Swift típusú személygépkocsit, és a Sz. utcában a vádlott a szabályosan, 30-35 km/h sebességgel közlekedő Suzuki személygépkocsi előzésébe kezdett, azonban az előzést kellő körültekintés nélkül lendületből kezdte meg. Az előzéséhez igénybe venni kívánt forgalmi sávban szemből közeledett egy elektromos kerékpárral szabályosan, a kerékpár első világítását használva, 15-16 km/h sebességgel D. F. I. sértett, akinek ruházata a jobb láthatóság miatt fényvisszaverő csíkokkal volt ellátva.

A vádlott kb. 65-70 km/h sebességgel közlekedett a bal oldali forgalmi sávban, amikor előzési manővere során nem láthatta be az előzéshez szükséges távolságot az enyhe bal kanyar miatt, így későn észlelte D. F. I. sértettet, akivel frontálisan összeütközött.

D. F. I. sértett a baleset következtében az alábbi sérüléseket szenvedte el: a bal sípcsont középső harmada felett elhelyezkedő repesztett-, a bal Achilles-ín és a bal kéz középső ujj, közeli ujjperc ízülete felett elhelyezkedő szakított jellegű lágyrész- sérülések, bal comb feszítő-távolító oldalának mély, szakított sebe, középső kézujj ficama, a halántékcsont bázis oldalsó részének törése, a kétoldali mellüregi vér és levegőgyülem, a tüdőzúzódás, a bal combcsont és a bal sípcsont III. fokban nyílt darabos törése, comb verő-és visszérsérülése, az állkapocs mindkét fejecsének és testének bal oldali törése, szegycsonttörés, a jobb III, IV, XII borda a bal II, IV és a IX, XII borda törése az I. és a II. ágyékcsigolya jobb harántnyúlványának törése, a II. és a III. ágyéki csigolyák közötti kisizületi ficam, a szeméremcsont bal alsó szárának darabos törése, bal csípőízületi vápatörés, mely sérülések külön-külön és összességükben is 8 napon túl gyógyulnak, a tényleges gyógytartam elérheti, meghaladhatja a 6 hónapot. A balesetben súlyosan roncsolódott bal alsó végtag vérkeringése gyakorlatilag megszűnt. Az érpálya folytonosságának műtéti helyreállítása ellenére, a javuló vérátáramlás mellett sem tért vissza a károsodott szövetek életképessége, ezért a végtag amputációjára kényszerültek. A kialakult állapot maradandó fogyatékosságként értékelendő.

D. F. I. sértett sorsszerű betegségei a 2014. január 10-i balesetben elszenvedett sérülések nélkül biztosan nem vezettek volna a lába elvesztéséhez.

A baleset azért következett be, mert a vádlott a cselekményével megszegte a KRESZ 34. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltakat, melynek értelmében előzni abban az esetben szabad, ha az előzés céljából igénybe venni kívánt forgalmi sáv olyan távolságban szabad, hogy – figyelemmel az előzni kívánó és a megelőzendő jármű sebessége közötti különbségre – az előzés a szembe jövő forgalmat nem zavarja.

A vádlott 1993. év óta rendelkezik „B”, „Mgv”, „T” (Traktor), „F”, „K” és „M” kategóriákra érvényes vezetői engedéllyel, a balesetig kb. 120.000 km-t vezetett. A vádlott vezetői engedélye elvételre nem került.

A fenti tényállás alapján a Veszprémi Járási Ügyészség 1 rendbeli maradandó fogyatékosságot okozó közúti baleset vétsége miatt emelt vádat B. T. vádlottal szemben.

A járási ügyészség indítványozta a vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabását, a vádlott közúti járművezetéstől való eltiltását, valamint a nyomozás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére kötelezését.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: