2016/41.

Tárgyalás időpontja: 
2016. október 12., szerda 09.00
Ügy tárgya: 
Halált okozó testi sértés bűntette
Ügyszám: 
B.555/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
101. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben első tárgyalást tart, amelyen a vádlott és a tanúk kihallgatása, a szakértők meghallgatása, továbbá a bizonyítási indítványok függvényében ítélet várható.

A vádirati tényállás lényege szerint:

Az érzelmi labilitással és indulatkezelési problémákkal küzdő B. K. Z. vádlott a 2014. évben élettársi kapcsolat ot létesített a nála 10 évvel idősebb D. M. sértettel, akivel kezdetben D.-ben és A.-n, majd 2015 nyarától Gy.-ben laktak. A vádlott és a sértett között együttélésük alatt – elsősorban az alkoholfogyasztásra visszavezethetően – gyakoriak voltak a veszekedések, ilyenkor előfordult, hogy a vádlott a sértettet többször bántalmazta is, így a fején, nyakán megütötte.

A vádlott és a sértett 2015. szeptember 18. napján a délelőtti órákban együtt indultak Gy.-ből vonattal D.-be, hogy a sértett családi házánál a füvet lenyírják. A vádlott és sértett a házhoz kb. 13 óra 30 perc körüli időben érkeztek meg, majd a sértett a boltba távozott, míg a vádlott délután kb. mintegy egy liter bort fogyasztott el. Miután a sértett a boltból visszatért, a vádlottal közösen a ház hálószobájában a televízió bekapcsolásával hangosan zenét hallgattak, amikor kb. 16 óra 30 perc körüli időben az ittas állapotban lévő vádlott üvölteni kezdett a sértettel, őt „kurvának” nevezve. A sértett a vádlottat megkérte, hogy ezt hagyja abba, aki azonban a kérés ellenére a szidalmazást tovább folytatta, majd egy alkalommal a sértettet – feltehetően – pofon ütötte. A vádlott a sértett bántalmazását a ház előszobájában is folytatta, melynek során a sértett nyakát megragadta, őt nyaktájékon, annak jobb oldalán legalább közepes erővel megütötte, illetve a sértettet has-mellkastájékon – a májánál – egy alkalommal, közepesnél nagyobb erővel megütötte. A sértett a bántalmazás során – feltehetően az ütések miatti elesés következtében – a fejét legfeljebb közepes erővel, a bal falinyakszirt tájékon az előszoba járólap borításába verte, majd a földön fekve maradt.

A sértett a vádlott által történt bántalmazása során a fejen (hajas fejbőrön),a bal falinyakszirti területen egy kb. 1 cm-es repesztett sebet, és ehhez kapcsolódóan a bal külső hallójárattól a fejtető felé kezdődően, 3 cm átmérőjű szederjes hámfosztást és bőr alatti bevérzést, valamint egy 2 cm-es folytonosságmegszakítást, a nyakon, a középvonaltól kissé jobbra, egy kb. 2 cm átmérőjű bőr alatti bevérzést, a nyak jobb oldalán az állkapocsszöglet felett és a jobb fejbiccentő nyakizom lefutása mentén több felületes, horzsolt-karmolt hámsérülést, 5 mm-es bőr alatti bevérzést, az ádámcsutkától balra 2x1 cm-es, illetve számos tűszúrásnyi szederjes bőr alatti bevérzést, a jobb fejbiccentő nyakizom középső területén 2 cm-es hámkarcolást, a jobb állkapocs-test és a kulcscsont között a fejbiccentő nyakizom területét is magában foglaló 10x12 cm-es területen vérbeszűrődést, illetve a pajzsporc jobb felső szarvának bevérzéssel kísért letörését, valamint a nyelvcsont és a gégeporcok jobb oldalának környezetében bevérzést, a jobb pajzsmirigyet környező lágyrészek bevérzését, májszakadást szenvedett el.

A vádlott a bántalmazást követően, 17 óra 50 perckor értesítette a mentőket, akik a sértettet életveszélyes állapotban az ajkai Magyar Imre Kórházba szállították. A sértettnél a májrepedés következtében a hasüregben jelentős mennyiségű vér gyűlt össze, amelyet akut műtét során a hasüregből eltávolítottak, és a máj jobb lebenyén lévő kiterjedt, mély, roncsolt szakadást varrattal látták el. A szakszerű műtéti beavatkozás ellenére a sértett keringése 2016. szeptember 19. napján 2 óra után összeomlott, majd a sértett 2 óra 20 perckor meghalt. A sértett halálának oka a vádlotti bántalmazás miatt kialakult vérzéses és traumás shock volt, amelyhez a kiterjedt májsérülés vezetett.

A vádlottnál személyiségzavar és alkohol-abúzus állapítható meg, azonban a személyiségzavara nem olyan jellegű, ami a beszámítási képességét befolyásolná, a vádlott képes volt arra, hogy a cselekménye következményeit felismerje, és ennek megfelelő magatartást tanúsítson.

Józan állapotú elkövetőt feltételezve a vádlott nyilvánvalóan felismerte, hogy a sértett nyakának közepes erővel, valamint hasának közepesnél nagyobb erővel történő megütésével a sértettnek súlyos sérülései keletkezhetnek, azonban a halálos eredmény bekövetkezését a tőle elvárható figyelem, illetve körültekintés elmulasztása miatt nem látta előre.

A főügyészség a vádlottal szemben börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását, a vádlott közügyek gyakorlásától való eltiltását, valamint a büntetőeljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére kötelezését indítványozta.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: