2016/38.

Tárgyalás időpontja: 
2016. szeptember 20., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
Életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete
Ügyszám: 
B.554/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
102. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben első tárgyalást tart, amelyen a vádlott és a tanúk kihallgatása, a szakértő meghallgatása, továbbá a bizonyítási indítványok függvényében ítélet várható.

A vádirati tényállás lényege szerint:

Ny. A. M. vádlott és az 59 éves Cs. J. sértett 2015. augusztus hónapban V.-ben, két, egymással szemben lévő lakásban laktak, azonban a vádlott - anélkül, hogy köztük élettársi kapcsolat létesült volna - több alkalommal is a sértett lakásában tartózkodott. A vádlott és a sértett között rendszeresek voltak a veszekedések, amelyek italozó életmódjukra vezethetőek vissza.

A vádlott és a sértett 2015. augusztus 7-én 14 óra 15 perckor találkoztak V.-ben, ekkor már mindketten fogyasztottak szeszes italt. A vádlott és a sértett együtt elindultak a lakóhelyükre, útközben két élelmiszerboltban további 4 liter bort vásároltak. A vádlott és a sértett 2015. augusztus 7-én 17 óra körüli időben érkeztek meg a sértett lakásába, ahol a megvásárolt alkoholt - és a sértett által egy sörözőből hozott további 2 liter bort - közösen elfogyasztották.

A vádlott és a sértett 22 óra körüli időben - miközben vacsoráztak - ittas állapotuk miatt veszekedni kezdtek, melynek során a vádlott hangosan kiabált a sértettel és őt trágár szavakkal illette. A veszekedés során a lakás bejárati ajtaja előtti, ún. konyha részen - miközben egymással szemben álltak - a vádlott két kézzel meglökte a sértett mellkasát, amelynek következtében a sértett nekiesett a szekrénynek, majd a sértett két kézzel meglökte a vádlott felkarjait, aki ennek következtében nekiesett a kisszekrénynek.

A sértett ekkor el akarta hagyni a lakást, ezért megfordult, és az általa korábban kulcsra zárt bejárati ajtó elé lépett. A vádlott azonban a neki háttal álló sértett mögé lépett, és több alkalommal, kézzel megütötte a sértett hátát, majd a mosogató feletti polcról levett egy 8,5 cm pengehosszúságú, 0,5 mm pengevastagságú és 1,5 cm pengeszélességű, műanyag markolatú, Solingen feliratú kést, és azzal a felkiáltással, hogy "Megöllek!" - miközben a sértett a bejárati ajtó előtt szemben állva egy forduló mozdulatot tett - a késsel egy alkalommal, a kis-közepes határán álló erővel, felülről lefelé irányuló mozdulattal megszúrta a sértett hátát a bal lapocka és a gerinc között, középen, a bal váll vonalától 10 cm-re. A vádlott a szúrást követően azonnal kirántotta a kést a sértett hátából, majd azt a konyhapultra tette, miközben a sértett 22 óra 14 perckor kinyitotta a kulcsra zárt bejárati ajtót és ki akart menni a folyosóra. A vádlott ekkor látta, hogy a sértett háta erősen vérzik, ezért megragadott egy konyharuhát és azt a sértett hátára tette. A sértett ezt követően kilépett a lakásból és a folyosón a lépcső elé ment, azonban a vádlott utána ment, őt visszavezette a lakásba, ahol a sértett leült egy székre, majd a vádlott - azért, hogy a folyosó padlóján lévő vért eltüntesse - felmosta a bejárati ajtó előtti területet.

Eközben P. R. tanú - aki szintén a házban lakott, és a veszekedés közben a folyosón, a lakása előtti kanapén ült - látta, hogy a lakásból kilépő sértett háta erősen vérzik, ezért 22 óra 17 perckor értesítette a rendőrséget, akik 22 óra 24 perckor érkeztek a helyszínre, ahol a vádlottat elfogták, és előállították a Veszprémi Rendőrkapitányságra. A mentők 22 óra 29 perckor érkeztek a helyszínre, majd a sértettet 23 óra 07 perckor a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházba szállították, ahol rajta műtétet hajtottak végre.

A sértett a vádlott bántalmazása következtében a mellkas háti oldalán, az V. bordaköznek megfelelő, a csigolyák melletti területen 2-3 cm bemeneti nyílású, kb. 5-6 cm hosszú szúrcsatornájú szúrt sebet szenvedett, amely sérülés gyógytartama nyolc napon belüli, szövődménymentes gyógyulása esetén maradandó fogyatékosság vagy súlyos egészségromlás kialakulása nem várható.

A vádlott cselekménye és a sértett sérülése között közvetlen okozati összefüggés áll fenn.

Józan állapotú elkövetőt feltételezve a vádlott nyilvánvalóan felismerte, hogy a bántalmazáshoz használt késsel a neki háttal álló, a védekezésre a testhelyzeténél és ittas állapotánál fogva korlátozottan képes sértett hátának legalább közepes erővel történő, a mellüreg felé, felülről lefelé irányuló, a mellüreget megnyitó megszúrásával életveszélyes sérülést okozhat a sértettnek, amely eredmény iránt közömbös maradt. A súlyosabb eredmény bekövetkezése a sértett forduló mozdulata miatt maradt el.

A vádlottnál a bűncselekmény elkövetésekor személyiségzavar és alkoholfüggőség volt megállapítható, a vádlott személyiségzavara nem érinti a beszámítási képességét, azt nem zárja ki és nem is korlátozza. A vádlott képes volt arra, hogy a cselekménye következményeit felismerje, és ennek a felismerésnek megfelelő magatartást tanúsítson.

A főügyészség a vádlottal szemben börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását, a vádlott közügyek gyakorlásától való eltiltását, valamint a büntetőeljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére kötelezését indítványozta.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: