2016/37.

Tárgyalás időpontja: 
2016. szeptember 13., kedd 10.15
Ügy tárgya: 
Lopás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
Bf.883/2015.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 2. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben nyilvános ülést tart.

A megállapított tényállás lényege szerint:

Az I., II., III. és IV. rendű vádlottak valamennyien ismeretségi kapcsolatban álltak, G. Gy. II. rendű és P. M. III. rendű vádlottak korábban már követtek el együtt vagyon elleni bűncselekményt.

A vádlottak mind a négyen megállapodtak abban, hogy közösen követnek el bűncselekményeket. A bűncselekmények elkövetésének célja az anyagi haszonszerzés volt, az elkövetési módot illetően pedig abban állapodtak meg a vádlottak, hogy idős sértettektől, lakóházukba észrevétlenül beosonva, eltulajdonítják az otthon tartott megtakarított készpénzt, illetve értéktárgyakat. Ebből a célból S. J. I. rendű vádlott feladata volt az elkövetés helyének meghatározása, az elkövetéshez használt CB rádió biztosítása, továbbá a sértett lakásában a készpénz tényleges felkutatása és eltulajdonítása. G. Gy. II. rendű vádlott feladata a sértettek figyelmének elterelése volt oly módon, hogy az udvaron szóba elegyedett velük és igyekezett a lakás bejárati ajtajától olyan távolságra csalni a sértetteket, hogy ez idő alatt a társai a lakásba bejuthassanak. P. M. III. rendű vádlott feladata az I. rendű vádlotthoz hasonlóan a lakásba történő besurranás, ott a készpénz és értékek felkutatása és eltulajdonítása volt. S. A. IV. rendű vádlott feladata volt a bűncselekmény elkövetéséhez használt kölcsönzött gépjárművek vezetése, ugyanis a négy vádlott közül kizárólag ő rendelkezett a bűncselekmények elkövetésének idején érvényes vezetői engedéllyel. Ezen kívül S. A. IV. rendű vádlott a sértettek ingatlanának közelében várakozva igyekezett az általuk használt gépjármű rendszámát eltakarni, a csomagtartó felnyitásával, illetve a rendszám előtti elhelyezkedéssel.

A fenti módon a vádlottak az alábbi sértettek sérelmére követtek el bűncselekményeket:

2014. május 6-án 10 óra 35 perc és 10 óra 50 perc közötti időben megjelentek M. J.-né ny.-i családi házánál. A II. rendű vádlott a sértettel beszélgetést kezdeményezve a figyelmét elterelte, eközben az I. és III. rendű vádlottak bementek a sértett családi házába és a szekrényben tartott műanyag dobozból eltulajdonítottak 300.000,- Ft készpénzt, valamint a sértett dohányzóasztalára letett 10.000,- Ft-ot. A vádlottak M. J.-né sértettnek a bűncselekménnyel 310.000,- Ft kárt okoztak, mely kár nem térült meg. M. J.-né magánfél polgári jogi igényt terjesztett elő.

2014. április 28-án a vádlottak megjelentek M. Gy. és M. Gy.-né sértettek által lakott m.-i családi háznál egy bérelt Suzuki Ignis típusú személygépkocsival, melyet a IV. rendű vádlott vezetett. A II. rendű vádlott kaszálás ürügyével szóba elegyedett az udvaron tartózkodó sértettekkel és az udvar hátsó részébe igyekezett irányítani őket. Ezt kihasználva az I. és III. rendű vádlottak éppen a lakásba akartak bemenni, amikor azt M. Gy.-né sértett észrevette és szóvá tette a már lakásuk teraszán tartózkodó I. és III. rendű vádlottaknak, hogy miért akarnak az ingatlanába bemenni. A vádlottak ekkor cselekményük folytatásától elálltak, és a helyszínt elhagyták. A sértettek lakásában 3.000.000,- forint értékű értékpapír és 450.000,- Ft készpénz volt feltalálható, amelyre nézve a vádlottak a bűncselekmény elkövetését megkísérelték.

2014. április 13-án 14 óra körüli időben a vádlottak ugyancsak a IV. rendű vádlott által vezetett gépkocsival megjelentek B. A.-né l.-i ingatlanánál, ahol a II. rendű vádlott a nyitott kertkapun bement, és a sértett, valamint együtt tartózkodó gondozója figyelmét elterelte a lakás bejáratáról. Eközben az I. és III. rendű vádlottak a lakásba bemenve ott kutatást végeztek és eltulajdonították a sértett szekrényében lévő téli kabát zsebében egy borítékban elhelyezett 1.000.000,- forintot, valamint 1.500.000,- Ft értékű aranyékszert. A lopással okozott kár 2.500.000,- Ft volt, mely nem térült meg. H. M. V. magánfél B. A.-né sértett leánya, az ő képviseletében polgári jogi igényt terjesztett elő.

2014. április 29-én 11 óra és 11 óra 20 perc közötti időben a vádlottak a bérelt és ugyancsak a IV. rendű vádlott által vezetett Chevrolet Lacetti típusú személygépkocsival megjelentek Sz. S.-né k.-i lakóngatlanánál. Az ingatlanba a II. rendű vádlott bement és az udvaron beszélgetést kezdeményezett a sértettel, akit eközben az udvar hátsó része felé irányított. Ezt kihasználva az I. és III. rendű vádlottak a lakásba besurrantak és ott kutatást végeztek, majd eltulajdonították a sértett 40.000,- Ft értékű aranyfülbevalóját. Az okozott kár nem térült meg, Sz. S.-né magánfél polgári jogi igényét előterjesztette.

2014. május 14-én a vádlottak ugyancsak a IV. rendű vádlott által vezetett gépkocsival megjelentek K. A.-né h.-i lakóhelyén. Ez esetben is a II. rendű vádlott a sértettet szóval tartotta és figyelmét elterelte, mely idő alatt az I. és III. rendű vádlottak besurrantak a sértett lakásába és a hálószoba tévéállványának fiókjából eltulajdonítottak 300.000,- Ft készpénzt. A sértettnek okozott 300.000,- Ft kár nem térült meg. K. A.-né, mint magánfél polgári jogi igényét előterjesztette.

Az elsőfokú bíróság a vádlottakat 2 rendbeli, nagyobb értékre, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett lopás bűntettében, 2 rendbeli, kisebb értékre, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett lopás bűntettében, valamint 1 rendbeli, szabálysértési értékre, üzletszerűen, bűnszövetségben, helyiségbe, illetve ehhez tartozó bekerített helyre a jogosult tudta és beleegyezése nélkül bemenve elkövetett lopás vétségében mondta ki bűnösnek azzal, hogy S. J. I. és P. M. III. rendű vádlottak társtettesként, G. Gy. II. és S. A. IV. rendű vádlottak bűnsegédként követték el a bűncselekményeket.

A bíróság S. J. I. rendű vádlottat - halmazati büntetésül - 4 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre, 4 év közügyektől eltiltásra, továbbá 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra, G. Gy. II. rendű vádlottat, mint többszörös visszaesőt - halmazati büntetésül - 3 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre, 3 év közügyektől eltiltásra, valamint 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra, P. M. III. rendű vádlottat, mint többszörös visszaesőt - halmazati büntetésül - 4 év 6 hónap fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre, 4 év közügyektől eltiltásra, továbbá 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra, végül S. A. IV. rendű vádlottat - halmazati büntetésül - 2 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre, 2 év közügyektől eltiltásra és 4 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.

A bíróság ítéletében a vádlottakat egyetemlegesen kötelezte M. J.-né magánfél részére 310.000,- Ft, K. A.-né magánfél részére 300.000,- Ft kártérítés megfizetésére, B. A.-né és Sz. S.-né magánfelek polgári jogi igényét egyéb törvényes útra utasította. Egyetemlegesen kötelezte továbbá a bíróság a vádlottakat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész valamennyi vádlott terhére súlyosításért, az I. rendű vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért, a II. és III. rendű vádlottak és védőik enyhítésért, a IV. rendű vádlott és védője felmentésért jelentettek be fellebbezést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: