2016/26.

Tárgyalás időpontja: 
2016. június 30., csütörtök 08.00
Ügy tárgya: 
Személyi szabadság megsértésének bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
Bf.381/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 2. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben nyilvános ülést tart.

A megállapított tényállás lényege szerint:

G. P. és B. E. sértettek I. rendű Ny. F. és II. r. B. A. vádlottakkal, továbbá Ny. B. és Cs. J. tanúkkal együtt a V. M. Büntetésvégrehajtási Intézet egyik zárkájában előzetes letartóztatásuk végrehajtása során együtt kerültek elhelyezésre 2013 januárjától.

Az I. rendű vádlott 2013. január közepétől - pontosabban meg nem határozható időponttól kezdődően - bántalmazással való fenyegetéssel, illetve esetenként a sértettek megütésével és megrúgásával arra kényszerítette G. P. és B. E. sértetteket, hogy az ő szórakoztatására egymással verekedjenek. G. P. és B. E. sértettek az I. rendű vádlott által kilátásba helyezett és esetenként meg is valósított fizikai bántalmazásától tartva, komoly félelmükben a fenti időponttól kezdődően kb. 2 héten át, napi rendszerességgel esténként, a zárka közepén egymással bokszoltak. A sértettek a kikényszerített verekedés során arra törekedtek, hogy a másiknak komolyabb fájdalmat, sérülést ne okozzanak. A sértettek a kölcsönös bántalmazás eredményeként testszerte, a fejüket kivéve, bevérzéses, karmolásos, horzsolásos sérüléseket szenvedtek el. Ezen túlmenően I. rendű vádlott a fenti időszakban különösebb ok és előzmény nélkül több alkalommal megütötte és megrúgta G. P. és B. E. sértetteket. Az I. rendű vádlottól elszenvedett bántalmazások következtében B. E. sértett olyan bordasérüléseket szenvedett, melynek kapcsán felmerült, hogy azok 8 napon túl gyógyulóak, azonban ez végül nem igazolódott.

Az I. rendű vádlott 2013. február 2. napján az esti órákban felszólította G. P. sértettet, hogy álljon a zárka közepére. A sértett a vádlott felszólításának félelmében eleget tett, majd az I. rendű vádlott II. rendű B. A. vádlottal közösen pokróccal, lepedővel és törölközővel a bántalmazás és az ellenállás kifejtésének megakadályozása céljából körbekötözték G. P. sértettet. Ezt követően a vádlottak G. P. sértettet mintegy fél órán keresztül több alkalommal megütötték és megrúgták. A bántalmazást saját szórakoztatásukra végezték.

A vádlottak fenti cselekménye következtében G. P. sértett a jobb oldali II-IX. sorozat bordatöréseket és zúzódásos sérüléseket szenvedett el, mely sérülések 8 napon túl, kb. 56 nap alatt gyógyulnak.

II. rendű B. A. vádlott 2014. június 27. napján 13.00 és 13.30 óra közötti időben T.-n, a régi temetőben parkoló és néhai N. T. sértett tulajdonát képező Iveco típusú tehergépkocsiból eltulajdonított 1 db Bosch típusú, 70.000,- Ft értékű ütvefúró gépet, melyet egy szürke kofferben ismerősének, K. T.-nak a lakására vitt azzal, hogy pár óra múlva magával viszi azt. A II. rendű vádlott egyebet nem közölt K. T.-vel, így neki nem volt tudomása arról, hogy a vádlott bűncselekmény elkövetéséből származó dolog megőrzését bízta rá. A nyomozó hatóság a bűncselekmény elkövetésének napján a K. T. lakásán foganatosított házkutatás alkalmával az ütvefúró gépet dobozában megtalálta, azt lefoglalta és a sértettnek kiadta, így a lopással okozott kár teljes egészében megtérült.

Az elsőfokú bíróság az I. rendű vádlottat társtettesként, aljas indokból elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében, társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés bűntettében és két rendbeli, folytatólagosan elkövetett kényszerítés bűntettében mondta ki bűnösnek, a II. rendű vádlottat társtettesként, aljas indokból elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében, társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés bűntettében, valamint kisebb értékre elkövetett lopás vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért a bíróság az I. rendű vádlottat - halmazati büntetésül - 3 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre, valamint 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, továbbá a vele szemben korábban kiszabott, próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetések utólagos végrehajtását rendelte el. A bíróság a II. rendű vádlottat - halmazati büntetésül - 2 év 10 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre, valamint 3 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint a vele szemben korábban kiszabott, próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés utólagos végrehajtását rendelte el. Továbbá kötelezte a bíróság a vádlottakat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a minősítés részbeni megváltoztatásáért és a kiszabott büntetések súlyosításáért, a vádlottak és védőik elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: