2016/25.

Tárgyalás időpontja: 
2016. június 22., szerda 08.00
Ügy tárgya: 
Segítségnyújtás elmulasztásának bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
Bf.4/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 23. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben nyilvános ülést tart.

A megállapított tényállás lényege szerint:

A vádlott az S. Volán Zrt. munkavállalója hivatásos autóbusz-vezető munkakörben. A vádlott 2013. július 17-én 12 óra 15 perckör az S. Volán tulajdonát képező Ikarus 280,33 típusú - menetrend szerint közlekedő - csuklós autóbusszal közlekedett A. és H. között.

A vádlott 2013. július 17-én 12 óra 15 perckor A.-n, a Cs. autóbuszmegállóba beállt a csuklós autóbusszal, majd miután arról az utasok - köztük L. R., L. L.-né, valamint gyk. R. A. sértettek - leszálltak, az autóbusz ajtóit bezárta. Miközben az autóbusz mellett a járdaszigeten a buszról az imént leszállt L. R., L. L.-né és gyk. R. A. sértettek álltak, a vádlott a megállóból úgy indult el az autóbusszal, hogy nem vette figyelembe járműve sajátosságait (farseprés). A megállóból való elindulását követően balra kormányozta járművét, mely során a csuklós autóbusz jobb hátsó oldalával a járdasziget fölé benyúlva elsodorta a járdaszigeten tartózkodó és a Bólyai utca irányába gyalogosan közlekedő L. R., L. L.-né és gyk. R. A. sértetteket.

Gyk. R. A. sértett a baleset következtében a jobb lábszár elmozdulása nélküli törése, a bal boka horzsolása sérüléseket szenvedte el, melyek 8 napon túl, ténylegesen mintegy 50 nap alatt gyógyulnak.

L. L.-né a fej és mindkét könyök zúzódásában megnyilvánuló, 8 napon belüli sérüléseket szenvedett, L. R. a fej és medence zúzódásában megnyilvánuló 8 napon belüli könnyű sérüléseket szenvedett.

A gyalogosok elsodrását a vádlott nem észlelte, így a helyszínről az autóbusszal elhajtott, majd az A.-P. buszfordulóban megfordulva visszatért a Cs.-i megállóhoz, ahol az autóbusszal megállt. A vádlottnak ekkor jelezték, hogy az általa vezetett járművel közlekedési baleset okozott, melynek során személyi sérülés is történt.

A vádlott ekkor - annak ellenére, hogy az általa okozott balesetről ily módon értesült és arról is tudomással bírt, hogy a sérültek még a helyszínen vannak, és mentő nem érkezett hozzájuk, segítségnyújtásra szorulnak - az autóbusszal eltávozott a helyszínről anélkül, hogy tőle elvárható segítséget nyújtott, illetve felkínált volna a balesetben megsérült L. R., L. L.-né és gyk. R. A. sértetteknek.

A sértettekhez mentőt a helyszínre utóbb, a vádlott távozását követően kiérkező rendőrök hívtak.

A vádlott 1975. óta rendelkezik A, B, C, 1978. óta D, 1991. óta B+E, C+E, D+E kategóriákra érvényes vezetői engedéllyel.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat 3 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntettében és közúti baleset okozásának vétségében mondta ki bűnösnek, ezért halmazati büntetésül 6 hónap - végrehajtásában 1 évre felfüggesztett - szabadságvesztés büntetésre ítélte, továbbá 2 évre eltiltotta a "B" kategóriás járművezetéstől és kötelezte az eljárás során felmerült 66.548,- Ft bűnügyi költség megfizetésére. Ugyanakkor a bíróság a vádlottat a büntetett előélethez fűződő joghátrányok alól előzetes mentesítésben részesítette.

Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: