2016/20.

Tárgyalás időpontja: 
2016. május 18., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Életveszélyt okozó testi sértés bűntette
Ügyszám: 
B.564/2015.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
102. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben első tárgyalást tart, amelyen a vádlottat és a tanúkat hallgatja ki, a bizonyítási indítványok függvényében pedig ítélet várható.

A vádirati tényállás lényege szerint:

M. K. vádlott 2014. november 30. napján 01 óra és 04 óra 30 perc közötti időszakban Cs.-ben, a Petőfi utca 12/A. szám alatti Fagyizó-Sörözőben – pontosan meg nem állapítható mennyiségű – szeszes italt fogyasztott és Cs. Z. tanúval beszélgetett. 2014. november 30. napján 04.00 óra körüli időben, a Fagyizó-Sörözőben megjelent G. D. sértett, aki korábban V.-n, V.-ben, Cs.-ben különböző szórakozó helyeken nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztott, és ettől erősen ittas állapotba került. A sértett a Fagyizó-Söröző 1,2 méter magas kiszolgáló pultjának a bejárattal szembeni jobb oldalán, egy 0,75 méter magas bárszéken foglalt helyet, szeszes italt fogyasztott, miközben a kiszolgáló pultnál, a mellette ülő Cs. Z. tanúval és a kiszolgáló pult végénél a pulton támaszkodó és szeszes italt fogyasztó vádlottal beszélgetett. A vádlott és a sértett közötti beszélgetés kezdetben konfliktusmentes volt, azonban a beszélgetés során kb. 04 óra 30 perc körüli időben a sértett a vádlottat bunkónak, parasztnak, hülyének, köcsögnek nevezte, amely miatt a vádlott a sértettet többször felszólította, hogy a sértegetést hagyja abba. A sértett a vádlott szidalmazásával nem hagyott fel, ezért a kiszolgáló pult végénél álló vádlott a tőle kartávolságra, a kiszolgáló pultnál, a bárszéken ülő sértettet bal kézzel, fentről lefelé irányuló mozgással, közepes erővel tarkón ütötte, és a sértett fejét a kiszolgáló pulthoz verte. Az ütés következtében a sértett arcának bal oldalával a kiszolgáló pulton, a sértett előtt álló, kb. 15 centiméter magas, 3 deciliteres, vékony falú sörös pohár felső peremébe fejelt, amelynek következtében a pohár felső része nagyobb méretű szilánkos darabokra törött. Az üvegpohár szilánkjai a sértett bal szeme körüli részt felsértették, és egy üvegszilánk a koponyaalapon áthatolt, amely a homloklebenyt elérte. A sértett az arcának bal oldalán keletkezett vérző sérüléseket letörölte, majd a Fagyizó-Sörözőt elhagyta, napközben Cs.-ben, egyik rokonánál aludt, majd 2014. november 30. napján 18.00 óra körüli időben otthonába, Sz.-ra ment. A sértetthez az erős fejfájása miatt rokonai mentőt hívtak, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházba, majd Budapestre, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetbe szállították, ahol a homloklebenyt roncsoló üvegszilánkot műtéti beavatkozás során 2014. december 5. napján eltávolították.

A sértett a bántalmazás következtében a bal felső és alsó szemhéjon, a kötőhártya alatti bevérzésben, a bal járomív felett kb. 4 mm-es repesztett sebben, a külső szemzugban több felszínes horzsolt sebben, a felső szemhéj és a külső szemzug határán repesztett sebben megnyilvánuló sérüléseket szenvedett. A kb. 2 centiméter hosszú üvegszilánk a csontos szemkeret felső falának középvonalhoz közeli részén áthatolt, a homloklebenyben végződött, a szúcsatorna kb. 2-3 centiméter lehetett. A bevérzéssel jellemezhető zúzódásos jellegű lágyrész-sérülések a felszínes repesztett és horzsolásos lágyrész-sérülések külön-külön és összességükben is 8 napon belül gyógyulnak, a sérülések legfeljebb közepes erejű erőbehatások következményeként keletkezhettek. A koponyaalapon áthatoló és a homloklebenyt sértő szúrt sérülés 8 napon túl gyógyul, a tényleges gyógytartam 2-3 hónapra tehető. A sérülés legalább közepes erejű erőbehatás következményeként keletkezhetett. A koponyaalapot és a homloklebenyt sértő szúrt sérülés életveszélyes sérülés volt. A szakszerű orvosi beavatkozás elmaradása esetén – nem kizárhatóan – bekövetkezhetett volna a sértett halála. A sérülések szövődménymentes gyógyulása esetén maradandó fogyatékosság, vagy súlyos egészségromlás kialakulása nem várható.

A vádlottnál kóros elmeállapot, pszichiátriai betegség nem volt megállapítható sem a cselekmény idejére vonatkozóan, sem a vizsgálat során, amely érintené a vádlott beszámítási képességét. A vádlott képes volt arra, hogy cselekménye következményeit felismerje, és ennek a felismerésnek megfelelő magatartást tanúsítson. A vádlott nyilvánvalóan felismerte, hogy amikor a sértett fejét hátulról, közepes erővel megütötte, és a sértett fejét a kiszolgáló pulton elhelyezett üveg pohárra csapta, a sértettnél – figyelemmel az ütés erejére és kivitelezésének körülményeire – súlyos, életveszélyes sérülések keletkezhetnek, amely iránt közömbös maradt.

A főügyészség a vádlottal szemben határozott ideig tartó, börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását, a vádlott közügyek gyakorlásától való eltiltását, valamint a büntetőeljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére kötelezését indítványozta.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: