2016/19.

Tárgyalás időpontja: 
2016. május 12., csütörtök 10.30
Ügy tárgya: 
Lőfegyverrel visszaélés bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
Bf.91/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 2. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben nyilvános ülést tart.

A megállapított tényállás lényege szerint:

I. J. vádlott 2014. november 11. napján megkapta édesanyján, néhai id. I. J.-nén keresztül az elhunyt néhai id. I. J. által korábban birtokolt 1 darab Lake Field gyártmányú golyós lőfegyvert, a rászerelt távcsővel és hangtompítóval. A vádlott ezen lőfegyvert ingatlanának területén helyezte el.

A vádlottnál 2014. december 11. napján a lakóingatlanában és környékén a rendőrhatóság házkutatást foganatosított, melynek során a fenti ingóságon kívül az alábbi, a vádlott által korábban megvásárolt vagy megszerzett ingóságok is előkerültek: 1 darab Tytan gyártmányú légfegyver, a satupad melletti konyhaszekrény fiókjából különböző lőszerek, 1 darab céltávcsővel szerelt csigás számszeríj és 21 darab nyílvessző, melyből 1 darab nyílvessző pengés végű, 1 doboz patron, 3 doboz légpuskalőszer, 1 darab Slavia gyártmányú gáz-riasztófegyver került elő, valamint 2 darab másfél méter hosszú acélsodrony, melyre hurkok voltak kialakítva.

A nyomozás során lefoglalt Lake Field 93 M típusú golyós vadászpuska és a Norconia Tytan B3-3 típusú rugós légpuska - figyelemmel arra, hogy utóbbi légfegyver csőtorkolati energiája meghaladja a 7,5 J értéket - a 2004. évi XXIV. törvény 2. § 16. pontja értelmében lőfegyvernek minősül. A golyós vadászpuska - amelyre egy 355 mm hosszúságú, 50 mm házátmérőjű hangtompító van rögzítve - üzemképes, rendeltetésszerű használatra és emberi élet kioltására alkalmas. A vadászpuskával kétséget kizáróan adtak le lövést.

A 2004. évi XXIV. törvény 2. §-a értelmében az ólommagvas golyós vadásztöltény és pisztolytöltény lőszernek, az egy darab üzemképtelen pisztolytöltény lőpora pedig lőszer alkatrésznek minősül.

A lőfegyverek és lőszerek tartása engedélyhez kötött. A vádlott a fenti lőfegyverre és lőszerekre fegyvertartási engedéllyel nem rendelkezik. A hangtompító pedig nem engedélyezhető.

A vádlott lakóingatlanánál 2014. december 11. napján tartott helyszíni szemle kiterjesztésre került, a helyszínen megtalált acélsodronyhurkok miatt.

A vádlott ingatlanával határos, a Balatoni Nemzeti Park Igazgatóságához tartozó területen lévő ösvényen, a vádlott ingatlanától néhány méterre megtalálásra került a vádlott által kihelyezett, a fákra mintegy 1 méter magasságban kihelyezett 2 darab acélsodronyból készített hurok, továbbá a hurkok egyikénél a vadak téli takarmányozására használható feldarabolt takarmánytököket helyezett ki korábban a vádlott. A külterületen továbbá feltalálásra került 2 további előkészített, de még fel nem szerelt acélsodrony hurok.

A vádlott vadászatra való jogosultsággal nem rendelkezett, ennek ellenére vad elejtésére irányuló tevékenységet végzett.

A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény 68. § /1/ bekezdés f) pontja alapján a hurok, b) pontja alapján a számszeríj, d) pontja alapján lőfegyverre szerelt hangtompító eszköz tiltott vadászati eszköznek minősül.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat lőfegyverrel visszaélés és orvvadászat bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért halmazati büntetésül 2 év 9 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre, valamint 3 év közügyektől eltiltásra ítélte, továbbá kötelezte az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője felmentésért jelentettek be fellebbezést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: