2016/18.

Tárgyalás időpontja: 
2016. május 5., csütörtök 09.45
Ügy tárgya: 
Felfegyverkezve elkövetett önbíráskodás bűntettének kísérlete és más bűncselekmény
Ügyszám: 
Bf.127/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék, 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 2. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben nyilvános ülést tart.

A megállapított tényállás lényege szerint:

N. I. J. vádlottat a Veszprémi Városi Bíróság még 2012-ben marasztalta el az O. L. sértett sérelmére elkövetett bűncselekmények miatt, egyúttal 130.763.- Ft bűnügyi költség Állam javára történő megfizetésére kötelezte.

A vádlott ebből eredően haragos viszonyban állt a B., Csokonai utcában található tartózkodási helyén nyaralóingatlannal rendelkező O. L. sértettel, neheztelt továbbá a szintén nyaralóingatlannal rendelkező S. S.-néra, S. T. sértett édesanyjára is, mert úgy tudta, hogy terhelő tanúvallomást tettek rá nézve a büntetőügyben.

A vádlott és O. L. sértett kapcsolata akkor romlott meg, amikor O. L. a nyaralóingatlana építése során nem tartotta be az építési előírásokat, amely miatt őt a vádlott bejelentése nyomán meg is bírságolták.

Ilyen előzményeket követően a vádlott 2013. augusztus 7. napján 20.00 óra körüli időben B.-ban, a Csokonai utca 1. szám alatti ingatlan teraszán tartózkodó S. T. sértettet trágár szavakkal illette, abból eredően, hogy a fenti büntetőügyben ellene tanúskodtak. A vádlott ezt követően S. T. sértettet verekedésre hívta fel, s közben azzal fenyegette, hogy „hozok egy baltát, amellyel levágom a f. fejedet a helyéről”.

S. T. sértett a sérelmére elkövetett zaklatás vétsége miatt joghatályos magánindítványt terjesztett elő.

A vádlott ezt követően az utcában személygépkocsival közlekedő O. L. sértettet megállította, majd szidalmazta a sértett édesanyját, O. L. sértettet pedig „kicsinálással”, megöléssel, leszúrással fenyegette, közben követelte a bíróság által kiszabott 140.000.- Ft bűnügyi költség megtérítését. Annak érdekében, hogy a követelését nyomatékosítsa, elővette a nadrágja zsebében tárolt bicskáját, majd azt szétnyitotta, azzal azonban nem hadonászott.

O. L. sértettet a gépkocsiban helyet foglaló családtagjai figyelmeztették arra, hogy a vádlottnál kés van, ezért O. L. sértett a gépjárművel tovább hajtott.

A vádlott feltehetőleg részben, egy korábbi kulcsélményt követően kialakult paranoid személyiségzavarban szenved, mely időnként eléri a kóros elmeállapot szintjét, szenzitivitással, paranoid élményfeldolgozással, a kritikai készség, a realitáskontroll gyengülésével, ehhez társuló igen kifejezett indulatkezelési nehézségekkel.

Ezen kóros elmeállapot közepes, de a súlyos határához közelebb eső fokban korlátozta őt az adott - lényegében indulati jellegű - cselekmények következményeinek felismerésében vagy a felismerésnek megfelelő cselekvésben.

Az elsőfokú bíróság N. I. J. vádlottat felfegyverkezve elkövetett önbíráskodás bűntettének kísérletében, valamint zaklatás vétségében mondta ki bűnösnek, és ezért halmazati büntetésül 5 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre, valamint 1 év közügyektől eltiltásra ítélte, elrendelte a Pesti Központi Kerületi Bíróság jogerős ítéletében kiszabott 1 év, továbbá a Veszprémi Városi Bíróság jogerős ítéletében kiszabott 2 év szabadságvesztés utólagos végrehajtását, továbbá kötelezte a vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan a kiszabott büntetés enyhítéséért jelentettek be fellebbezést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: