2016/14.

Tárgyalás időpontja: 
2016. április 6., szerda 09.00
Ügy tárgya: 
Garázdaság vétsége
Ügyszám: 
Bf.602/2015.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék, 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 23. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben nyilvános ülést tart.

A megállapított tényállás lényege szerint:

V. B. büntetett előéletű vádlott 2013. november 12. napjától D.-n a pszichiátriai rehabilitációs osztályon állt kezelés alatt. 2013. november 22. napján eltávozás után ittas állapotban ment vissza az intézetbe, ahol a folyosón trágár szavakkal szidalmazta a nővéreket, fenyegetőzött és agresszíven viselkedett. A vádlott a folyosón ülő K. Á. sértettet is szidalmazta, majd odament a sértetthez és minden előzetes szóváltás nélkül ököllel felülről a sértett fejét nagy erővel megütötte, és megfenyegette, hogy hívja a rokonait és mindenkit szétveret. A vádlott a sértett segítségére siető Sz. T. sértettet is ököllel a jobb arcán erőteljesen megütötte úgy, hogy a sértett arca a szeme alatt bedagadt, elszíneződött. K. Á. és Sz. T. sértettek a vádlott bántalmazása következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek, azonban könnyű testi sértés vétsége miatt magánindítványt nem terjesztettek elő, K. Á. a zaklatás vétsége miatt sem tett magánindítványt. A vádlott kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen.

V. B. vádlottnál személyiségzavar és krónikus alkoholizmus állapítható meg, a pszichés státuszban részletezett személyiségzavara nem érinti a beszámítási képességet, azt nem zárja ki és nem is korlátozza. A vádlottnál kóros részegség vagy annak csökevényes volta nem volt megállapítható a cselekmény időpontjában, ahogy kóros eleme állapot fennállása sem. Ez alapján a vádlott képes volt arra, hogy a cselekmény következményeit felismerje és ennek a felismerésnek megfelelő magatartást tanúsítson.

Az elsőfokú bíróság V. B. vádlottat garázdaság vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őt - mint többszörös visszaesőt - 1 év 4 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre, valamint 2 év közügyektől eltiltásra ítélte, továbbá kötelezte az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője a kiszabott büntetés enyhítéséért jelentettek be fellebbezést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: