2016/12.

Tárgyalás időpontja: 
2016. március 23., szerda 08.00
Ügy tárgya: 
Zaklatás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
Bf.497/2015.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék, 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 23. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben nyilvános ülést tart.

A megállapított tényállás lényege szerint:

B. R. vádlott és B. I. sértett 2011. évben ismerkedtek meg, 2013. év nyarán összeköltöztek, élettársi kapcsolatot létesítettek. A vádlott a sértettel az élettársi kapcsolatuk alatt agresszív volt, bántalmazta őt, ezért a sértett 2013. október 16. napján hazaköltözött E.-re, a szüleihez. Ezt követően a vádlott és a sértett még több eredménytelen kísérletet tett az élettársi kapcsolatuk helyreállítására, közöttük a kapcsolat 2014 márciusában szakadt meg véglegesen, a sértett kérte a vádlottat, hogy többet már ne keresse.

A vádlott 2014. június hónapjától napi rendszerességgel felhívta a sértettet a mobiltelefonján, üzeneteket küldött a telefonjára a facebook közösségi oldalon és a viber alkalmazáson keresztül. A sértett igyekezett minden kapcsolatot megszakítani a vádlottal, aki azonban a facebookon álnéven felvette vele a kapcsolatot. A sértett korábbi telefonszámát megváltoztatta, a vádlott azonban az új telefonszámát kiderítette.

A vádlott több alkalommal megjelent a sértett p.-i munkahelyénél és a sértettet távolról figyelte.

A vádlott 2014. június hónap elejétől július hónap végéig több, mint 200 szöveges üzenetet küldött a sértettnek, amelyek fenyegető hangvételűek voltak, például: „úgy is megdöglessz” /06.03./, „a képedet most felteszem a netre” /06.04./, „kirúglak kutya” / 06.29./, „ha a te autód lenne kint, rád gyújtanám a gecibe” /07.06./, „a beleidet kitépem te rohadék, csak érjek haza” /07.10./, „leszarom ha elvisznek, de szenvedni fogsz”, /07.10./.

A vádlott az üzeneteiben a sértett becsületét durván sértő kifejezésekkel illette B. I.-t, illetve félelemkeltő jelleggel olyan információkat közölt, amelyek arra utaltak, hogy figyelemmel kíséri a sértett mindennapjait, „jó az új rucid”.

A sértett zaklatás miatt magánindítványát 2014. június 30. napján előterjesztette.

A vádlott és a sértett 2014. június 14. napján 23 óra körüli időben P.-n a NEJ elnevezésű rendezvényen találkoztak egymással, a vádlott a sértettet kurvának nevezte, majd két kézzel olyan erővel meglökte őt, hogy a sértett a földre esett és a jobb lábát beütötte.

A bántalmazás következtében a sértett véraláfutásos sérülést szenvedett, sérülése nyolc napon belül gyógyult. A sértett könnyű testi sértés vétsége miatt 2014. június 30. napján magánindítványt terjesztett elő.

A vádlott és B. I. a fent írt rendezvényen 2014. június 15. napján 20 óra körüli időben ismét találkoztak. Ekkor a vádlott a sértett társaságához lépett, őt kurva jelzővel illette és arcul köpte.

B. I. sértett a becsületsértés vétsége miatt magánindítványát 2014. június 30. napján előterjesztette.

Az elsőfokú bíróság B. R. vádlottat folytatólagosan elkövetett zaklatás bűntettében, könnyű testi sértés és becsületsértés vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őt 1 év 4 hónap – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztés büntetésre ítélte, továbbá kötelezte az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője elsősorban felmentésért, másodsorban a kiszabott büntetés enyhítéséért jelentett be fellebbezést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: