2016/11.

Tárgyalás időpontja: 
2016. március 17., csütörtök 08.15
Ügy tárgya: 
Garázdaság vétsége és más bűncselekmény
Ügyszám: 
Bf.428/2015.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 23. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben nyilvános ülést tart.

A megállapított tényállás lényege szerint:

A vádlott 2013. július 20. napján a délelőtti órákban a saját tulajdonát képező VW Caddy TDI típusú dobozos gépjárművel közlekedett a b.-i vásárcsarnok mellett található parkolóban.

A vádlott T. L. sértettet követve hajtott be a parkolóba, aki ugyanekkor érkezett oda, a saját tulajdonát képező Suzuki Ignis típusú személygépkocsijával. A sértett a parkolóban lassan haladt előre, egy kis helyet hagyott maga előtt, azonban a vádlott sietett, ezért gépjárművével a sértett elé vágott, majd leparkolt egy szabadon hagyott helyre. A manőver következtében a sértettnek fékeznie kellett. Ezt követően a vádlott a gépkocsijából kiszállt és gyalogosan igyekezett megközelíteni a vásárcsarnokot, ekkor azonban a sértett gépjárművével haladva a vádlott útját keresztezte, őt ezáltal a továbbhaladásban meggátolta. Ekkor a sértett indulatosan számon kérte a vádlottat a korábbi manőver miatt. A vádlott a sértettnek visszaszólt, szóváltás alakult ki, melynek során a sértett rendkívül indulatosan, kiabálva, durva, sértő, trágár szavakat használva szidta a vádlottat, ezzel provokálva őt. Miután a szidalmazást felszólítás ellenére sem hagyta abba a sértett, a vádlott odalépett a sértett gépkocsijához és a vezető felőli oldalon a lehúzott ablakon keresztül egy alkalommal, ököllel, kis-közepes határán álló erejű ökölütéssel a sértettet a bal arcán az orra közelében megütötte.

A sértett a vádlott fenti bántalmazása következtében az arcának enyhe duzzanattal jellemezhető zúzódásos jellegű lágyrész sérülését és a metszőfogak rágó élének letörésében megnyilvánuló 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

Az ütést követően a vádlott gyalog eltávolodott a sértett gépkocsijától, aki a káromkodást továbbra sem hagyta abba és elővette mobiltelefon-készülékét, amellyel fényképfelvételt kívánt készíteni a vádlottról és gépkocsijáról. Amikor ezt a vádlott észlelte, visszalépett a sértett gépjárművéhez és közölte vele, hogy összetöri a telefonkészüléket. Ugyanekkor indulatában a lehúzott ablakon keresztül a gépkocsiban ülő sértettet egy alkalommal leköpte.

A sértett az őt ért bántalmazás miatt elszenvedett sérülésről látleletet vetetett és a sérelmére elkövetett könnyű testi sértés vétsége miatt magánindítványt terjesztett elő a vádlottal szemben.

A vádlottnak a fenti kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást, vagy riadalmat keltsen.

Az elsőfokú bíróság V. Z. A. vádlottat garázdaság és könnyű testi sértés vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őt 2 évi időtartamra próbára bocsátotta, továbbá kötelezte az eljárás során felmerült 36.884,- Ft bűnügyi költség megfizetésére.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére, intézkedés alkalmazása helyett büntetés kiszabásáért, a vádlott és védője felmentésért jelentett be fellebbezést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: