2016/9.

Tárgyalás időpontja: 
2016. március 2., szerda 09.00
Ügy tárgya: 
Tizenkettedik életévét be nem töltött személy sérelmére hozzátartozója által elkövetett szexuális erőszak bűntette
Ügyszám: 
Fk.963/2015.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
101. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben első tárgyalást tart, amelyen a vádlott és a tanúk kihallgatása, a szakértők meghallgatása, továbbá a bizonyítási indítványok függvényében ítélet várható.

A vádirati tényállás lényege szerint:

Fk. K. R. N. vádlott édesanyjával, G. K. tanúval, az anya élettársával, G. G.-vel, továbbá testvéreivel, kk. K. M. T.-vel, a 2007. szeptember 25. napján született kk. K. A. K. sértettel, valamint a G. K. tanú és G. G. élettársi kapcsolatából született kk. G. É. A.-val él az anya tulajdonát képező ingatlanban. A házzal szomszédos, és egy keskeny átjárón, majd a kerten keresztül közvetlenül is megközelíthető a vádlott nagyszülője ingatlana, amelyen egy kétszintes, nagyobb alapterületű családi ház áll. Tekintettel arra, hogy a családi ház mindössze két szobás – melyből a nagyszobát a szülők lakják kk. G. É. A.-val, s a három idősebb gyermek a kisszobát használja –, a szűkös elhelyezés miatt 2013 nyarától a vádlottnak az éjszakai pihenés céljára a nagyszülői ház emeletén is rendelkezésére áll egy saját szoba. A vádlottnak ezzel együtt a vádbeli – 2013 nyarától 2014. június első hetéig terjedő – időszakban a gyermekszobában lévő emeletes ágy alsó szintjén is volt saját fekhelye, míg a felső szintet öccse, kk. K. M. T., a különálló ágyat pedig húga, kk. K. A. K. sértett használta.

G. K. tanúnak G. G.-vel 2011. évtől fennálló élettársi kapcsolatára tekintettel a családot hétvégenként, kétheti rendszerességgel meglátogatta G. G. korábbi kapcsolatából 2008. február 6. napján született, és édesanyjával Sz.-on élő gyermeke, kk. G. B. sértett. Ezen túl – utólag már meg nem határozható időpontokban – előfordult, hogy az óvodai szünetek idején kk. G. B. sértett hosszabb időt is töltött a fenti házban.

Kk. G. B. sértett éjszaka az édesapja és a G. K. tanú által használt szobában aludt, napközben azonban mostohatestvéreivel, a vádlottal és kk. K. A. K. sértettel volt együtt, melynek során többször előfordult, hogy a gyermekek szülői felügyelet, illetve szorosabb odafigyelés nélkül tartózkodtak a kisszobában. Ezen túl több esetben megtörtént, hogy kk. G. B. sértett a vádlottal együtt a vádlott nagyszülői házban lévő szobájába ment. A gyermekeket azonban itt sem ellenőrizték, sőt előfordult, hogy kk. G. B. sértett és a vádlott a nagyszülők távollétében tartózkodott az ingatlanban.

A 2014. június 7–8. napjaira eső hétvégén, illetve az azt megelőző mintegy egy éves időszakban – utólag már meg nem határozható időpontokban – rendszeresen, kk. G. B. sértett csaknem minden egyes látogatása során előfordult, hogy a vádlott szexuális cselekményekre bírta rá a gyermeket, míg kk. G. B. sértett távollétében a vádlott több esetben testvéréhez, kk. K. A. K. sértetthez közeledett szexuálisan. Ugyanakkor olyan eset is előfordult, hogy a vádlott mindkét gyermeket egyidejűleg vonta be a szexuális cselekmények végzésébe.

A vádlott a szexuális cselekményeket a sértettek előtt „orvosos” játékként állította be, amelyekre ilyen módon a nála több mint kilenc évvel fiatalabb, s így a gyermekek közötti korkülönbségek révén vele függelmi viszonyban, befolyása alatt álló 5 éves, kk. G. B. sértettet és a nála szintén közel kilenc évvel fiatalabb, 6 éves testvérét ellenállás nélkül, könnyen rá tudta beszélni.

A szexuális cselekményekre – amelyek száma utólag már egyik sértett esetében sem határozható meg – nappal, túlnyomó részt a gyermekszobában, az ott lévő emeletes ágy alsó fekhelyén, de esetenként a vádlottnak a nagyszülőnél kialakított szobájában került sor.

A vádlott nemi vágyának felkeltésére irányuló cselekmények során több esetben előfordult, hogy a takaró alá bújva kk. G. B. sértett alsónemű nélkül, a lábait szétterpesztve a hanyatt fekvő vádlott hasára feküdt, melynek során a vádlott a nemi szervét a sértett nemi szervéhez érintette. Mivel a vádlott ezzel a gyermeknek fájdalmat okozott, a sértett a vádlott nemi szervét félretette, így behatolásra nem került sor, azzal a vádlott nem is próbálkozott, ugyanakkor a nemi aktust imitálva saját magát, s így a rajta fekvő sértettet is rázta.

Jellemzően a vádlott ezen cselekményeit követően a vádlott a nemi szervét kk. G. B. sértettel masszíroztatta, míg a vádlott a sértett nemi szervét masszírozta, illetve voltak olyan esetek is, amikor a vádlott a nemi szervét a sértett a szájába vetette, illetve a vádlott kk. G. B. sértett nemi szervét nyalogatta.

A vádlott kk. G. B. sértett távollétében testvérével, kk. K. A. K. sértettel is masszíroztatta a nemi szervét, illetve ő maga is masszírozta a sértettét, valamint a testvérét is rávette arra, hogy a nemi szervét a szájába vegye.

Ezen túl előfordult, hogy a két sértett a vádlott azon felhívására, hogy csókolózzanak, egymás jelenlétében, egymást követően a vádlott szájára puszit adtak, legalább egy esetben pedig a két sértett egyszerre masszírozta a vádlott nemi szervét.

A vádlottnál alkalmazkodási zavar, beilleszkedési, alkalmazkodási nehézségekkel jellemezhető személyiségstruktúra állapítható meg, kóros elmeállapot fennállása nem igazolható. A vádlott a cselekmény normasértő voltával, törvényi tilalmával tisztában van, a vádlott beszámítási képességét érintő pszichiátriai tényező fennállása nem állapítható meg.

Fk. K. R. N. vádlott képes volt arra, hogy a cselekmény következményeit felismerje, és ennek a felismerésnek megfelelő magatartást tanúsítson.

A főügyészség a vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabását, a próbaidő tartamára pártfogó felügyelet elrendelését, valamint a büntetőeljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére kötelezését indítványozta.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: