2016/7.

Tárgyalás időpontja: 
2016. február 16., kedd 10.00
Ügy tárgya: 
Garázdaság vétsége és más bűncselekmények
Ügyszám: 
Bf.838/2015.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 2. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben nyilvános ülést tart.

A megállapított tényállás lényege szerint:

2014. április 6. napján, vasárnap 21.13 órakor B. I., és férje, I. rendű K. A. vádlott mobiltelefonon felhívták L.-né Sz. A. sértettet, mert a sértett 7 éves L. M. nevű gyermeke bántalmazza gyermeküket, a vele egy osztályba járó K. A. D.-t. A beszélgetés során az I. rendű vádlott megfenyegette L.-né Sz. A. sértettet, hogy ha a fia nem hagyja békén az ő fiát, akkor ő veri meg L.-né Sz. A. sértettet. L.-né Sz. A. sértett erre kinyomta a telefonját. Két perc múlva az I. rendű vádlott mobiltelefonon ismét felhívta L.-né Sz. A. sértettet, amit ekkor L. R. G. sértett vett fel, akivel már kiabálva közölte az I. rendű vádlott, hogy odamegy a házukhoz, és személyesen intézi el az ügyet.

A telefonálás közben az I. rendű vádlott és B. I. lakásán tartózkodott a II. rendű Sz. K. vádlott, akivel az I. rendű vádlott közösen elfogyasztott egy üveg Jägermeister italt, melytől mindkét vádlott ittas állapotba került.

Az I. rendű vádlott telefonhívásait követően B. I.-vel 21.15 óra után elment L. R. G. sértett b.-i lakásához, ahová kerékpáron követte őket a II. rendű vádlott is.

Az I. rendű vádlott ezután a kaput két kézzel rázva folyamatosan becsmérlő hangnemben kiabált L. R. G. sértettnek, miközben olyanokat mondott, hogy „gyere ki te szemét, kinyírlak!”

Ezt követően a kerékpáron érkező II. rendű vádlott átugrott a körülbelül 180-200 centiméter magas betonkerítésen, és a kerítés túloldalán a sértett telkén lévő komposztálóra esett, melynek fedele betörött. Az ezt észlelő, háza előtti udvaron álló L. R. G. sértett ekkor beszaladt a lakásába, és az ajtót kulcsra zárta maga mögött.

A II. rendű vádlott L. R. G. sértett után futott, majd az ajtóhoz érve azt több erőteljes rúgással betörte, és a keletkezett nagyobb résen át benézve látta, hogy az előszobában L. R. G. sértett egy favágáshoz használt fejszét tartott védekezésképpen maga elé.

L.-né Sz. A. sértett az ajtó rúgásai zajára a gyermekei szobájába ment, ahol az egyik kisgyermek félelmében az ágya alá bújt. A II. rendű vádlott ekkor ugyanott távozott a sértettek ingatlanáról, de az utcáról még több marék murvát dobott L. R. G. sértettre.

L. R. G. sértett a II. rendű vádlottal szemben magánlaksértés vétsége miatt joghatályos magánindítványt terjesztett elő.

A 100x200 cm-es OSB bejárati ajtóban - az új bejárati ajtó beépítésének költségével együtt - a II. rendű vádlott összesen 77.050.- Ft kárt, míg a komposztáló ládában további 18.000.- Ft kárt okozott, mely kár nem térült meg. L. R. G. sértett a kárra polgári jogi igényt terjesztett elő.

Ezután az I. rendű vádlott a sértettben, és családjában való félelemkeltés céljából L. R. G. sértett kapuját rángatva azt kiabálta, hogy: „Gyere ki te, szemét, úgyis megöllek! Megerőszakolom a feleségedet, a két kisgyerekedet! Valamelyik reggel elintézlek mikor mész munkába, meg a gyerekeidet is! Kinyírom az egész családod!”

L. R. G. sértett az I. rendű vádlottal szemben zaklatás vétsége miatt joghatályos magánindítványt terjesztett elő.

Az I. rendű vádlott kihívóan közösségellenes, erőszakos cselekménye alkalmas volt arra, hogy L.-né Sz. A. sértett családjában, de az utcán járókelőkben is megbotránkozást, vagy riadalmat keltsen, míg az I. rendű vádlott személy elleni erőszakos cselekménnyel történő fenyegetése L. R. G. sértettben és családjában komoly félelmet keltett.

Az elsőfokú bíróság K. A. I. rendű vádlottat garázdaság és zaklatás vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őt - mint többszörös visszaesőt - halmazati büntetésül 9 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte, Sz. K. II. rendű vádlottat magánlaksértés és rongálás vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őt - mint többszörös visszaesőt - halmazati büntetésül 7 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság továbbá kötelezte Sz. K. II. rendű vádlottat a bűncselekménnyel okozott 95.050,- Ft kár sértettek részére történő megfizetésére és az eljárás során felmerült bűnügyi költség viselésére.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész mindkét vádlott terhére a kiszabott büntetés súlyosítása végett, míg az I. rendű vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést, a II. rendű vádlott tudomásul vette az ítéletet.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: