2016/6.

Tárgyalás időpontja: 
2016. február 11., csütörtök 08.30
Ügy tárgya: 
Fegyveresen elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
Bf.445/2015.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 23. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben már tartott nyilvános ülést. Az ügyet tárgyalásra utalta, amelyen tanúkihallgatást foganatosít.

A megállapított tényállás lényege szerint:

A vádlottak közül K. L. I. rendű és P. I. II. rendű vádlottak évek óta ismerik egymást, a II. rendű vádlottat az I. rendű vádlott többször kisegítette, amikor nehéz anyagi, illetve családi helyzetbe került, legutóbb 2011. nyarán karolta fel, s a budapesti albérletében lakhatást biztosított a részére, valamint munkákat is szerzett neki, míg F. Zs. III. rendű vádlott 2011. év augusztus végén – szeptember elején ismerkedett meg a Balaton parton egy társaságban K. L. I. rendű vádlottal.

A III. rendű vádlott évekig üzleti és baráti kapcsolatban állt V. I. ajkai vállalkozóval és ennek kapcsán jól ismerte V.-né N. T. és V. V. sértetteket is. A III. rendű vádlott ismerte V. I. és családja anyagi viszonyait, gyakran volt náluk az a.-i családi házukban rendezett baráti összejöveteleken, ismerte a ház felépítését, tudta azt, hogy milyen kamera rendszerrel és milyen riasztó rendszerrel védett.

Az I. és III. rendű vádlott a megismerkedésüket követő rövid időszakban többször is találkoztak a Balaton parton tartott, N. E. – K. L. akkori barátnője, majd élettársa, jelenlegi házastársa – baráti körének szervezett alkalmi összejöveteleken, s 2011. év szeptember hónap során ezen egyik találkozásuk alkalmával a III. rendű vádlottól az I. rendű vádlott érdeklődött, hogy tud-e olyan személyeket az ismeretségi körében, akik otthon nagyobb pénzösszegeket tartanak, amit meg lehetne szerezni. A III. rendű vádlott ekkor közölte az I. rendű vádlottal, hogy ő A.-n ismer egy olyan személyt, akinél nagy összegű pénz és arany van a házában.

Ezt követően az I. és III. rendű vádlottak együtt elmentek A.-ra, ahol a III. rendű vádlott megmutatta V. I. házát és közölte a házzal kapcsolatos tudnivalókat: hogy az milyen kamera rendszerrel és milyen riasztó rendszerrel védett, illetőleg, hogy a sértetteknek széfjük is van. Ekkor az I. rendű vádlott közölte a III. rendű vádlottal, hogy az értékeket akkor fogja megszerezni, amikor a háziak otthon vannak, s így rablást fog elkövetni. A III. rendű vádlott ezután azt is közölte az I. rendű vádlottal, hogy mivel a ház kívülről bekamerázott, ezért a kert és a medence felől menjenek a házhoz, mert ott valamelyik nyílászáró általában nyitva szokott lenni. A III. rendű vádlott mindezekből tudta, hogy rablás elkövetéséhez nyújt segítséget, azonban a fegyveres elkövetési módról és a további bűncselekmények elkövetéséről nem volt tudomása.

Ezt követően az I. és II. rendű vádlottak 2011. október 5. napján elhatározták, hogy a III. rendű vádlott által megmutatott családi házba az értékek megszerzése céljából erőszakkal behatolnak, vittek magukkal ragasztószalagokat és gyorskötözőket az otthonlévők megkötözéséhez. Az I. és II. rendű vádlottak 2011. október 5. napján az esti órákban A.-ra mentek, a családi ház udvarára bemásztak, s az udvaron a kert, illetve a medence felől – arcukat fekete maszkkal fedve – közelítették meg a családi házat, ahol ekkor V.-né N. T. és lánya, V. V. sértettek tartózkodtak otthon.

Az I. és II. rendű vádlottak a medencetér felől próbáltak meg bejutni a családi házba, amikor is észlelték, hogy a földszinti hálószoba ablak nyitva van, ezért az ablak alatti féltetőre felmásztak és amikor 22:10 óra körüli időben V.-né N. T. sértett a nyitva lévő ablakhoz ment, hogy azt becsukja, az I. rendű vádlott váratlanul a szúnyoghálón át, azt kiszakítva ráugrott a sértettre, aki sikoltozni kezdett, mire I. rendű vádlott azt kiabálta: „fogd be a pofádat, kinyírlak”.

Az I. rendű vádlott ezután V.-né N. T. sértettet, aki a földre esett, hasra fordította, a fejére egy takarót dobott és rálépett a fejére.

Ezalatt az ablakon át bement a hálószobába a II. rendű vádlott is és amikor anyja sikoltására V. V. sértett – aki a ház emeleti szobájában tartózkodott – leszaladt, a II. rendű vádlott őt a lépcső alján hirtelen elkapta és a sértettet a vállánál fogva rávágta a lépcsőre. A II. rendű vádlott ezután, amikor V. V. sértett könyörgött, hogy ne bántsa, a sértett nyakát megfogta, megszorította és erőteljesen rászólt: „nyugi, nyugi csend legyen”, majd azt kiabálta: „kussoljál már”. A II. rendű vádlott ezután V. V. sértettet felrángatta, belökdöste a hálószobába, majd őt is a földre hasra fektette anyja mellé és a fejét az I. rendű vádlott ugyanazzal a takaróval szorosan letakarta.

Ezt követően az I. és II. rendű vádlottak a magukkal vitt gyorskötözővel és szigetelőszalaggal mindkét sértett kezét csuklónál hátra kötötték és a sértettek lábait is bokánál szorosan összekötözték, miközben az I. rendű vádlott követelte tőlük, hogy mondják meg a széf helyét és a kódját „mert a megbízójuk tudja”, hogy van.

Az I. rendű vádlott, miközben folyamatosan megöléssel fenyegette a sértetteket, s tőlük a széf kódjának megadását követelte, többször megütötte és megrúgta V.-né N. T. sértettet, a II. rendű vádlott pedig egy maroklőfegyvernek látszó tárgyat tartott a sértettek feje irányába, amit V. V. sértett a takaró alól kilesve meglátott. A II. rendű vádlott ezt észlelve megfenyegette a sértetteket, ha kidugják a fejüket „megöli” őket, mire V. V. sértett könyörgött, ne öljék meg őket.

Az I. és II. rendű vádlottak bántalmazásának és fenyegetésének hatására a sértettek megmondták a széf helyét és kódját, amit a vádlottak kinyitottak, s az abban lévő 830.000.-Ft készpénzt és V. I. tulajdonát képező Omega típusú karórát kivették. Az I. rendű vádlott azonban keveselte a széfben lévő értékeket és azzal fenyegette meg a sértetteket: „4 percet kapnak és ha nem mondják meg, hol van a másik széf, V.-né N. T. sértettet vesén szúrja”, továbbá V.-né N. T. sértettet azzal is megfenyegette az I. rendű vádlott, hogy: „a lányodat a hátadon fogjuk megbaszni”, ha nem árulja el, hol a másik széf. Az I. rendű vádlott ekkor elkezdett visszaszámolni, mire a sértettek sírtak, illetve könyörögve közölték, hogy nincs másik széfjük, vigyék el a kocsit vagy a bankkártyát, erre az I. rendű vádlott rászólt V. V. sértettre: „kussba legyél, mert nem tetszik a hangod”, majd követelte, hogy akkor mondják meg hol vannak az ékszereik, illetve az aranyaik, majd amikor V.-né N. T. sértett, mivel nehezen kapott levegőt, a fejét kissé felemelte, őt háromszor erőteljesen a fején, a szeme környékén megrúgta.

A megkötözött sértettek a vádlottak bántalmazása és a fenyegetések hatására elmondták, hogy hol találják a vádlottak az értéktárgyaikat.

Ezt követően az I. rendű vádlott az összekötözött V.-né N. T. sértettet a földről felkapva a földszinten lévő kamrába vitte, s oda belökte, majd a II. rendű vádlott odavitte az ugyancsak összekötözött V. V. sértettet is és ezután a vádlottak mindkét sértett száját szigetelőszalaggal leragasztották, majd a csukott ablakú kamra ajtaját kívülről kulccsal bezárták.

Az I. és II. rendű vádlottak ezt követően a sértettek házában értékek után kutattak és onnan értéktárgyakat tulajdonították el mindösszesen 3.852.000.-Ft értékben.

Az I. és II. rendű vádlottak ezután a biztonsági kamera vevőegységét a fürdőkádba tették, arra vizet engedtek, majd a házat kívülről bezárták, a megkötözött sértetteket bezárva a kamrában hagyták, a házból távoztak és a kulcsokat útközben eldobták.

A vádlottak távozását követően a sértettek – miután már észlelték, hogy a vádlottak elmentek – a ragasztószalagokat egymásról lerágták, a gyorskötözőket a kamrában lévő fogóval levágták és a kamra ablakán lévő szúnyoghálót kifeszítve kimásztak, majd a szomszédhoz mentek segítséget kérni.

A vádlottak által a sértetteknek okozott összesen 3.852.000.-Ft kár nem térült meg, arra a sértettek a karórákat kivéve polgári jogi igényüket bejelentették, míg a karórákat illetően úgy nyilatkoztak, hogy az azzal kapcsolatos kárukat részükre a biztosító megtérítette.

Az I. és II. rendű vádlottak általi megkötözés, valamint az I. rendű vádlott bántalmazása következtében V.-né N. T. a jobb lapocka felett a mellkas jobb hátsó részén, a jobb csípőlapát felett, a bal könyökön, a bal lábszáron hámhorzsolást, a jobb szem körül, a jobb falcsonti régióban, a jobb vállon, a mellkas jobb oldalán, a kulcscsonti vonalban, a jobb felkar középső harmadában, a jobb könyök hajlatban és mindkét csuklón körkörös bevérzést, mindkét bokatájon körkörös bevérzéseket szenvedett, mely zúzódásos és horzsolásos jellegű lágyrész sérülések 8 napon belül gyógyulóak voltak, azonban az elszenvedett bántalmazások és sérülések következtében a sértettnél poszttraumás stressz betegség alakult ki, ami nála súlyos egészségromlást eredményezett, melynek kialakulásában meghatározó szerepe volt a gyógyszeres és pszichoterápiás kezelés elmaradásának.

Az I. és II. rendű vádlottak általi megkötözés, illetve a II. rendű vádlott részéről V. V. sértett elfogása, illetve leszorítása során tanúsított bántalmazása következtében V. V. sértett a jobb csukló orsócsonti részén felületes 1 x 0,5 cm-es hámsérülést, a bal vállon elől 4 x 3 cm-es bőr alatti bevérzést, mindkét bokán körkörös, csíkszerű, felületes horzsolásban megnyilvánuló sérüléseket szenvedett, mely zúzódásos és horzsolásos jellegű lágyrész sérülések külön-külön és összességükben is 8 napon belül gyógyulóak voltak.

Az I. és II. rendű vádlottakkal szemben magánlaksértés miatt V.-né N. T. sértett joghatályos magánindítványt terjesztett elő.

Az elsőfokú bíróság K. L. I. rendű vádlottat 2 rendbeli, társtettesként, fegyveresen elkövetett rablás bűntettében, 2 rendbeli, társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében, valamint 1 rendbeli társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt halmazati büntetésül 11 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, továbbá vagyonelkobzást rendelt el vele szemben. A bíróság P. I. II. rendű vádlottat 2 rendbeli, társtettesként, fegyveresen elkövetett rablás bűntettében, 2 rendbeli, társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében, valamint 1 rendbeli társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt halmazati büntetésül 10 év és 6 hónap fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint vagyonelkobzást rendelt el vele szemben. A bíróság F. Zs. III. rendű vádlottat bűnsegédként elkövetett rablás bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt 3 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság az I. és II. rendű vádlottakat az ellenük 1 rendbeli társtettesként - a II. rendű vádlott esetében viszaesőként - elkövetett súlyos egészségromlást okozó könnyű testi sértés bűntette miatt emelt vád alól felmentette. A bíróság továbbá egyetemlegesen kötelezte a vádlottakat a bűncselekménnyel okozott kár sértettek részére történő megfizetésére és az eljárás során felmerült bűnügyi költség viselésére.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosabb jogi minősítés megállapítása és a büntetés súlyosítása végett, az I., II. r. vádlottak és védőjük elsődlegesen felmentésért, másodlagosan az ítélet hatályon kívül helyezéséért, a III. rendű vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan a büntetés enyhítéséért jelentett be fellebbezést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: