2016/4.

Tárgyalás időpontja: 
2016. január 27., szerda 11.00
Ügy tárgya: 
Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége
Ügyszám: 
Bf.348/2015.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 23. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben nyilvános ülést tart.

A megállapított tényállás lényege szerint:

B. D. vádlott 2013. december 10. napján 08 óra 18 perc körüli időben vezetői engedély és jártasság nélkül közlekedett a 8404. sz. út 10 kilométerszelvényben Nemesszalók irányából Pápa irányába az általa vezetett és Ny. T. tulajdonát képező Daewoo Nexia típusú személygépkocsival.

A vádlott közlekedése idején nappali látási viszony volt, oldalszél és +5 Celsius fok hőmérséklet. Az út kétirányú, osztatlan, irányonként 1-1 forgalmi sávval ellátott, összesen 6 méter széles, aszfalt burkolatú, amely párás, nedves volt. Az utat mindkét irányból 1,8-1,8 méter széles földes-füves útpadka és vízelvezető árok szegélyezte. Az út szélén fák vannak ültetve. A forgalom közepes volt.

A gépjármű jobb első utasa kiskorú B. Sz. sértett volt, míg a jobb hátsó utas kiskorú O. A. L. sértett volt. A gépkocsiban utazók a biztonsági övet nem használták.

A vádlott az egyenes vonalvezetésű úton haladása során nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel és módon közlekedett, 16 méter hosszan letért a jobb oldali útpadkára. A vádlott a gépkocsit az útpadkáról visszakormányozta az útra, eközben elveszítette az uralmát a gépjármű felett és a menetiránya szerint bal oldali útpadkára sodródott, majd a gépjármű felborult és a menetiránya szerinti bal oldali vízelvezető árokban orral az úttest felé egy fa fának ütközve a tetejére borulva állapodott meg. A baleset következtében kiskorú B. Sz. sértett a személygépkocsiból az útra esett.

A baleset következtében kiskorú O. A. L. sértett 8 napon belül gyógyuló a lumbális gerinc rándulásában megnyilvánuló sérülést szenvedett.

Kiskorú B. Sz. a baleset következtében a hajas fejbőr és a halántékizmok vérbeszűrődését, a kemény burok felett és alatt vérgyülemet, a koponyatető és -alap csontjainak többszörös, durva törését, a lágyagyhártya-lemezek között vér, diffúz agyvizenyő, diffúz agyroncsolódást, a hídkarok felrostozódását, agykamrákban vért, a légutakban kevés vért és léprepedést szenvedett.

Kiskorú B. Sz. elszenvedett sérülései olyan súlyosak voltak, hogy a sértett a kórházban a baleset következtében elhalálozott. Halálának közvetlen oka diffúz agysérülés volt.

Kiskorú B. Sz. sértett sérülései olyan súlyos fokúak voltak hogy életének megmentésére csak minimális esély kínálkozott. A halál és az elszenvedett sérülés között közvetlen, kizárólagos és egyenes okozati összefüggés állapítható meg.

A baleset azért következett be mert B. D. vádlott megszegte a KRESZ 4. § (1) bekezdésében, a 25. § (1) és (2) bekezdéseiben foglalt közlekedési szabályokat, a jármű vezetésére érvényes engedéllyel nem rendelkezett, a járművel nem az útviszonyoknak megfelelően közlekedett.

Az elsőfokú bíróság a büntetett előéletű vádlottat halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őt - halmazati büntetésül, a korábbi próbára bocsátással érintett társtettesként elkövetett lopás bűntette miatt is - 3 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és 5 év járművezetéstől eltiltásra ítélte, továbbá kötelezte a vádlottat a bűnügyi költség megfizetésére.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a vádlott javára, a büntetés enyhítése céljából jelentett be fellebbezést, a vádlott és védője tudomásul vették az ítéletet.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: