2015/47.

Tárgyalás időpontja: 
2015. november 17., kedd 10.00
Ügy tárgya: 
Rablás bűntette
Ügyszám: 
Bf.828/2015.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 2. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben nyilvános ülést tart.

A megállapított tényállás lényege szerint:

K.-né K. M. vádlott azt követően, hogy az éjszaka folyamán szeszes italt fogyasztott - ez idő alatt az esedékes gyógyszereit nem beszedve - 2015. április 18-án 07 óra 15 perc körüli időben B.-ban a Martinovics utcában leszólította a piacról hazafelé tartó K. K.-né sértettet abból a célból, hogy 10.000.- Ft-ot kérjen tőle kölcsön.

A vádlott kérésének K. K.-né sértett nem tett eleget, ezért őt K.-né K. M. vádlott a Szent Imre Herceg utcáig követte, mindeközben folyamatosan pénzt kért tőle. Figyelemmel arra, hogy a sértett vádlott kérését továbbra sem teljesítette, ezért egy hirtelen mozdulattal a vádlott a sértett kezében lévő 1.500.- Ft értékű táskát - a benne lévő 1.000.- Ft értékű és 6.000.- Ft értékű készpénzt tartalmazó pénztárcával, 1.500.- Ft értékű Nokia 1616 típusú mobiltelefonnal, valamint további 10.000.- Ft készpénzzel - a sértett kezéből kirántotta, majd azzal a helyszínről elsietett.

K. K.-né sértett hazasietett és fiával, K. K. L. sértettel egyetemben gépkocsival a vádlott felkutatására indultak, akit a Martinovics utca 14. szám előtt utolértek, miközben a vádlott próbált továbbsétálni az utcán. A Martinovics utca 14. szám előtt a sértettek az autóból kiszállva a vádlottat feltartóztatták és a táska eltulajdonítása miatt kérdőre vonták.

K.-né K. M. vádlott rendkívül zavart viselkedéssel tagadta, hogy nála lenne a sértettől eltulajdonított táska, azonban a sértettek észlelték, hogy a vádlott az eltulajdonított táskát a kabátja alá rejtve szorítja magához, ezért K. K. L. sértett a táska felé nyúlt, hogy azt a vádlottól elvegye, ennek megakadályozása végett a vádlott a sértettet kétszer - a nála lévő táska megtartása végett - térden rúgta.

K. K. L. sértettnek egy hirtelen mozdulattal az őt ért rúgások ellenére sikerült elvennie a vádlott által a hóna alá szorított táskát, aki ezt követően megpróbált továbbmenni a piac irányába, de ebben őt K. K. L. sértett visszatartotta és egy gépjárműjével arra haladó állampolgár segítségével sikerült a rendőrséget értesíteni.

K. K.-né a vádlott visszatartása közben átnézve a visszaszerzett táskáját észlelte, hogy abban nincs benne a pénztárcája, illetőleg a táska egyik cipzározott zsebében lévő 10.000.- Ft-os bankjegye, valamint a mobiltelefonja és ezt közölte fiával, K. K. L. sértettel, aki mindeközben észlelte, hogy a vádlott zsebében ezen hiányzó értékek rejtőznek, így annak az átadására is felszólította a vádlottat, melynek a vádlott szintén nem akart eleget tenni. Ekkor K. K. L. vádlott zsebébe nyúlva onnan kivette édesanyja mobiltelefonját, a pénztárcáját a benne lévő 6.000.- Ft-ot készpénzzel és okmányokkal.

A táskában lévő további 10.000.- Ft az eljárás során nem került elő, így a bűncselekménnyel okozott kár egy része, 10.000.- Ft nem térült meg, melyre vonatkozóan K. K.-né sértett polgári jogi igényét előterjesztette.

K. K. L. sértett az őt ért rúgások következtében sérülést nem szenvedett.

K.-né K. M. vádlott vonatkozásában személyiségzavar, bipoláris depressziós betegség és gyakori alkoholos-abúzusok állapíthatóak meg, amely személyiségzavar a beszámítási képességét nem zárja ki és nem is korlátozza, ezáltal a vádlott képes volt arra, hogy cselekménye következményeit felismerje és ennek a felismerésnek megfelelően cselekedjék.

Az elsőfokú bíróság a büntetlen előéletű vádlottat rablás bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt 2 év - végrehajtásában 5 évi próbaidőre felfüggesztett - szabadságvesztés büntetésre ítélte, továbbá kötelezte a sértettnek okozott kár megtérítésére és a bűnügyi költség megfizetésére.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére súlyosításért, végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása végett jelentett be fellebbezést, a vádlott és védője tudomásul vették az ítéletet.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: