2015/44.

Tárgyalás időpontja: 
2015. október 27., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
Különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette
Ügyszám: 
B.669/2015.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
102. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben első tárgyalást tart, amelyen a vádlottat hallgatja ki.

A vádirati tényállás lényege szerint:

I. J. vádlott 2013 augusztusától N.-on több alkalommal beszélgetett a szintén helyben lakó 47 éves A. É. sértettel, közöttük szorosabb kapcsolat alakult ki, illetve szexuális viszonyt is létesítettek. A sértett 2013. augusztus hónaptól kezdődően több alkalommal is - időszakosan - a vádlott házában lakott, azonban rövidebb ott tartózkodást követően általában visszaköltözött élettársához, F. K.-hoz, mivel mind a vádlott, mind a sértett italozó életmódot folytatott, a vádlott az ital hatására pedig agresszívvá vált, és esetenként a sértettet bántalmazta.

A sértett 2014 márciusában szexuális viszonyt létesített a vádlott barátjával, N. S. tanúval, majd a sértett 2014. augusztus 30. napján az esti órákban - miután a vádlott ismét bántalmazta - megjelent a tanú n.-i házánál azzal, hogy ott szeretne aludni, mert fél a vádlottól. N. S. tanú a sértett kérésének eleget tett, majd a hétvégét, illetve 2014. szeptember 1. napján a délutánt és az estét is együtt töltötték a tanú házában. Utóbbi napon a sértett és N. S. tanú közösen bort fogyasztottak, amelynek hatására az esti órákban a sértettnél súlyos fokú alkoholos befolyásoltság alakult ki, így a szobában lévő ágyra lefeküdt.

2014. szeptember 1. napján a vádlott, miután sejtette, hogy a sértett N. S. tanúnál tartózkodhat - azt követően, hogy egész nap alkoholt, így konyakot és sört fogyasztott - 22.30 óra körüli időben ittas állapotban elment a tanú házához, ahol erőteljesen elkezdte verni a redőnyt azért, hogy engedjék be. N. S. tanú a vádlottat a házba beengedte, ahol a vádlott a tanú akarata ellenére megindult a szoba irányába, közben N. S. tanút három alkalommal ököllel arcon ütötte, majd őt félresodorta, ezért a tanú kimenekült a házból. Ezt követően a vádlott bement a szobába, ahol - az alkohol hatása alatt álló sértettet kábultan, az ágyon hanyatt fekve találta. A vádlott felismerve, hogy a sértett N. S. tanúval is viszonyt folytat, „Te rohadt ribanc kurva, most megdöglesz!" felkiáltással az ágyon fekvő sértettet ölési szándékkal, erőteljesen mindkét öklével testszerte kitartóan ütlegelni kezdte, illetve a bántalmazás során a sértettről több ruháját - így a pólóját és a bugyiját is - letépte. A vádlott az ittassága folytán védekezésre, elhárító magatartás kifejtésére nem képes sértettet huzamos időn át – 22.30 és 02.00 óra közötti, közelebbről meg nem határozható időben - ütlegelte ököllel, ennek során a fejét legalább 6 alkalommal - az arcán, az állkapcsán, a jobb falcsonti, illetve bal halántéki régióban, és a szemek környékén - legalább közepes erővel, a mellkas elülső részén minimum 6 alkalommal, legfeljebb közepes erővel, a bal felkaron 11, míg a jobb felkaron 9 alkalommal kis-közepes erővel, a szeméremtesten, különösen annak jobb oldalán számszerűen meg nem határozható alkalommal, közepes erővel, a bal lábszáron 3, a jobb alsó végtagon 1 alkalommal kis-közepes erővel, míg a háton többször, pontosan meg nem határozható alkalommal, közepes erővel megütötte. A kitartó, legalább közepes erejű, fejre is irányuló vádlotti bántalmazás következtében a sértett bal felső I., a jobb felső I. és II. fogai a csontmederből kitörtek, míg a jobb alsó nagymetsző, a bal alsó nagy- és kismetsző, illetve a kisörlő fogak meglazultak, a jobb alsó szemfog koronája letörött.

A sértett továbbá a bántalmazás következtében a hajas fejbőr és a halántékizmok bevérzését, az állkapocs ficamát, lágyagyhártya alatti vérzést, az agykamrák bevérzését, az agyállomány vizenyős duzzanatát, a nyaki lágyrészek bevérzését, a nyelv zúzódását, a szegycsont törését, a fali mellhártyalemez és bordaközi izmok bevérzését, a kismedencei lágyrészek, a hát és gáttájék lágyrészeinek intenzív bevérzését, valamint számos - külsérelmi nyomban megnyilvánuló - egyéb sérülést szenvedett el.

A vádlott a sértett bántalmazását követően továbbra is a házban maradt, majd amikor N. S. tanú 02.00 óra körüli időben ismét belépett a házba, őt a vádlott újból megtámadta, jobb kezével a tanút a nyakánál fogva a falhoz nyomta, míg másik kezével egy rugós késsel hadonászott, miközben azt kiabálta, hogy „Most megdöglesz te is és az É. is!" A vádlott ezt követően a tanút lelökte egy székre, és ott néhány alkalommal lábon rúgta, majd a bántalmazását abbahagyta, amikor a tanú őt borral kínálta. A tanú ekkor ismét kimenekült a házból, ahonnan - 02.30 és 05.45 óra közötti, közelebbről meg nem határozható időben - a vádlott is távozott.

A bántalmazást követően a sértett - a koponyán érvényesülő erőbehatások miatt - eszméletét veszítette, majd nála a vérbelehelés, illetve a traumás és vérzéses shock miatt heveny légzési és keringési elégtelenség alakult ki, amelynek következtében 2014. szeptember 2. napján 04.00 és 05.00 óra közötti időben meghalt. A halál, illetve a testen érvényesülő tompa erőbehatások következményeként kialakult sérülések között közvetlen okozati összefüggés állapítható meg. A sértett a halála időpontjában súlyos fokú alkoholos befolyásoltság alatt állhatott.

A vádlott nyilvánvalóan felismerte, hogy a lerészegedett és így védekezésre képtelen sértett huzamos időn át tartó, kitartóan durva, a fej, a nyaki, mellkasi és hasi részek puszta kézzel történő ütlegelésével a sértett halálát okozhatja, amelybe belenyugodva valósította meg a cselekményét.

N. S. tanú a vádlott bántalmazása során az arc, illetve mindkét lábszár zúzódásában megnyilvánuló, nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, azonban könnyű testi sértés vétsége, illetve személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás vétsége (valamint magánlaksértés) miatt magánindítványt nem terjesztett elő.

A vádlott személyiségzavarban szenved, azonban nem állapítható meg az elmeműködés olyan kóros állapota, amely korlátozta volna abban, vagy képtelenné tette volna arra, hogy cselekménye következményeit felismerje, és hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjék. A vádlott alkohol-függőségben szenved.

A fenti tényállás alapján a Veszprémi Megyei Főügyészség 1 rendbeli, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat I. J. vádlottal szemben.

A főügyészség a vádlottal szemben fegyház fokozatban végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását, a vádlott közügyek gyakorlásától való eltiltását, továbbá a nyomozás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére kötelezését indítványozta.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: