2015/43.

Tárgyalás időpontja: 
2015. október 20., kedd 10.45
Ügy tárgya: 
Rablás bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
Bf.594/2015.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 23. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben nyilvános ülést tart.

A megállapított tényállás lényege szerint:

A vádlottak 2014. szeptember 13. napján 15.00 óra körüli időben a II. r. R. L. vádlott tulajdonát képező személygépkocsival egy b.-i ingatlanhoz mentek azzal a szándékkal, hogy oda besurranva onnan különböző vagyontárgyakat tulajdonítsanak el. A személygépkocsit II. r. R. L. vádlott vezette, ő az ingatlanba nem ment be, hanem a gépkocsiban várakozott annak érdekében, hogy a helyszínről gyorsan el tudjanak menekülni.

I. r. R. Zs. vádlott a fenti ingatlanba annak nyitott ajtaján keresztül bement, ezalatt B. L. sértett és felesége a kertben dolgoztak. I. r. R. Zs. vádlott a ház konyhájából egy bőrből készült női válltáskát, míg a ház nappalijából egy dekódert, valamint egy kisméretű LCD tévét vett magához annak távirányítójával együtt, az ingatlanból távozóban azonban megzavarta őt a 83 éves B. L. sértett. I. r. R. Zs. vádlottat B. L. sértett fel akarta tartóztatni és vissza akarta szerezni az I. r. vádlott által eltulajdonított tárgyakat, azonban az idős korából fakadó fizikai leépülés következtében a bűncselekmény elhárítására korlátozottan volt képes. I. r. R. Zs. vádlott az eltulajdonított tárgyak megtartása érdekében B. L. sértettet a jobb csuklóján, valamint a feje tetején a nála lévő távirányítóval megütötte, majd menekülés közben fellökte a sértettet, ezt követően az eltulajdonított tévével, táskával és dekóderrel együtt II. r. R. L. vádlott segítségével a fenti gépkocsival elmenekült a helyszínről.

B. L. sértett I. r. R. Zs. vádlott bántalmazása következtében 8 napon belül gyógyuló fejsérülést és csukló sérülést szenvedett el.

A vádlottak a bűncselekménnyel összesen 81.700.- Ft kárt okoztak.

I. r. R. Zs. vádlott az eltulajdonított LCD tévét a volt élettársához, F. M.-hez vitte, ahonnan az lefoglalásra, majd a sértettnek kiadásra került. A lopással okozott kárból a biztosító 30.000.- Ft-ot megtérített, B. L.-né magánfél a kára megtérítése iránt polgári jogi igényt terjesztett elő.

A vádlottak 2014. szeptember 16. napján 13.30 óra körüli időben a II. r. vádlott tulajdonát képező személygépkocsival megjelentek egy p.-i bekerített hétvégi teleknél abból a célból, hogy a bekerített telken található fa szerszámtárolóból szabálysértési értékhatárt meg nem haladó értékben különböző értéktárgyakat tulajdonítsanak el. Az ingatlan L. J. és felesége tulajdonát képezi. A sértettek a fenti időpontban a telken tartózkodtak, a kertben dolgoztak.

I. r. R. Zs. vádlott az ingatlant körbevevő drótkerítést kibontotta, majd a telekre bement, ezalatt II. r. R. L. vádlott a gépkocsiban figyelt és várakozott társára. I. r. R. Zs. vádlott a fából készült szerszámtároló közelében a kertben összetalálkozott L.-né H. J. sértettel, aki rákiabált I. r. vádlottra, mire I. r. vádlott sarkon fordult és kiszaladt az általa kibontott kerítésen keresztül a telekről. Miután I. r. vádlott beszállt a gépkocsiba, II. r. R. L. vádlott nagy sebességgel elhajtott a helyszínről.

A vádlottak a helyszínről semmit nem tudtak eltulajdonítani, azonban a szerszámtárolóban a bűncselekménnyel veszélyeztetett érték 28.600.- Ft volt.

I. r. R. Zs. vádlott a kerítés megbontásával 6.060.- Ft rongálási kárt okozott.

A sértett a rongálási kárra polgári jogi igényt nem terjesztett elő.

Az elsőfokú bíróság a büntetett előéletű I. r. vádlottat rablás bűntettében és lopás vétségének kísérletében mondta ki bűnösnek, ezért őt halmazati büntetésül 6 év 6 hónap fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre, valamint 7 év közügyektől eltiltásra ítélte, továbbá elrendelte az I. r. vádlott korábbi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetéseinek utólagos végrehajtását és kötelezte a bűnügyi költség megfizetésére. A bíróság a II. r. vádlottat lopás vétségében, valamint lopás vétségének kísérletében találta bűnösnek, ezért őt halmazati büntetésül 1 év – végrehajtásában 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztés büntetésre és 1 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte, valamint kötelezte a bűnügyi költség megfizetésére.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: