2015/39.

Tárgyalás időpontja: 
2015. szeptember 24., csütörtök 08.00
Ügy tárgya: 
Rablás bűntette
Ügyszám: 
Bf.387/2015.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 2. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben nyilvános ülést tart.

A megállapított tényállás lényege szerint:

H. S. vádlott 2014. június 28. napján 17.30 óra körüli időben H. E.-né, volt élettársa társaságában tartózkodott az a.-i autóbusz-pályaudvaron és az 5. számú kocsiállásban egy padon ülő ismeretlen nővel beszélgetett, amikor odament a kocsiálláshoz az erősen ittas állapotban lévő Sz. A. J. sértett és leült a padra. A vádlott cigarettát kért a sértettől, majd nyomban belenyúlt a sértett ingének bal felső zsebébe és onnan kivette a sértett cigarettás dobozát, amely félig volt LD dohánnyal töltött cigarettával. A sértett ez ellen tiltakozott, felállt és kérte vissza a cigarettát, amelyet végül sikerült elvennie a vádlottól, aki ezt követően a sértettet arcon ütötte, aki attól a földre esett. A sértett a földről egyből felállt. Amikor a sértett lekerült a földre, akkor a kezében lévő cigaretta kiesett a padok mellé és azt a mentők kiérkezésekor egy arra járó férfi vette fel. Amikor a sértett felállt, a vádlott őt újból többször elölről, majd a sértett mögé kerülve hátulról is a fején megütötte, amelynek következtében a sértett a padok közé, a földre esett. A vádlott ekkor odament a földön fekvő sértetthez és őt a fején, felső testén megrúgta. A vádlott a sértett bántalmazását az arra haladó B. J. R. felszólítására hagyta abba, majd H. L. és az akkori élettársa, H. E.-né elvitték a helyszínről.

Miután a vádlott távozott a helyszínről, a sértett még mindig a földön feküdt a padok között. Rövid idő múlva a vádlott visszament és megpróbálta a földről felállítani, a hóna alá nyúlva a padra ültetni a sértettet, amely azonban nem sikerült neki, ismét megjelent B. J. R. és a vádlott otthagyta a földön a sértettet. B. J. R. értesítette a mentőszolgálatot, akik kiérkeztek és a sértettet ellátták, majd kórházba szállították.

A vádlott bántalmazása következtében a sértett nyolc napon belül gyógyuló, a fej zúzódásában, a jobb szemüreg zúzódásában és bal mellkasfél zúzódásában megnyilvánuló sérüléseket szenvedett és a sérelmére elkövetett testi sértés vétsége miatt joghatályos magánindítványt terjesztett elő.

A vádlott a cigarettás doboz sértettől történő eltulajdonításával 200.- forint kárt okozott. A vádlott kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartása a jelenlévőkben megbotránkozást, riadalmat keltett.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat lopás, garázdaság és könnyű testi sértés vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őt - mint többszörös visszaesőt, halmazati büntetésként - 3 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre, valamint 3 év közügyektől eltiltásra ítélte, továbbá kötelezte 76.200,- Ft bűnügyi költség megfizetésére.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész megalapozatlanság és téves minősítés miatt súlyosbításért, a vádlott és védője felmentésért jelentett be fellebbezést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: