2015/37.

Tárgyalás időpontja: 
2015. szeptember 10., csütörtök 10.15
Ügy tárgya: 
Maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége
Ügyszám: 
Bf.731/2014.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 23. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben tárgyalást tart, amelyen tanút és szakértőt hallgat meg.

A megállapított tényállás lényege szerint:

H. N. vádlott, mint a H.-É. egyéni cég tulajdonosa, vezető tisztségviselője a s.-i, T. T. tulajdonában lévő ingatlanon a szarvasmarha szerves trágya tároló építését végezte 2008. év elejétől, pontosan meg nem határozható időponttól kezdve. A munkaterület jellege miatt a munkavégzésre közvetlenül egy 20 kW-os légvezeték mellett került sor. Már a kivitelezési munkálatok megkezdését megelőzően sorozatos szabálytalanságokra került sor: először is a tervezői nyilatkozat nem tesz említést az építés során jelentkező veszélyekről, úgy nyilatkozik, hogy a közmű vezetékek védőtávolságát a szerves trágya tároló felújítása nem érinti. Az építési engedély kiadását megelőző szemlén, illetőleg az építési engedély megadása során nem került feltárásra a kivitelezési terv és a villamosvezeték tényleges elhelyezkedése közti eltérés, illetve az áramszolgáltató értesítésére sem került sor.

A szerves trágya tároló építésének harmadik üteme zajlott 2008. május 30. napján olyképpen, hogy az előre gyártott zsaluelemek felállításra kerültek, köztük elhelyezésre kerültek vashálók, majd a zsaluelemen kívül felállított fémszerkezeten lévő fapallóból készült állványzaton álltak M. B. és Sz. M. T. sértettek. Az építési munkálatok helyszíni vezetésével M. B. sértett volt megbízva. A fenti napon történő munkakezdéskor H. N. vádlott tartott eligazítást dolgozói részére. A dolgozók figyelmét felhívta arra, hogy a betonozási munkálatok a nagyfeszültségű szabad vezeték alatt zajlanak, ennek ellenére a daruval történő megközelítés távolságát, illetve a markoló, homokrakodó géppel történő betonbeemelési védőtávolságot nem határozta meg, részletesen nem készítette fel a betonozásban résztvevő munkavállalóit a nagyfeszültségű szabad vezeték közelében történő munkavégzésre, továbbá a munkavégzés helyszínén ő vagy megbízott munkavédelmis nem volt jelen.

2008. május 30. napján a fenti előzményeket követően végezték a H.-É. egyéni cég munkavállalói M. B. sértett helyszíni irányítása mellett a betonozási munkálatokat a fenti helyszínen, amikor 16 óra 20 perc körüli időpontban Cs. J. Cs. az általa kezelt daruval a betontartó konténert M. B. sértett irányítása mellett a zsaluzat fölé emelte. Az állványzat külső részén ekkor M. B. sértett és mellette Sz. M. T. tartózkodott. A betontartó konténer zsaluzat fölé érkezését követően Sz. M. T. a konténer műanyag tömlőjét fogta meg szabad kézzel, miközben M. B. sértett – aki munkavédelmi cipőt és munkavédelmi sisakot használt – a betontartó konténer zárszerkezetét kívánta kinyitni; ekkor a daru gémje a nagyfeszültségű légvezetékhez veszélyes közelségbe került, kb. 300 mm-re, amelynek következtében kialakult az átívelés jelensége és M. B. sértett áramütést szenvedett, majd az állványzatról a zsaluzaton keresztül az épülő szerves trágya tároló belső betonozott talajszintjére esett. Ezt észlelve Cs. J. Cs. a daru gémjét azonnal a szabad vezetékkel ellentétes irányba elmozdította.

M. B. sértett a baleset következtében nagyfeszültségű áramütést szenvedett, majd a magasból lezuhant. A baleset következtében bal oldali combnyaktörést, agyrázkódást, testfelületének 10-19 %-ra kiterjedő égési sérüléseket, jobb Tawara szár blokkot szenvedett el. Az égési sérülések nála II.-II.-IV. fokúak voltak. A baleset következtében jobb felső végtag és bal csípő ízületi merevség lépett fel nála. M. B. sértett sérülései 8 napon túl, ténylegesen 6 hónapot meghaladva gyógyulnak. Az elszenvedett balesettel okozati összefüggésbe hozhatóan bal alsó végtagrövidülés és bőrátültetéssel pótolt jobb lábfej anyaghiány, jobb boka és lábujj mozgás elmaradása, deformitás jött létre. Ezen állapotok maradandó fogyatékosságnak értékelendőek, amely funkcióromlásban is megnyilvánul. M. B. sértett sérülései maradandó fogyatékosságnak minősülnek, míg annak gyógytartama alapján a súlyos egészségromlás kialakulása is megállapítható.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őt 1 év – 2 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztés büntetésre ítélte, továbbá kötelezte 370.836,- Ft bűnügyi költség megfizetésére.

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért jelentett be fellebbezést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: