2015/27.

Tárgyalás időpontja: 
2015. július 1., szerda 10.15
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény
Ügyszám: 
B.425/2015.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
101. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben első tárgyalást tart, amelyen a vádlottat hallgatja ki.

A vádirati tényállás lényege szerint:

K. T. L. vádlott 2004. évben, közelebbről meg nem határozható időpontban V., szőlőhegyen megtalált egy műanyag zsákba helyezett .22 Long Rifle kaliberjelű kispuskát a hozzá tartozó 49 db .22 Long Rifle kaliberjelű céllövő tölténnyel, amelyet a szőlőhegyen lévő pincéjének padlásán rejtett el.

A vádlott 2013. évben a kispuskát és a lőszereket bevitte az ún. szociális helyiségbe, s azokat a heverő ágyneműtartójába helyezte, egy alkalommal pedig a kispuskával egy rókára is rálőtt, sikertelenül.
A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság 2014. október 1. napján a vádlottnál tartott szemle keretében a kispuskát és a hozzá tartozó 47 db lőszert lefoglalta.

A .22 Long Rifle (5,6 mm) kaliberjelű, egylövetű kispuska a lőfegyverekről és a lőszerekről szóló 2004. évi XXIV. törvény 2. §-ának 16. pontja értelmében lőfegyvernek minősül. A 47 darab .22 Long Rifle (5,6 mm) kaliberjelű céllövő töltény a 2004. évi XXIV. törvény 2. §-ának 22. pontja értelmében lőszernek minősül. A lőfegyverek és lőszerek tartásához és megszerzéséhez engedély szükséges.

A nyomozás során a vádlottól lefoglalt kispuska és 47 darab céllövő töltény üzemképes, lövés leadására és közvetlen emberélet kioltására alkalmas. A kispuska 100 méteres lőtávolságban is alkalmas lehet emberélet kioltására.

A vádlott a kispuska és 47 db céllövő töltény tartására nem rendelkezett fegyvertartási engedéllyel, ezáltal megszegte a lőfegyverekről és lőszerekről szóló 2004. évi XXIV. törvény 3. §-a (l) bekezdésének c) pontjában, valamint a fegyverekről és lőszerekről szóló 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet 4. §-ának (2) bekezdésében foglalt rendelkezéseket.

A vádlott és fia, K. T. sértett kapcsolata a közös családi gazdálkodó tevékenység megszakadásából fakadó elszámolási vita folytán évek óta megromlott, de lobbanékony természetük is közrejátszott a konfliktusaik kialakulásában.

A vádlott és a sértett 2014. október 1. napján 11 óra 40 perc körüli időben a család tulajdonát képező v.-i állattartó telepen a magtárban, a sértett által termesztett szőlő eladásával összefüggő konfliktus miatt szóváltásba kerültek, melynek során kölcsönösen trágár szavakkal illették egymást.

A sértett a szóváltás közben a magtárban két halom vetőmag között álló vádlott felé indult, miközben megfenyegette a vádlottat, hogy ha nem hagyja abba a vitát, akkor megüti. A vádlott ekkor megragadott egy fanyelű lapátot, amellyel a kezében a sértett felé sújtott. A sértett ekkor a bal kezével elkapta a lapát nyelét, azt kicsavarta a vádlott kezéből, és közben a jobb kezével egy alkalommal tenyérrel arcul ütötte a vádlottat, majd a bal kezével ellökte őt, amelynek következtében a vádlott hanyatt esett a földön lévő vetőmag-halomra. A vádlott – miközben a vetőmagon feküdt – egyik lábával megrúgta a sértett combját, aki eközben megragadta a vádlott lábát, majd a vádlott fölé hajolt, és két-három alkalommal, ököllel arcon ütötte őt, végül felhagyott a vádlott bántalmazásával.

Ezt követően a sértett kiment a magtárból és a gazdasági épület mellett párhuzamosan, a műhely bejárati ajtajától 2,4 méterre parkoló, általa használt személygépkocsi felé tartott. Ekkor a vádlott a sértettet követve elhagyta a magtárat, és futva, a magtár mellett lévő műhelyen keresztül az abból nyíló ún. szociális helyiségbe ment, miközben odakiáltotta a sértettnek, hogy „Agyonlőlek, te mocsok!”.

A vádlott az ún. szociális helyiségben található heverő ágyneműtartójából elővett egy rongyba csavart, engedély nélkül tartott, magyar gyártmányú, azonosításra alkalmas számjelzés nélküli, .22 Long Rifle (5,6 mm) kaliberjelű, egylövetű kispuskát, és egy tároló dobozban, engedély nélkül tartott 48 db .22 Long Rifle (5,6 mm) kaliberjelű céllövő töltény közül 1 darabot betöltött a kispuskába, majd a szociális helyiséget és a műhelyt elhagyva a gazdasági épület elé ment.

Eközben a sértett elindította a személygépkocsit, és azzal a magtár fala mellett párhuzamosan haladt. A személygépkocsi elindulását követő 10 másodperc múlva a vádlott a műhely nyitott ajtaja előtt a megtöltött lőfegyvert lövésre emelte, a kispuskát derékmagasságban – kb. 99-100 centiméter magasságban vízszintesen tartva – megcélozta a személygépkocsival elhaladó sértettet, és egy alkalommal a személygépkocsiban tartózkodó sértettre lőtt. A sértett által vezetett személygépkocsi hátulja a lövés pillanatában 16,7 méterre volt a vádlottól, és 45 fokos szöget zárt be a magtár falsíkjával.

A vádlott által a kispuskával a sértett irányába leadott lövedék kb. 99 centiméter magasságban kívülről érkezett a személygépkocsi belső tere felé, a lőcsatorna a gépkocsi hossztengelyével 45 fokos szöget zárt be. A lövedék a gépkocsi hátsó szélvédőjének jobb alsó szélétől 19 centiméter távolságban csapódott be, s előre haladása során a hátsó szélvédő hálósra repedezett. A lövedék áthatolt a hátsó üléssor párnáján, a menetirány szerinti jobb oldaltól mérve 60 centiméter távolságban, és a hátsó üléssor párnájából ugyanezen irányból mérve 67 centiméter távolságra lépett ki. A lövedék végül irányt változtatott, s a bal hátsó ablak kédergumija és az ablak közé, a küszöbtől mérve 82 centiméter magasságban, a hátsó ablak kédergumijai találkozásától mérve 28,5 centiméter, míg a vezetőülés fejtámlájának középvonalától 24 centiméter távolságban becsapódva állt meg.

A vádlott a lövés leadását követően a kispuskából eltávolította az elhasznált töltényt, azt a ruhájának zsebébe tette, majd a kispuskát visszavitte a szociális helyiségbe, és rongyba csavarva a heverő ágyneműtartójába helyezte. Ezt követően a vádlott a v.-i lakásába távozott.

A sértett a személygépkocsijával való haladása során észlelte a lövedék becsapódását, mivel a személygépkocsi hátsó szélvédője berepedt, azonban a helyszínen nem állt meg, hanem a v.-i otthonához hajtott, ahol megnézte, hogy milyen sérülés keletkezett a gépkocsiban. A gépkocsiban a rongálással okozott kár 22.149 Ft volt.

A sértett felesége 2014. október 1. napján 11 óra 43 perckor értesítette a Pápai Rendőrkapitányság ügyeletét arról, hogy a vádlott a férjére lőtt, ezt követően az intézkedő rendőrök 2014. október 1. napján 12 óra 30 perckor a lakásában elfogták a vádlottat és őt előállították.

A lőfegyver köztudottan alkalmas emberélet kioltására, így a vádlott nyilvánvalóan felismerte, hogy egy 16,7 méterről kispuskával, a sértett fejmagasságában leadott lövéssel a sértett halálát okozhatja, amely következmény iránt közömbös maradt. A sértett halálának elmaradása az általa vezetett gépkocsi mozgásának és a szerencsés véletlennek volt köszönhető.

A vádlottnál nem állt fenn olyan pszichiátriai tényező, amely érintené a beszámítási képességét, a vádlott képes volt arra, hogy a cselekménye következményeit felismerje, és ennek a felismerésnek megfelelő magatartást tanúsítson.

A fenti tényállás alapján a Veszprémi Megyei Főügyészség 1 rendbeli emberölés bűntettének kísérlete, valamint 1 rendbeli lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette miatt emelt vádat K. T. L. vádlottal szemben.

A főügyészség a vádlottal szemben börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását, a vádlott közügyek gyakorlásától való eltiltását, továbbá a nyomozás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére kötelezését indítványozta.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: