2015/24.

Tárgyalás időpontja: 
2015. június 8., hétfő 09.30
Ügy tárgya: 
Kiskorú veszélyeztetésének bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
B.373/2015.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Járásbíróság, 8200 Veszprém, Bajcsy-Zsilinszky u. 11.
Tárgyaló: 
I/107. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A járásbíróság az ügyben első tárgyalást tart, amelyen a vádlott és a tanúk kihallgatása, a bizonyítási indítványok függvényében pedig ítélet várható.

A vádirati tényállás lényege szerint:

P. R. I. vádlott és K. J. élettársi kapcsolatából közös gyermekük született, 2013. január 18. napján kk. K. Z. A család nehéz anyagi körülményei miatt 2014. januárjában albérletbe költözött, amit a vádlott a testvérével, P. A.-val együtt bérelt. Az apa, K. J. Nagy- Britanniába utazott munkavégzés céljából, 2-3 havonta látogatott haza, készpénzzel támogatta a családját, azonban a gyermek mindennapos nevelésében nem vett részt.

P. R. I. vádlott 2014. április elején - pontosabban meg nem határozható időpontban - egy alkalommal megharapta kk. K. Z. sértettet a vádliján.

2014. április 15. napján a fenti harapást követően P. R. I. vádlott mindkét lábszáron összesen 30-40 alkalommal kis erővel megharapta kk. K. Z. sértettet.

A bántalmazás következtében kk. K. Z. sértettnek mindkét lábszáron körkörös, apró, kb. 1-3 mm-es, összesen mintegy 30-40 db, néhol hyperaemiás (piros) udvarral határolt éles benyomatok keletkeztek, a jobb combon is elszórtan néhány benyomat volt látható.

Ezen harapásnyomok külön-külön és összességükben is 8 napon belül gyógyuló sérülések, szövődménymentes gyógyulás esetén maradandó fogyatékosság vagy súlyos egészségromlás kialakulása nem várható. Kis erejű harapás a végtagokon általában nem alkalmas súlyosabb sérülés létrehozására.

A fentieket követően P. R. I. vádlott és kk. K. Z. 2014. április 15. napja óta családok átmeneti otthonában él, a vádlott a gyermek ellátásában rendszeres segítségre szorul.

P. R. I. vádlott, mint kk. K. Z. sértett nevelésére köteles személy a fenti magatartásával az e feladatából eredő kötelességét súlyosan megszegte és ezzel a gyermek fizikai és érzelmi fejlődését veszélyeztette.

P. R. I. vádlott személyisége beszűkült, a jellemző viselkedést, gondolkodást, átlagosnál gyengébb intellektus (IQ 59), enyhe mentális retardáció (debilitas) befolyásolja. Problémamegoldó képessége az átlagosnál gyengébb, frusztráció tűrő képessége csökkent. A gyermek neveléséhez feltétlenül támogatást, segítséget igényel és ellenőrzésre is szüksége van. P. R. I. vádlottnál enyhe mentális retardáció (debilitas) és egyszerű, diszharmonikusan fejlődött, kevésbé differenciált személyiség-struktúra állapítható meg. Nevezettnél a cselekmény időpontjában enyhe fokú gyengeelméjűség, és ennek megfelelő egyszerű diszharmonikusan fejlődött, kevésbé differenciált személyiség struktúra állapítható meg. A vádlott szellemi fogyatékossága (debilitas) gyermekkora óta fennáll.

P. R. I. vádlott nem volt képtelen arra, hogy a cselekmény következményeit felismerje és ennek a felismerésnek megfelelő magatartást tanúsítson, azonban abban enyhe fokban korlátozott volt.

A fenti tényállás alapján a Veszprémi Járási Ügyészség 1 rendbeli, kiskorú veszélyeztetésének bűntette, valamint 1 rendbeli, védekezésre képtelen személy sérelmére, folytatólagosan elkövetett könnyű testi sértés bűntette miatt emelt vádat P. R. I. vádlottal szemben.

A járási ügyészség P. R. I. vádlottal szemben szabadságvesztés büntetés kiszabását, a kiszabott szabadságvesztés végrehajtásának próbaidőre történő felfüggesztését, továbbá a nyomozás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére kötelezését indítványozta.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: