2015/23.

Tárgyalás időpontja: 
2015. június 4., csütörtök 09.15
Ügy tárgya: 
Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
Bf.717/2014.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék, 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 23. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben nyilvános ülést tart.

A megállapított tényállás szerint:

I. r. K. O. és II. r. M. E. K. vádlottak élettársi kapcsolatban állnak egymással. Az I. és II. r. vádlottak, valamint a társaságukban tartózkodó K. K., Zs. T. tanú és egy további ismeretlen férfi 2012. június 7. napján 13 óra 30 perckor az a.-i vasútállomáson a Szombathelyről Budapestre közlekedő gyorsvonatra menetjegy nélkül felszálltak, emiatt T. P. jegyvizsgáló sértett leszállította őket a vonatról.

I. r. K. O., II. r. M. E. K. vádlottak ekkor trágár szavakkal szidni, fenyegetni kezdték a sértettet, majd a szóváltás során II. r. M. E. K. vádlott leköpte a sértett arcát – szemüvegét, majd amikor a sértett emiatt levette a szemüvegét, II. r. M. E. K. vádlott a kezében lévő hamburgert a sértett arcába dobta, miközben a kezében lévő táskával folyamatosan ütlegelte és szidalmazta a sértettet, továbbá lábbal is több alkalommal belerúgott. K. A. vezető jegyvizsgáló ekkor a II. r. vádlott elé állt, hogy megakadályozza kollégája további bántalmazását, aki eközben a vonatra fel tudott lépni, ám II. r. M. E. K. vádlott utánament, majd a sértetteket szidalmazó és fenyegető I. r. K. O. is fel akart menni T. P. sértett után, ám ezt K. A. sértett megakadályozta. Miután K. A. közölte, hogy rendőrt fog hívni, az I. r. vádlott lehívta II. r. M. E. K. vádlottat a kocsiból.

Miután a II. r. vádlott a kocsiból leszállt, I. r. K. O. vádlott a 114-5 pályaszámú kocsi ajtaját nagy erővel többször rávágta az ajtóban álló T. P. sértettre. Az ajtó a becsapások következtében olyan mértékben megrongálódott, hogy az utasbiztonságot veszélyeztette, ezért a vonat 114-5 pályaszámú vasúti kocsiját a következő állomásig – Veszprémig – lezárva és őrizve kellett közlekedtetni, majd Veszprém állomáson a vasúti kocsit a vonatból kiállították. I. r. K. O. vádlott az ajtó megrongálásával 8.925,- Ft kárt okozott a MÁV START Zrt-nek, amely nem térült meg.

Miután K. A. sértett több alkalommal is közölte, hogy közfeladatot ellátó személyek, és hogy a bántalmazást hagyják abba, II. r. M. E. K. vádlott őt egy alkalommal tenyérrel nagy erővel pofon ütötte. A sértetteknek a bántalmazás következtében sérülésük nem keletkezett, orvosi ellátást nem vettek igénybe, és könnyű testi sértés vétsége miatt magánindítványt nem terjesztettek elő. Az I. r. vádlott a vasúti kocsi megrongálásával a vasúti közlekedés – a vonaton utazók – életét, testi épségét veszélyeztette.

Az elsőfokú bíróság K. O. I. r. vádlottat társtettesként elkövetett közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettében és közlekedés biztonsága elleni bűntettben, míg M. E. K. II. r. vádlottat társtettesként elkövetett közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért az I. r. vádlottat egy év hat hónap – végrehajtásában három év próbaidőre felfüggesztett –, a II. r. vádlottat egy év – végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett - szabadságvesztésre ítélte, továbbá kötelezte a vádlottakat a bűnügyi költség viselésére.

Az elsőfokú ítéletet a vádlottak tudomásul vették, az ügyész súlyosításért jelentett be fellebbezést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: