2015/22.

Tárgyalás időpontja: 
2015. május 28., csütörtök 09.00
Ügy tárgya: 
Személyi szabadság megsértésének bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
Bf.242/2015.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 23. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben nyilvános ülést tart.

A megállapított tényállás szerint:

B. T. vádlott 2013. november 4. napján 10 óra 30 perc körül egy p.-i nemzeti dohányboltban találkozott idősebbik lányával, Ny. B.né sértettel. Vitás volt közöttük az, hogy a sértett tartozik-e, és ha igen, milyen összeggel a vádlottnak. A vádlott ezen vita miatti felindult állapotában bántalmazni kezdte a sértettet oly módon, hogy több alkalommal testszerte ököllel megütötte, majd a földre kerülő sértettet többször megrúgta. A bántalmazásnak a dohánybolt alkalmazottja vetett véget: közbelépett és kivezette a vádlottat az üzletből. Az eseményeknek további tanúja volt a dohánybolti alkalmazott felesége. Ezalatt a sértett kiskorú gyermeke a dohánybolt előtt várakozott.

Ny. B.né sértett a bántalmazás következtében nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

B. T. vádlott a büntetés-végrehajtási intézetből való szabadulását, 2013. szeptember 16-át követően a megtakarított pénzéből vásárolt egy présházat azzal a céllal, hogy azt lakásnak felújítja. Az ingatlant a kisebbik lánya, B. C. sértett nevére íratta, a maga javára pedig haszonélvezeti jogot tartott fenn.

B. C. sértett szakított az élettársával, akivel együtt lakott, ezért 2013. november 8-án kiköltözött a présházba az édesapjához. Együttlakásuk nem volt konfliktusmentes: a vádlott nehezményezte lánya baráti körét és szórakozási szokásait, a sértett pedig rossz néven vette, hogy az apja bele akar szólni a magánéletébe.

2013. november 12. napján a sértett 21 óra után ért haza, a vádlott már otthon volt. Nem sokkal később a sértett lefeküdt aludni, a vádlott pedig egy fotelba ült le. A sértett elaludt, majd arra ébredt, hogy a vádlott fölötte térdel, kitakarta őt, és térdhajlatig lehúzta a pizsamanadrágját. Sírva kérlelte az apját, hogy hagyja abba, és próbálta visszahúzni a nadrágját. A vádlott „maradj kussba, úgyse hallja senki” felszólítással továbbra is kitartóan próbálta lehúzni a sértett pizsamanadrágját, közben a szabad kezével leszorította a sértett jobb csuklóját. A sértett próbált szabadulni, azonban ez nem sikerült neki: a vádlott lefogta, és teljes súlyával fölé nehezedett. Végül a vádlott önként hagyott fel a cselekményével, miután a sértett a szemébe nézve továbbra is sírva kérlelte.

A vádlott ezután az ágyra ült, és felszólította a lányát, hogy menjen ki a házból. B. C. sértett a zárt ajtót belülről, a zárban hagyott kulccsal kinyitotta, és szomszédhoz menekült.

A sértett nyolc napon belül gyógyuló hámsérülést szenvedett el a csuklóján attól, hogy a vádlott leszorította.

Az elsőfokú bíróság B. T. vádlottat aljas célból elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében és garázdaság vétségében mondta ki bűnösnek, ezért a vádlottat - halmazati büntetésül, mint erőszakos többszörös visszaesőt – öt év fegyházbüntetésre és öt év közügyektől eltiltásra ítélte, továbbá kötelezte a bűnügyi költség viselésére.

Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: