2015/21.

Tárgyalás időpontja: 
2015. május 19., kedd 10.00
Ügy tárgya: 
Uzsora-bűncselekmény bűntette
Ügyszám: 
Bf.723/2014.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 2. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben nyilvános ülést tart.

A megállapított tényállás szerint:

K. A. sértett a p.-i közös udvaros, több lakásos ház 11. számú lakásában lakott 2010-től 2012 őszéig, Ny. L. nevű élettársával, és három, majd négy kiskorú gyermekével. A sértett gyest és családi pótlékot kapott, összesen 92.000 forint körüli összegben. Élettársa alkalmi munkákból élt, azonban a háztartás költségeivel és a gyermekek megfelelő gondozásával nem törődött, ez a sértettre maradt. A sértett és gyermekei nélkülözések között éltek, az ingatlan alapvető higiéniai hiányosságokban szenvedett, a gyerekeknek nem jutott rendezett ruházatra, és gyakran megfelelő élelmiszerre sem. Családjának helyezte miatt a sértettet családgondozó látogatta rendszeresen, és alapvető higiéniai, életvezetési, pénzkezelési tanácsokkal látta el.

A fenti p.-i házban lakott I. rendű P. L.né vádlott, akit rendszeresen látogatott lánya, II. rendű S.né P. B. vádlott is. A vádlottak ismerték a sértett és gyermekei életkörülményeit, tisztában voltak azzal, hogy súlyos nélkülözések között él, I. rendű vádlott alkalmanként enni is adott a sértett gyermekeinek.

A II. rendű vádlott 2010 folyamán, pontosan meg nem határozható időpontban kölcsönt adott a sértettnek azzal, hogy azt a következő gyesből vagy családi pótlékból kétszeres mértékben kell visszaadnia; a pénzkölcsönzés ezen feltétellel rendszeressé vált. Néhány hónap múlva I. rendű vádlott ugyanezen feltételekkel szintén kölcsönözni kezdett a sértettnek. A kölcsön átadására és törlesztésére rendszerint I. rendű vádlott lakásán került sor.

A vádlottak tevékenységüket legalább 2010-től 2012 augusztusáig, körülbelül két évig folytatták oly módon, hogy egymástól függetlenül heti több alkalommal, alkalmanként 1.000-10.000 forint közötti összegekben adtak kölcsönt a sértettnek, II. rendű vádlott jobb anyagi helyezte okán nagyobb összegeket. Egyes hónapokban előfordult, hogy a havi kölcsönösszeg elérte vagy meghaladta a 40.000 forintot, ezért a következő hónapban a sértett valamennyi, gyesből, családi pótlékból származó jövedelme elment a dupla törlesztésre, így további megélhetésére azonnal újabb kölcsönt kellett felvennie a vádlottaktól – ugyanolyan feltétellel.

A vádlottak a sértett rászorultságát kihasználva tudtak a sértettre nézve súlyosan kedvezőtlen kölcsönfeltételeket kikötni, és ezzel a sértett és gyermekei általuk jól ismert nélkülözését tovább mélyítették.

Az I. rendű vádlott fenti rendszerességgel összesen legkevesebb 180.000 forint, a II. rendű vádlott legkevesebb 360.000 forint kölcsönt adott a sértettnek, és ugyanekkora összegű jogosulatlan haszonra tettek szert.

A sértett az őt ért kár megtérítése iránt polgári jogi igényt terjesztett elő.

Az elsőfokú bíróság I. r. P. L.né vádlottat és II. r. S.né P. B. vádlottat üzletszerűen elkövetett uzsora-bűncselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért az I. r. vádlottat egy év - végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett - börtönbüntetésre és 150.000,- Ft pénzbüntetésre, míg a II. r. vádlottat egy év négy hónap – végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre és 300.000,- Ft pénzbüntetésre ítélte. Ezen kívül a bíróság kötelezte az I. r. vádlottat K. A. magánfél részére polgári jogi igényként 180.000,- Ft, a II. r. vádlottat pedig 360.000,- Ft megfizetésére és a bűnügyi költség viselésére.

Az elsőfokú ítélettel szemben a vádlottak és védőik felmentésért, az ügyészség a kiszabott pénzbüntetés mellőzéséért jelentett be fellebbezést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: